Myo-inositol

Inositol, ook wel Vitamine B8 genoemd, komt van nature voor in voedingsmiddelen, zoals fruit, bonen, granen en noten. Je lichaam kan ook inositol aanmaken uit de koolhydraten die je eet. Onderzoek suggereert echter dat extra inositol in de vorm van supplementen tal van gezondheidsvoordelen kan hebben. Lees hieronder verder over myo-inositol – een supplement met vitamine B8 – en de voordelen, aanbevolen doseringen en mogelijke bijwerkingen van dit supplement. 

Inositol is geen officiële B-vitamine, maar wordt wél tot het vitamine B-complex gerekend. Het is een soort suiker die je lichaam helpt insuline te verwerken. Inositol is een koolhydraat dat in je lichaam wordt aangetroffen, maar ook in voedsel en voedingssupplementen. 

Wat is myo-inositol?

NOW Inositol 500 gram is een voedingssupplement met myo-inositol. Dit is een vorm van inositol die in de natuur het meest voorkomt. Dit supplement is geschikt voor vegetariërs en veganisten. 

Ingrediënten

Inositol (van maïs), vulstof (rijstebloem), capsulewand (hydroxypropulmethylcellulose), anti-klontermiddel (magnesiumstearaat). 

Dit product is vrij van tarwe, gluten, soja, melk, ei, vis, schaaldieren en noten.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van myo-inositol?

Myo-inositol is essentieel voor verschillende cellulaire processen. Inositolsupplementen kunnen helpen bij de behandeling van specifieke medische aandoeningen, waaronder sommige angst- en vruchtbaarheidsstoornissen. Ze kunnen ook andere gezondheidsbevorderende effecten hebben.

5 op bewijs gebaseerde gezondheidsvoordelen van inositol (volgens Healthline)

1. Het kan angst verminderen door serotonine te beïnvloeden

Inositol beïnvloedt de processen die neurotransmitters maken: de moleculen die verantwoordelijk zijn voor het doorgeven van informatie in je hersenen. 

Serotonine is een belangrijke neurotransmitter die wordt beïnvloed door inositol. Dit molecuul heeft vele rollen in je lichaam en heeft invloed op je gedrag en stemming. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat inositol het aantal paniekaanvallen kan verminderen bij mensen met paniekstoornissen.

2. Het kan de bloedsuikerspiegel helpen beheersen door de insulinegevoeligheid te verbeteren

Insuline is een hormoon dat van cruciaal belang is voor het reguleren van de bloedsuikerspiegel in je lichaam. Insulineresistentie is een probleem met het vermogen van je lichaam om op insuline te reageren. Inositol kan worden gebruikt om moleculen te produceren die betrokken zijn bij de werking van insuline in je cellen.

3. Het kan de vruchtbaarheid bij vrouwen met PCOS verbeteren

Problemen met insulinegevoeligheid kunnen een van de oorzaken zijn van verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen met PCOS. Aangezien inositol de insulinegevoeligheid kan verbeteren, is het onderzocht als mogelijke behandeling.

4. Het kan symptomen van depressie verminderen

Vanwege de effecten op neurotransmitters in de hersenen, is inositol onderzocht als een behandeling voor depressie.

5. Het heeft een goed veiligheidsrecord – met geen tot weinig bijwerkingen

Wat zijn de bijwerkingen van myo-inositol?

Inositolsupplementen worden geassocieerd met zeer weinig en slechts milde bijwerkingen. De supplementen lijken door de meeste mensen goed te worden verdragen. 

Er zijn echter milde bijwerkingen gemeld bij doses van 12 gram per dag of hoger. Deze bijwerkingen omvatten misselijkheid, winderigheid, slaapproblemen, hoofdpijn, duizeligheid en vermoeidheid. 

Zoals bij elk supplement geldt: overleg vóór gebruik met je arts.

Wat is de aanbevolen dosering van myo-inositol?

Je gebruikt dit product een tot drie per dag met een hoeveelheid van één capsule per keer. Houd je aan de aanbevolen dosering. Neem de capsule bij voorkeur tijdens de maaltijd. 

Waar kan ik myo-inositol kopen?

Je kan myo-inositol met een inhoud van 500 gram kopen op Apotheek Online – zonder recept. Een inhoud van 500 gram bevat honderd capsules.