Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.
Active Filters: Clear Filters

Je kent hem wel: Popeye de Zeeman met een pet op, pijp in zijn mondhoek, flinke armspieren en een blik spinazie in zijn hand. Spinazie, volgens het verhaal van Popeye, werd in zijn tijd gezien als een ‘krachtig’ middel. Het zou namelijk heel veel ijzer bevatten waar je erg sterk van wordt. Klinkt goed, hè? Of het ook klopt, lees je hieronder.

IJzer zit in voedselbronnen zoals vlees, vis, granen en nog meer. Het maakt je – sorry, Popeye-fans – alleen niet sterk, maar het is wél goed voor je. Lukt het je niet om genoeg ijzer uit je voeding te halen? Lees dan snel over ijzersupplementen – dé oplossing voor een tekort aan ijzer!

Wat is ijzer in voeding?

IJzer is een mineraal en een essentiële voedingsstof die een organisme niet zelf kan maken. Het is een spoorelement en daarom vooral belangrijk voor de vorming van hemoglobine, een onderdeel van rode bloedcellen. Deze cellen vervoeren zuurstof door ons lichaam. 

IJzer in voeding kent twee vormen:

  • Heemijzer; dit zit in dierlijke producten zoals vlees, vis en kip;
  • Non-heemijzer; zit in dierlijke en plantaardige producten, zoals brood, volkorenproducten, peulvruchten, noten en in verschillende groenten.

Je lichaam neemt heemijzer beter op dan non-heemijzer. De belangrijkste bron van heemijzer is rundvlees. Toch krijg je dagelijks minder heemijzer binnen, omdat het in minder voedingsmiddelen te vinden is dan non-heemijzer. Dit tekort kan je opvullen met ijzer supplementen. 

Waar is ijzer goed voor?

IJzer is goed voor verschillende lichaamsprocessen. Het vervult een belangrijke functie binnen ons lichaam. Het is alleen een fabel van Popeye dat je er sterk van wordt. 

Naast dat ijzer belangrijk is voor de vorming van hemoglobine, is het ook nodig om in onze cellen energie te produceren en draagt het bij aan een normale werking van het afweersysteem. 

Symptomen van ijzertekort

  • Een snelle vermoeidheid;
  • Een bleke huid;
  • Snel buiten adem zijn;
  • Last van rusteloze benen, een drang om ze te bewegen.

Bij zwangere vrouwen kan een ijzertekort leiden tot bloedarmoede. Bij kinderen kan een ijzergebrek leiden tot een minder goed functionerend geheugen en verstoord leergedrag veroorzaken. 

Hoeveel ijzer heb ik nodig?

Een volwassen man heeft een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 11 milligram ijzer per dag. Bij vrouwen is dit 16 milligram per dag. Kijk voor andere leeftijden op de website van het Voedingscentrum. 

Met een gezond en gevarieerd voedingspatroon krijgen de meeste mensen voldoende ijzer binnen. Lukt het je toch niet? Maak dan gebruik van ijzersupplementen. 

Wat zijn ijzersupplementen? 

Als je een tekort aan ijzer hebt, kun je de benodigde hoeveelheid ijzer waarschijnlijk niet puur uit voeding halen. Je kunt dan meer producten eten met toegevoegd ijzer en/of voedingssupplementen slikken. 

Welke soorten supplementen met ijzer zijn er?

Je kunt ijzersupplementen kopen in de vorm van…

  • …ijzertabletten
  • …ijzerpillen
  • …ijzerelixer (vloeibaar)

We onderscheiden daarnaast de volgende soorten.

Vitamine-ijzer

Voedingssupplementen met alleen ijzer zijn nauwelijks te koop. Vaak zit er ook vitamine B12 of andere B-vitamines bij. In multivitamines zit vaak wel ijzer. 

Kindervitamines

In vitamines voor kinderen zit vaak helemaal geen ijzer. 

Staalpillen

Bij een ernstig ijzertekort heb je te weinig aan de gewone supplementen. Je kunt dan via je arts staalpillen (ijzertabletten) of een ijzerdrankje krijgen. Deze pillen en drankjes zijn alleen op recept verkrijgbaar. 

Waar kan ik ijzerpillen kopen?

IJzersupplementen zorgen voor de inname van voldoende ijzer. Je kunt de supplementen kopen bij verschillende drogisterijen en apotheken – zonder recept van je arts of een deskundige. Alleen voor de ijzertabletten heb je een recept nodig.