Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.
Active Filters: Clear Filters

Chocolade is heerlijk en zeer verslavend. Het is helaas vaak niet goed voor je – zeker niet in grote hoeveelheden. Wil jij graag gezonder doen, maar zoek je wel een alternatief voor de chocoladestukjes in je muesli? Lees dan snel verder, want hieronder vertellen we je over de voordelen van cacao nibs.

Een aantal jaar geleden begon de grote hype rondom zogenoemde superfoods. Deze hype misschien wel wat minder, maar nog steeds zijn veel van deze items populair. Cacao nibs, bijvoorbeeld: die vallen ook onder superfoods. Het is namelijk een zeer gezond product om te eten waar je veel voordelen uit kan halen. Klinkt goed, toch?

Wat zijn cacao nibs?

Cacao nibs zijn eigenlijk simpelweg kleine stukjes chocolade, maar dan chocolade in zijn puurste vorm. De cacaobonen worden gefermenteerd, gedroogd en daarna in stukjes gebroken om cacao nibs te maken. De cacaosmaak van de cacao nibs komt pas na het fermentatieproces naar boven, waarbij het smaakt naar de cacao die wij kennen.

Cacoa nibs hebben geen toevoegingen. Dat betekent dat de smaak heel puur is. Het is dus niet te vergelijken met de zoete chocoladesmaak die je gewend bent van melkchocolade en het lijkt eigenlijk ook niet op repen pure chocolade, aangezien daar vaak ook nog wat aan wordt toegevoegd. De smaak is dus niet zoet, maar licht bitter. De textuur van cacao nibs is te vergelijken met die van geroosterde koffiebonen.

Welke cacao nibs zijn er?

Alle cacao nibs zien er hetzelfde uit en hebben eenzelfde, ietwat bittere smaak. We kunnen desondanks verschillen aanwijzen. Vergelijk met producten als wijn of koffiebonen, waarbij de smaken variëren door de regio waar ze vandaan komen en de wijze waarop ze worden bewaard. 

Geroosterde versus rauwe cacao nibs

We zien, en proeven, bijvoorbeeld een verschil tussen geroosterde en rauwe cacao nibs. Geroosterde cacao nibs ondergaan bijna hetzelfde proces als rauwe cacao nibs. Het verschil is dat geroosterde nibs eerst worden geroosterd voordat ze in stukken worden gebroken. Dat zorgt ervoor dat er andere aroma’s vrijkomen en de cacao nibs een andere smaak krijgen. 

Het nadeel is dat er tijdens dit roosterproces wel een aantal gezonde voedingsstoffen verloren gaan. Spreken mensen over de superfood cacao nibs, dan doen ze dat daarom vooral over de rauwe variant. Dit is namelijk de pure vorm die de meeste gezondheidsvoordelen heeft. 

Zijn cacao nibs gezond voor je?

Rauwe cacao nibs zijn onbewerkt en daarom vrij van ongezonde toevoegingen, zoals extra suikers. Rauwe cacao nibs bewaren dus hun voedingswaarde en alle gezonde vitaminen, mineralen en antioxidanten die aanwezig zijn in cacao. De nibs zijn een bron van vezels, ijzer en magnesium. Dus ja: cacao nibs zijn gezond voor je.

Het stempeltje superfood is bij cacao nibs dan ook helemaal terecht. De nibs worden veel gegeten bij ontbijtgerechten – als gezonde, chocola-achtige toevoeging. Het is bovendien een extra topping voor je smoothie bowl of yoghurt. 

De cacao nibs zijn vanwege de bittere smaak ook goed te gebruiken in hartige gerechten. Dat lijkt misschien een gekke combinatie, maar de nibs zijn een verrassend ingrediënt om balans aan te brengen in een gerecht.

Waar kun je cacao nibs kopen?

Cacao nibs zijn op verschillende websites te vinden – in variabele hoeveelheden. Het gaat soms om complete zakken en soms om handige bakjes, waarmee je het eenvoudig kunt opbergen. 

Je vindt de nibs naast online ook in verschillende natuurwinkels.