Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.

Active Filters: Clear Filters

We weten allemaal dat vitamine D belangrijk is voor je lichaam. Wist je echter dat een teveel aan vitamine D juist schadelijk kan zijn? De meeste supplementen in de omloop hanteren de juiste dosering, maar uit onderzoek van het RIVM uit 2015 is gebleken dat er ook supplementen vitamine D met een te hoge dosering worden verkocht. Welke hoge dosering mag je wél aanhouden? 

We zien veel vitamine D-supplementen op de markt verschijnen. Veel hanteren verschillende doseringen. De juiste dosering staat altijd op de verpakking vermeld.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwt echter voor de risico’s van dit soort voedingssupplementen. Zij stellen dat een hoge dosis van vitamines, waaronder vitamine D, schadelijk is. Lees je dus vóórdat je een hoge dosering van vitamine D wil slikken goed in, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Wat is de veilige hoeveelheid vitamine D?

De veilige maximale inname volgens de wet is minder dan 0,1 procent. De Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) adviseert een inname van maximaal 100 microgram vitamine D per dag voor volwassenen. Volgens de wet in Nederland houdt dit in dat een voedingssupplement maximaal 25 microgram mag bevatten.

Wat gebeurt er als je teveel vitamine D binnenkrijgt?

Krijg je voor een langere tijd teveel vitamine D binnen? Dan kun je te maken krijgen met nadelige bijwerkingen krijgen. Voorbeelden:

In het ergste geval kunnen bepaalde organen in het lichaam worden aangetast. Denk hierbij aan je hart, nieren en bloedvaten. Dit komt in de praktijk wel heel weinig voor. 

Wat is Vitamine D (75 microgram)?

Vitamine D met 75 microgram (3000 IE) is dus een extra hoog gedoseerde variant van de vitamine D per capsule. Deze variant is alleen geschikt voor mensen die niet eerder een vitamine D-supplement hebben gebruikt en bij wie er een tekort is vastgesteld. Eén vitamine D3 75 mcg capsule bevat dus 75 microgram, oftewel 3000 IE, vitamine D3.

Waar moet ik op letten tijdens een hoge dosering vitamine D kopen?

Wanneer je online zoekt naar een hoge dosering van vitamine D, vliegen de opties en potjes je om de oren. Wat is een goed merk? Waarom bestaan er zoveel hoge doseringen? En welke is dan geschikt? 

Dit blijft lastige vragen, want elk lichaam is en werkt anders. Wat je wél kunt doen: kies bij voorkeur voor een supplement met vitamine D3. Dit is namelijk een actievere vorm van vitamine D. 25 microgram is ook hier de maximale vastgelegde hoeveelheid die aanwezig mag zijn in een vitamine D-supplement. 

Voor een passend advies is het aan te raden om contact met je huisarts of diëtist op te nemen. Die kijkt en luistert naar wat de juiste aan te houden hoeveelheid voor jouw lichaam is. 

Nu je meer weet over supplementen met een hoge dosering van vitamine D3, kun je op zoek naar een juiste keuze die aansluit op jouw behoeften. Eén voordeel: zowel drogisten als online verkopers houden ervan om deze supplementen in het zonnetje te zetten. Hou daarom goed de verschillende aanbiedingen in de gaten.