Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.

Active Filters: Clear Filters

Weinig ingrediënten ruiken zó lekker als cacaopoeder. Dit ingrediënt wordt vaak gebruikt bij het bakken van koekjes, brownies, muffins en chocoladecakes. Het is natuurlijk ook het hoofdingrediënt van chocola – en wie houdt daar nou niet van…

Het ene cacaopoeder is echter het andere niet. We zien bijvoorbeeld veel verschillen in kwaliteit en soort. We leggen in dit artikel uit wat de eigenschappen zijn van cacaopoeder en waar je op moet letten als je op zoek bent naar een bepaalde kwaliteit.

Waar komt cacaopoeder vandaan?

Cacaopoeder wordt gewonnen uit de cacaoboon, de zaden van de cacaovrucht. De cacaovrucht wordt geplukt; de zaden uit de vrucht gehaald. Ze worden daarna gefermenteerd en geroosterd. De geroosterde bonen worden onder hoge druk geperst, waardoor cacaoboter en de cacaocake ontstaan. Deze harde cake wordt vermalen tot cacaopoeder. 

Cacaobomen groeien in landen rond de evenaar, in een vochtig klimaat. De boom komt oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika, maar werd later in Zuidoost-Azië en West-Afrika aangeplant.

Welke soorten cacaopoeder zijn er?

We onderscheiden verschillende soorten cacaopoeder. Het verschil zit hem daarbij vooral in de manier waarop het is verwerkt.

Instant cacaopoeder

Deze cacao wordt vooral gebruikt om chocoladedrankjes van te maken, zoals mokkakoffie of warme chocolademelk. Dit cacaopoeder lost makkelijk op in water of melk, maar het nadeel is dat het vrij veel calorieën bevat, omdat er suiker, zout, vitaminen en stabilisatoren aan het cacaopoeder zijn toegevoegd. Instant cacaopoeder is sterk ontvet.

Bakcacao

Dit is een cacaopoeder dat zeer geschikt is om gebak en desserts mee te maken. Het bevat vaak geen suiker in, maar als het er wel in zit, is het zeer weinig. Sommige soorten bakcacao zijn zuiver, zonder enige toevoegingen. Anderen bevatten toevoegingen, zoals zuurteregelaars en smaakstoffen. Deze cacao is meestal rond de 14 procent ontvet.

Pure cacaopoeder

Zuivere cacaopoeder heeft geen toevoegingen. Het is geroosterd en haast niet ontvet, dus het is van hoge kwaliteit. Pure cacaopoeder is bijzonder aromatisch.

Rauwe cacaopoeder 

Ben je op zoek naar de meest voedzame en gezonde vorm van cacao? Kies dan voor rauwe cacao. Dit cacaopoeder wordt niet geroosterd en heeft geen toevoegingen. Het geeft de cacao een pure smaak en is de duurste soort.

Waar is cacaopoeder goed voor?

Cacaopoeder heeft als voedingsstof een hoop gezonde voordelen. De cacaoboon is een superfood, maar door roosteren en verwerken gaan veel gezonde eigenschappen verloren. Rauwe cacaopoeder is bijna niet verwerkt, dus erg gezond. 

Cacaopoeder…

  • …bevat veel kalium, magnesium, vitamine E, ijzer, zink en andere vitamines en mineralen;
  • …is goed voor de bloeddruk;
  • …verbetert het cardiovasculaire systeem;
  • …helpt je beter te concentreren;
  • …kan je in een betere stemming brengen;
  • …heeft een antidepressiva-effect.

Cacaopoeder heeft, zoals je ziet, veel positieve effecten op je lichaam. Dat betekent helaas niet dat je je vol kunt proppen met Marsen, Snickers en M&M’s. Veel chocoladerepen bevatten veel suiker – zelfs de betere cacaorepen met 70, 80 of 90 procent cacao. Rauwe cacaopoeder is de enige cacao zonder toevoegingen en suikers. 

Wat kun je met rauwe cacao doen?

Je kunt rauwe cacao in smoothies doen of over je onbijtgranen strooien. Het is ook heerlijk in yoghurt, op ijs of in toetjes. Je kunt ook gewoon koekjes of cakes bakken met dit soort cacaopoeder, maar bedenk wel dat je dan voedingsstoffen verliest.

Waar koop je rauwe cacaopoeder?

Je koopt rauw cacaopoeder online, bij de speciaalzaken of natuurwinkels. Het is wel duurder dan bijvoorbeeld de instant cacaopoeder voor chocolademelk, welke je voor een paar euro in de supermarkt kunt kopen. Verwacht rond de €35 voor een kilo te betalen.