Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.

Active Filters: Clear Filters

Zeg vruchtensap en de eerste soorten die in je opkomen, zijn waarschijnlijk appelsap en sinaasappelsap – of misschien zelfs multivruchtensap. Sapliefhebbers denken mogelijk óók aan cranberrysap. Deze variant heeft namelijk behóórlijk wat gezonde eigensappen. 

Cranberrysap wordt dagelijks door veel mensen gedronken, maar waarschijnlijk niet omdat het zo lekker is. Cranberry’s – ook wel veenbessen of vossenbessen genoemd – zijn namelijk ontzettend zure bessen. Men voegt om die redenen vrijwel altijd suiker toe aan producten met cranberry’s. Dat is ook het geval met de cranberrysap die je in de supermarkt koopt. Gedroogde cranberry’s bestaan vaak zelfs voor 70 procent uit suiker. 

Waarom is cranberrysap zo gezond?

Veel fruitsoorten zijn erg gezond, maar cranberry’s vallen in de supergezonde categorie. Cranberry’s zijn zo gezond omdat ze enorm veel vitamines en mineralen bevatten.

Cranberry’s zitten vol vitamine B1, B2, B5, B6, B11, C, E én K. De kleine bessen bevatten ook mineralen, zoals mangaan, koper, ijzer, kalium, calcium, magnesium, fosfor en zink. Al deze voedingsstoffen zorgen ervoor dat cranberry’s goed zijn voor het onderstaande.

Je immuunsysteem

De vitamine C en antioxidanten zorgen ervoor dat je een goede weerstand opbouwt, waardoor je sneller van griep en verkoudheid af bent.

Je hart en bloedvaten

Cranberry’s bevatten fenolen die mogelijk een goed effect hebben op het voorkomen van dichtslibbende aderen. Ze zijn bovendien LDL-cholesterolverlagend – de slechte variant.

Je spijsvertering

Deze bessen zitten boordevol vezels die voor een gezonde stoelgang zorgen.

Werkt cranberrysap tegen blaasontstekingen?

Je hebt vast weleens gehoord dat mensen veenbessensap drinken als ze een blaasontsteking hebben. Wat is het idee daarachter?

Cranberry’s zijn goed voor de blaas. Dit komt door de pro-anthocyanidinen, die ervoor zouden zorgen dat bacteriën zich niet aan de blaaswand kunnen hechten. Ze maken de slijmwand sterker en je urine zuurder, wat bevorderlijk is voor het uitplassen van bacteriën die in de blaas terecht zijn gekomen. Dit zou ook urineweginfecties voorkomen.

De preventieve werking tegen een blaasontsteking is alom bekend, maar de wetenschap heeft dit nog niet onomstotelijk kunnen bewijzen. Sommige studies hebben echter positieve effecten gevonden van cranberry’s op de blaas. We zien dan ook twee kampen als het gaat over cranberry’s en het helende effect op een blaasontsteking.

Wat is pure cranberrysap?

Pure cranberrysap heeft geen toevoegingen. Deze sap bevat dus geen suiker, waardoor de smaak puur en behoorlijk zuur is. Het wordt ook verkocht als ongezoet of biologisch cranberrysap.

Veenbessensap die je in de supermarkt kunt vinden, bevat vaak een groot aandeel suiker, wat de gezonde voedingstoffen en effecten een stuk minder maakt.

Waar kun je pure cranberrysap kopen?

Pure cranberrysap is moeilijk te vinden in de supermarkten, maar het zit soms wel in het assortiment. Je hebt meer succes bij een van de vele natuurwinkels in Nederland. 

Je kan een flesje pure veenbessensap natuurlijk ook gewoon online bestellen.

Waar moet je op letten bij het kopen van pure cranberrysap?

Let er goed op dat je pure sap koopt, met als enige ingrediënt sap – en niets anders. Ze kunnen je bijvoorbeeld in een natuurwinkel goede adviezen geven over de werking van cranberry en de producten.

Sommige biologische sappen zijn daarnaast duurder dan andere flesjes pure sap. De cranberrysap van Biotona, bijvoorbeeld. Deze sap is echter vijf keer geconcentreerd. Je hebt daardoor ook vijf keer minder veenbessensap nodig.

De wetenschap mag er dan (nog) niet over uit zijn of veenbessensap werkt bij een blaasontsteking: de bessen blijven een superfood met veel gezonde vitamines en mineralen. Handig om in huis te hebben!