Dong Quai

Vrouwen hebben veel te maken met pijnen die de mannelijke helft van de bevolking niet kent. Menstruatieklachten, overgangsverschijnselen en veranderingen in de hormonen zijn niet prettig. Het gebruik van Dong Quai, ook wel bekend als Chinese Engelwortel, kan deze pijn verminderen. 

De naam Chinese Engelwortel is wel heel toepasselijk voor een middel dat vrouwen afhelpt van hun maandelijkse pijnen. Het is misschien geen wondermiddel, maar het werkt wel degelijk. 

Wat is Dong Quai?

Dong Quai staat dus ook wel bekend als Chinese Engelwortel of angelica sinensis. Het behoort tot een van de belangrijkste versterkende planten in de Chinese geneeskunde en wordt ontzettend veel gebruikt. 

De Chinese engelwortel is een variant van de grote engelwortel die bij ons in Europa voorkomt. De wortel van Dong Quai ruikt en smaakt aromatisch. De zaden worden in de herfst geplant; pas drie jaar na het planten kun je de wortels oogsten. 

De gedroogde wortel wordt vervolgens gebruikt om hier een voedingssupplement van te maken. Het voedingssupplement Dong Quai biedt verlichting bij menstruatiepijnen en ongemakken bij de overgang. Dong Quai is daarnaast een niet-dierlijke bron van vitamine B12.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van Dong Quai?

Dong Quai is in veel Aziatische landen een traditioneel geneesmiddel voor voornamelijk vrouwen. De plant wordt sinds een lange tijd voorgeschreven bij menstruatiestoornissen, onbalans in de hormoonhuishouding, klachten tijdens de menopauze en zwakte na een bevalling. 

De Chinese engelwortel bevat namelijk een aantal stofjes die de bloedtoevoer naar vrouwelijke geslachtsorganen schijnen te bevorderen. Dong Quai heeft een stimulerende werking op het vrouwelijke geslachtsorgaan, met name bij zwangerschap en de bevalling.

Het versterkt verder een verminderde weerstand, verhelpt vermoeidheid en geeft een boost van energie. Een goed middel als jij eventjes niet zo goed in je vel steekt.

Het heeft dus een fijne werking voor vrouwen, maar het is wél een goed idee om een dokter of verloskundige te raadplegen voordat je hiermee tijdens je zwangerschap of bevalling aan de slag gaat.

Wat zijn de nadelen van het gebruik van Dong Quai?

Dong Quai heeft een bepaalde werking op de bloedtoevoer in het lichaam – het is bloedverdunnend. Het is dus geen goed idee om dit middel te gebruiken als je bloedverdunnende medicatie neemt. Mocht je twijfelen over het gebruik van dit voedingssupplement, raadpleeg dan eerst een professional.

Darmklachten kunnen optreden wanneer je een hoge dosering neemt of de aanbevolen dosering overschrijdt.

Hoe gebruik je Dong Quai?

Neem per dag één capsule van Dong Quai – het liefst tijdens een maaltijd. Overschrijd nooit zomaar de aanbevolen dosering.

Waar kun je Dong Quai kopen?

Dong Quai is bij veel online drogisterijen te koop – in de vorm van capsules, maar ook als extract. Een voorbeeld van een verkooppunt is Apotheek Online.