Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.

Active Filters: Clear Filters

Ken jij saffraan als de specerij die je rijst geel maakt of in een Indiase curry gebruikt wordt? Je hebt het helemaal goed, maar wist je dat saffraan ook andere eigenschappen heeft? Saffraan is bij inname goed voor de gezondheid. Saffraansupplementen zijn overal te koop, maar waar zijn ze goed voor? Wij zochten het uit.

Saffraan komt van de corpus sativus, oftewel de saffraankrokus. Het zijn de stampers – de draden in de bloem – die de specerij vormen. Ze worden al ruim vierduizend jaar gebruikt als kleurstof, specerij én geneesmiddel. De eeuwenoude Perzische en Chinese traditionele geneeskundes maakten er altijd al gebruik van, maar tegenwoordig is de geneeskundige kracht van saffraan wereldwijd bekend.

Waarom is saffraan zo duur?

Saffraan wordt ook wel het rode goud genoemd. Kijk je naar de prijzen van saffraan, dan wordt al snel duidelijk waar deze bijnaam vandaan komt. De waarde van saffraan verschilt per jaar, maar een kilo kost soms rond de €30.000! Toch wordt er over de hele wereld mee gekookt en zit het in voedingssupplementen. 

Je hebt namelijk niet veel nodig van de specerij. Koop je saffraan om mee te koken, dan zitten er vaak enkele draadjes in de verpakking. Véél minder dan een gram – en met een gram kun je wel honderd maaltijden koken. 

Saffraan is zo duur omdat het arbeidsproces intensief is: voor een kilo saffraan heb je wel 180.000 bloemen nodig die gezaaid, gekweekt en geoogst moeten worden. De draadjes worden vervolgens handmatig geplukt…

Waar zijn saffraanpillen goed voor?

Neem je een saffraansupplement, dan kan dat verschillende gezonde effecten op je lichaam hebben. Saffraan heeft de volgende, sterk geneeskrachtige eigenschappen:

 • Het helpt je met je weerstand;
 • Het is goed voor je bloedsomloop;
 • Het is goed voor je hart;
 • Het voorkomt diabetes;
 • Het werkt bij depressies.

Het helpt je met je weerstand

Een saffraansupplement bevat van nature veel vitamine C. Deze vitamine stimuleert de witte bloedcellen van het immuunsysteem. Gebruik je een saffraansupplement, dan versterk je dus je verdediging tegen ziektes.

Het is goed voor je bloedsomloop

Neem een saffraansupplement als je een energieboost nodig hebt. Het kan ook je spijsvertering versnellen door je bloedsomloop te verbeteren. Saffraan bevat heel veel ijzer, wat nodig is voor de aanmaak van rode bloedcellen, een goede opname van zuurstof en stimulatie van je bloedsomloop.

Het is goed voor je hart

Safraan zit boordevol kalium. Verhoog je inname van kalium om de gezondheid van je hart te verbeteren. Dit mineraal verwijdt je bloedvaten en aderen, zodat er minder druk op ze staat. Je bloeddruk daalt en je hart hoeft minder hard te werken.

Het voorkomt diabetes

Gebruik je een saffraansupplement, dan neemt de insulineresistentie van je lichaam af. Het is juist deze resistentie die vaak leidt tot diabetes (type 2).

Het werkt bij depressies

Een saffraansupplement kan verbetering geven als je licht depressief bent. Consumeer je regelmatig saffraan, dan kan dat je gemoedstoestand aanzienlijk verbeteren. Deze specerij helpt je lichaam bij de aanmaak van hormonen die je een gelukkig gevoel geven.

Andere, mogelijke voordelen van saffraansupplementen zijn:

 • Een versteviging van je botten;
 • Een betere functie van je zenuwstelsel;
 • Pijnstilling;
 • Het behandelen van ontstekingen;
 • Een vermindering van maagklachten en een opgeblazen gevoel;
 • Het tegengaan van vrije radicalen.

Waar kan ik saffraan kopen?

Je koopt saffraansupplementen bij natuur- en reformwinkels, maar sommige drogisterijen verkopen ze ook. Saffraansupplementen kun je natuurlijk ook makkelijk online bestellen, bijvoorbeeld bij Apotheek Online. 

Let wel goed op wát je koopt en zorg ervoor dat het om een echt saffraanextract gaat. De kostbaarheid van saffraan zorgt er namelijk voor dat er veel nepsaffraan in omloop is. Deze variant is vermengd met andere geel- of roodgekleurde specerijen, zoals kurkuma of paprika.