Vitamine B12-tabletten

Je weet vast dat vitamines en mineralen bijdragen aan een goede gezondheid – in combinatie met een gezond dieet en voldoende lichaamsbeweging. Ze komen echter voor in alle soorten en maten, veelal aangeduid met een letter en een nummer. Vitamine B12 is de bekendste soort. Wat doet het precies en wanneer is het nodig om vitamine B12-tabletten te nemen?

Vitamine B12 is een belangrijke vitamine in je lichaam. Krijgt je lichaam te weinig vitamine B12 binnen? Dan kan dat verschillende problemen geven. Je krijgt dan klachten die met je vingers en tenen, fijne motoriek of evenwicht te maken hebben. 

Een tekort aan vitamine B12 komt gelukkig niet heel vaak voor – bij ongeveer zeven procent van de mensen in Nederland. Vitamine B12-tabletten bieden desondanks de oplossing wanneer je er tóch mee te maken krijgt.

Waar is vitamine B12 goed voor?

Vitamine B12 is belangrijk voor je lichaam, omdat het DNA en rode bloedcellen aanmaakt –belangrijk voor het transporteren van zuurstof naar alle delen van je lichaam. Deze vitamine zorgt ook voor de bouw en goede werking van je zenuwen.

Waar zit vitamine B12 in?

Volg je een gezond en gevarieerd dieet? Dan krijg je in principe voldoende B12-vitamine binnen. Je haalt deze vitamine uit de volgende voedingsmiddelen:

 • Boter
 • Eieren
 • Kaas
 • Kwark
 • Melk
 • Vlees
 • Vis
 • Yoghurt

Je krijgt B12-vitamine alleen binnen via voeding, want je lichaam kan deze vitamine niet zelf aanmaken. Je kunt een eventueel tekort aanvullen met vitamine B12-tabletten.

Hoe krijg je een B12 vitaminetekort?

Je krijgt deze vitamine vooral binnen via dierlijke producten. Je kunt dus een tekort krijgen als je te weinig van deze producten eet. Eet je veganistisch – of vooral plantaardig? Dan heb je dus kans op een B12-tekort. We raden je in dat geval aan om vitamine B12-pillen te nemen.

Je krijgt ook een mogelijk tekort als je dagelijks teveel alcohol drinkt en daarbij te weinig eet. Je darmen zijn dan niet meer in staat om voldoende B12 uit je voeding te halen.

Heb je een medische aandoening? Dan kan dat er ook voor zorgen dat je niet voldoende B12-vitamine binnenkrijgt. Een ontsteking van het maagslijmvlies, een darmziekte zoals de Ziekte van Crohn óf het gebruik van bepaalde maagtabletten kunnen zorgen voor een tekort aan B12-vitamine. Vitamine B12-tabletten kunnen dan uitkomst bieden.

Hoe merk ik dat ik een vitaminetekort heb?

Heb je een B12-tekort? Dan merk je dat aan de volgende klachten:

 • Geen gevoel meer in je vingers en tenen;
 • Problemen met je evenwicht;
 • Problemen met je fijne motoriek;
 • Tintelingen in je ledematen.

Heb je te weinig B12-vitamines in je bloed? Dan kan een vitamine B12-supplement helpen. Neem in dat geval elke dag een B12-tablet. Dit kunnen capsules, B12-zuigtabletten of vitamine B12-smelttabletten zijn. De aangeraden hoeveelheid is in dit geval 1000 milligram per dag.

Waar kan ik vitamine B12-tabletten kopen?

Vitamine B12 is makkelijk verkrijgbaar. Koop je vitamine B12-tabletten bij de apotheek of drogist. Wil je liever online B12 bestellen? Kijk dan eens verder op Apotheek Online.

Vitamine B12 tabletten zijn zonder recept verkrijgbaar, maar de dokter kan ze ook voorschrijven als dat nodig is. Soms is een injectie met B12-vitamine nodig. Deze zijn uiteraard niet over de toonbank verkrijgbaar.