CoQ10

Ouder worden komt met zijn gebreken. Dit zijn soms makkelijk merkbare gebreken, zoals rimpels of een verminderd gehoor. Het kan ook gaan om dingen die je zelf minder goed opmerkt. Je lichaam die bepaalde stoffen minder goed aanmaakt, bijvoorbeeld. CoQ10 is zo’n stof. Je kunt dit gelukkig bijnemen om je lichaam gezond te houden.

We kennen veel verschillende voedingssupplementen. Het is daardoor logisch dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Denk aan alle verschillende vitamines om de gezondheid van je huid, haar en lichaam in te nemen. 

CoQ10 is in sommige gevallen desondanks essentieel om in te nemen.

Wat is CoQ10?

CoQ10 staat ook wel bekend als Q10. Dit stofje is een antioxidant en een lichaamseigen stof die in de lever wordt aangemaakt. 

CoQ10 helpt de enzymen in het lichaam bij het aanmaken van adenosinetrifosfaat. Een hele mond vol, maar dit is een molecuul waarin het lichaam je energievoorraad opslaat. Die energie is weer belangrijk voor je spieren en om je afweersysteem te ondersteunen. Een belangrijke stof, dus.

Je lichaam maakt deze stof zelf aan. Dat verandert echter op latere leeftijd. Het bijnemen van CoQ10 is dan een goed idee.

Ook een aantal voedingsmiddelen bevatten Q10, waaronder eieren, orgaanvlees, gevogelte, spinazie, volkoren producten en sojabonen.

Wat is het verschil tussen CoQ10 Ubiquinol en Ubiquinon-supplementen?

CoQ10 supplementen zijn in twee varianten te verkrijgen: Ubiquinol en Ubiquinon. Ze kunnen voor dezelfde doeleinden ingezet worden, maar toch werken de twee op verschillende manieren. 

De voorkeur voor supplementen gaat veelal uit naar Ubiquinol. Ubiquinon is namelijk geoxideerd en wordt daardoor op een andere manier in het lichaam opgenomen. De werking van Ubiquinol is vele malen sneller. Het wordt snel en beter door het lichaam opgenomen. Het is daarnaast meteen werkbaar als antioxidant en doet het gelijk wat het moet doen in het lichaam. 

Ubiquinol is niet alleen lang werkbaar in het lichaam en zeer effectief – je hebt van Ubiquinol ook een vrij lage dosis nodig voor het gewenste gezondheidseffect. 

Hoe gebruik in CoQ10-supplementen?

Het wordt aangeraden een CoQ10-supplement eenmaal per dag in te nemen tijdens een maaltijd. Overschrijd nooit zomaar de aanbevolen dosering. Neem nooit veel supplementen in zonder zeker te weten dat je het nodig is. Teveel hiervan innemen kan ook schadelijk zijn. 

Let ook op dat voedingssupplementen nooit een vervanging zijn van bepaalde voedingsstoffen en slechts een aanvulling zijn op wat je al binnenkrijgt. Een gevarieerd dieet kan al veel wonderen doen als je stoffen te kort komt.  

Waar kun je CoQ10-supplementen kopen?

Het voedingssupplement CoQ10 Ubiquinol is in vele drogisterijen en natuurwinkels verkrijgbaar. Online is het onder andere verkrijgbaar bij Apotheek Online.