Je kunt tegenwoordig geen gezondheidsblog openen zónder dat de vitamines je om de oren vliegen. Waarom zijn deze supplementen zo belangrijk – en heb je ze wel allemaal nodig? En wat als je veganistisch bent? Kun je dan wel vitamine D slikken? Vegan Vitamine D mag je in dat geval wél. Dit is namelijk vrij van dierlijke bestanddelen en wordt meestal gewonnen uit lanoline – of wolvet. Lees hier meer over dit diervriendelijke product!
Wat is Vegan Vitamine D?
Vitamine D3, ook wel cholecalciferol genoemd, wordt meestal uit schapenwol gewonnen, nadat het dier is geschoren. Dit is voor veel veganisten niet acceptabel. Daarom bestaan er ook varianten die op een volledig veganistische manier zijn geproduceerd. Veganistische vitamine D2- en D3-supplementen, bijvoorbeeld. Deze worden geproduceerd op basis van korstmossen of biologisch geteelde champignons.
Wat is het verschil tussen vitamine D2 en vitamine D3?
Vitamine D komt voor in twee vormen: vitamine D2 en D3. We noemen dit passieve vormen vitamine D. Beide vormen worden in de huid aangemaakt – onder de invloed van zonlicht. Vitamine D wordt door je lever en nieren verwerkt en geactiveerd tot een actieve vorm.
Onderzoek heeft aangetoond dat vitamine D3 een meer biologisch actieve vitamine D oplevert dan vitamine D2. Vitamine D3 is daarom onder voedingsexperts de meest favoriete vorm.
Waarom heb je vitamine D3 nodig?
Vitamine D3 zorgt ervoor dat je lichaam calcium en fosfaat uit voedsel opneemt en zorgt voor de groei en het behoud van sterke botten en tanden. Het is daarmee belangrijk voor je immuunsysteem en zorgt het voor het tegengaan van botontkalking.
Een tekort aan vitamine D kan dan ook veel kwalen veroorzaken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld déze aandoeningen:
- Depressies
- MS
- Reuma
- Stemmingswisselingen
- Een vergroot risico op hart- en vaatziekten.
Het is dus belangrijk om dagelijks je portie vitamine D in te nemen.
Waarom moet ik supplementen slikken?
Ons lichaam is in principe in staat om zelf vitamine D3 aan te maken. Dat kan bijvoorbeeld al door in de zon te zitten of door vette vis en zuivelproducten te eten.
Toch krijgen we meestal niet genoeg vitamine D binnen. Dat wordt mede veroorzaakt door veel thuis blijven en binnen werken. En natúúrlijk schijnt de zon in Nederland niet zo vaak als we willen. Een juiste hoeveelheid aan vitamine D is in de periode van september tot en met april niet vanzelfsprekend.
Daar komt nog eens bij kijken dat vegans geen vis en zuivel eten. Zij kunnen dus best een Vegan Vitamine D-supplement gebruiken om dit tekort mee aan te vullen.
Nog niet overtuigd? Vegan Vitamine D3 bevat bouwstenen voor een goede weerstand, een gezonde celdeling, gezonde en sterke spieren én sterke botten en tanden.
Wat zijn de symptomen van vitamine D-tekort?
‘Maar is ons lichaam niet sterk genoeg? En kunnen wij dit zelf niet oplossen?’
Voor de vegans ligt dit toch net iets lastiger. We sommen de gevolgen van een vitamine D-tekort hier even kort voor je op:
- Bloedarmoede;
- Vermoeidheid;
- Lusteloosheid;
- Regelmatig verkouden zijn;
- Spierpijn;
- Hyperventilatie;
- Overgevoelig of bloedend tandvlees.
Geen pretje, dus. Ben je vegetariër of vegan? Dan is het handig om één keer per jaar je bloed te laten prikken bij de huisarts om zo je waarden te controleren.
Welke dosering gebruik ik?
Veganistische diëtisten raden aan om dagelijks tussen de 10 microgram (400 IU) en 25 microgram (1.000 IU) vitamine D in supplementen te slikken. Je kunt zelf inschatten en kiezen of je dit het hele jaar door wil doen óf alleen in de maanden waarin de huid te weinig zonlicht krijgt om zelf die belangrijke vitamine D aan te maken.
Vegan Vitamine D komt voor in verschillende kauwtabletten, maar in de vorm van supplementen en oliedruppels. Het hangt er dus maar net vanaf wat je voorkeur heeft.