Heb je last van zenuwen, lijdt je aan vermoeidheid of voel je je regelmatig een beetje down? Wij kennen een kruid dat groeit in de koude berggebieden van Europa en Azië en dat helpt tegen deze klachten. Dit plantje heet rhodiola, maar wordt soms ook wel rozenwortel genoemd. De Latijnse naam is rodhiola rosea. Ruik je deze plant, dan weet je gelijk waar deze naam vandaan komt, want de geur lijkt sterk op die van rozen.
Rhodiola is een sterke antioxidant die de vrije radicalen in je lichaam koest houdt. Vrije radicalen verstoren processen in de cellen in je lichaam. De plant heeft dus een belangrijke functie.
Het plantje is ook adaptogeen, wat betekent dat het je lichaam helpt zich aan te passen bij extreme situaties, zoals stress, extreme vermoeidheid of depressies.
Waar komt rhodiola oorspronkelijk vandaan?
Rhodiola groeit in de bergen, op hoogtes van minimaal 3.300 meter. Dit bergkruid komt oorspronkelijk uit Siberië, in Rusland. Het wordt al eeuwenlang in traditionele geneeskunde gebruikt in Rusland, Scandinavië, Oost-Europa en Azië.
De plant wordt nu nog steeds gebruikt, maar werd in de oude tijd al door vikingen, atleten en keizers gebruikt, vooral voor onbevreesdheid, zelfvertrouwen en uithoudingsvermogen.
Hoe werkt rhodiola?
We schreven eerder dat dit kruid een adaptogeen is en dat het je lichaam helpt met aanpassen tijdens extreme situaties. Het stimuleert bij vermoeidheid en kalmeert bij een rusteloos gevoel. Het is een antioxidant, dus het beschermt je lichaamscellen. Rozenwortel houdt ook je geest helder en laat je beter concentreren.
Heb je last van stress? Dat betekent dat je een grotere hoeveelheid cortisol in je lichaam hebt. Stress en cortisol leiden tot minder energie, een slechter geheugen en gewichtstoename. Rozenwortel daarentegen verlaagt het cortisolgehalte in je lichaam.
Is rhodiola veilig te gebruiken?
Rozenwortelextract wordt over het algemeen als een veilig voedingssupplement gezien. Het zit in veel producten en er zijn geen klachten bekend bij het gebruik ervan. Het kruidenextract neem je in als thee of in tabletvorm.
Hoe gebruik je rhodiola?
Ben je benieuwd naar de positieve effecten van dit plantje? Probeer dan rhodiola-capsules. Je kunt dit plantenextract ook als thee kopen, maar dan is de dosering te onnauwkeurig. De capsules bevatten bovendien verschillende vitamines die je gezond helpen te houden. Dat is mooi meegenomen!
Neem rhodiola het liefst op een lege maag voor een beter effect, maar niet vlak voordat je gaat slapen. Rozenwortel heeft namelijk een licht stimulerend effect, waardoor je misschien moeilijker in slaap kan komen. Neem de capsules in met een beetje water.
Hoeveel rhodiola moet je nemen?
Koop je capsules, dan hangt het er vanaf hoe sterk ze zijn. De meeste capsules bevatten tussen de 100 en 200 milligram van het kruidenextract. Denk ook aan wat je wilt bereiken met het nemen van rhodiola.
Wil je het gebruiken omdat je last hebt van depressie, vermoeidheid of stress hebt? Neem dan tussen de 400 en 600 milligram per dag.
Gebruik je rozenwortel om je uithoudingsvermogen te vergroten, bijvoorbeeld bij het sporten? Neem dan een lagere dosis van 200 tot 300 milligram per dag.
Waar kun je rhodiola kopen?
Wil je rhodiola kopen, dan kun je het beste terecht bij natuur- en reformwinkels. Je vindt het ook bij sommige drogisterijen en apotheken. Wie rhodiola online bestellen, heeft echter meer keuze. Bestel rhodiola online bij een van de vele webshops die supplementen verkopen, zoals Apotheek Online.