Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.
Active Filters: Clear Filters

Door te zorgen voor een goede voeding en voldoende beweging kan je zelf veel doen om je botten gezond te houden. Daarnaast is calcium een belangrijk mineraal dat zorgt voor sterke botten en tanden. Voor mensen die weinig zuivelproducten gebruiken is het zinvol om calciumcitraat te nemen. Volwassen mannen en vrouwen hebben gemiddeld 1000 milligram calcium per dag nodig. Lees hieronder meer over calciumcitraat, een supplement dat goed opneembaar is door het lichaam! 

Wat is calcium?

Calcium is een essentieel mineraal dat we ook wel kalk noemen. Dit houdt in dat het een voedingsstof is die een organisme niet zelf kan maken. 

Je haalt deze mineraal uit voedingsbronnen. Mineralen zijn essentieel voor een goede gezondheid. Het lichaam heeft voor een goed functioneren behoefte aan een dagelijkse aanvoer van calcium. 

Calcium ondersteunt het behoud van sterke botten en een sterk gebit en draagt bij tot een normale bloedstolling en een normale celdeling. Calcium ondersteunt daarnaast een normale neurotransmissie en een normaal energieleverend metabolisme. 

In het menselijk lichaam bevatten de botten en tanden het meeste calcium. Calcium dat in het bot aanwezig is, is vooral hydroxyapatiet: een natuurlijke vorm van calcium die 97 procent van je tandglazuur en 70 procent van het dentine in je tanden uitmaakt. Dit zorgt ervoor dat het tandglazuur ook zo sterk is. 

Waar zit calcium in?

Calcium in voeding is vooral te vinden in zuivelproducten zoals kaas, melk, yoghurt of kwark. Daarbij maakt het niet uit of je volle, halfvolle of magere melk of melkproducten gebruikt. 

Naast deze producten bevatten groene groenten, peulvruchten en noten ook calcium. Een gevarieerde voeding zorgt voor voldoende opname van calcium door het lichaam. 

Wat is calciumcitraat?

Calciumcitraat is een organisch gebonden vorm van calcium die goed opneembaar is. Dit heeft als voordeel dat het, in tegenstelling tot calciumcarbonaat, geen zure maaginhoud nodig heeft om opgenomen te worden. 

Calciumsupplementen

Calciumsupplementen bestaan in de vorm van calciumcitraat of calciumcarbonaat en als bruis- en kauwtabletten. Je hebt ook calciumcitraatpoeder. Calciumcitraatpoeder is een calciumzout dat 21 procent elementair calcium bevat. 

Naast de calciumverbinding in het supplement spelen ook andere factoren een rol bij de opname van calcium in het lichaam. Vrijwel iedereen weet dat calcium een van de belangrijkste bestanddelen van de botten is. Maar calcium is zeker niet de enige voedingsstof die belangrijk is voor de botdichtheid. Ook de mineralen magnesium, zink en mangaan, evenals de vitamines C, D en K, dragen bij tot de instandhouding van normale botten.

Magnesium is dus ook een zeer belangrijk mineraal dat in het lichaam veel met calcium samenwerkt en nodig is voor de vorming van bot en spieren. Om die reden bevatten de calciumtabletten tegenwoordig vrijwel altijd een bepaalde hoeveelheid magnesium. 

Hoe gebruik ik calciumsupplementen?

Elk supplement heeft een andere gebruiksaanwijzing en een aanbevolen dagelijkse dosering per dag. Raadpleeg de bijsluiter van het product vóór gebruik. 

Let op! Een evenwichtige voeding bevat voldoende vitaminen. Een voedingssupplement is geen vervanging van een gevarieerde voeding. Raadpleeg bij een doktersbehandeling, zwangerschap of het geven van borstvoeding altijd eerst je arts of apotheker voordat je voedingssupplementen gebruikt. Stop het gebruik onmiddellijk en raadpleeg een arts als er overgevoeligheidsreacties optreden.

Waar kan ik calcium kopen?

Je kan calciumcitraat bij ons kopen op Apotheek Online – zonder recept van je huisarts of dokter. De calciumcitraatsupplementen zijn er in de vorm van tabletten, capsules en poeder. 

Calciumcitraat heb je in combinatie met verschillende vitamines en mineralen. Kies de combinatie die het beste past bij jouw wensen en behoeftes.