Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.
Active Filters: Clear Filters

Felblauwe, prachtige sterbloemen met een bloeitijd die ieder jaar opnieuw tot wasdom komt. De bernagie, ook bekend als komkommerkruid, is echter niet uitsluitend populair voor haar uiterlijk. Deze plant vormt namelijk een bron voor borageolie – een belangrijk middel voor onder meer onze huid en de hormoonhuishouding van vrouwen. Lees hieronder verder voor méér info over borageolie.

Het komkommerkruid, ofwel bernagie, is dus niet alleen een opvallende verschijning met zijn felblauwe bloemen. Het is ook een frisse verrijking van een maaltijd en een natuurlijk middel uit de traditionele geneeskunde. Bij de Grieken stond dit kruid vooral bekend om de opbeurende werking, maar tegenwoordig heeft het tal van andere gezondheidsvoordelen.

Wat is borageolie?

Borageolie wordt gewonnen uit de bernagie (borago officinalis), een kleurrijke bloem. Van oorsprong vind je deze bloem in het Midden-Oosten, het Middellands Zeegebied en Noord-Afrika, maar door de jaren heen is de bloem verspreid over grote delen van Europa en Noord-Amerika. 

De olie wordt geperst uit de zaden van de bernagie. Deze zaden bevatten, net als teunisbloemolie, het omega-6 vetzuur GLA (gamma-linoleenzuur). Aangezien borageolie van nature een hoger percentage GLA bevat dan teunisbloemolie, zijn GLA-supplementen op basis van bernagie voordeliger en meestal hoger gedoseerd. 

Waarom gebruiken we borageolie?

Borageolie is een veelzijdige olie met enkele krachtige eigenschappen:

De werkzaamheid van borageolie heeft te maken met de aanwezigheid van GLA. GLA komt nauwelijks in voeding voor; het wordt in het lichaam gevormd uit linolzuur. Vaak vindt deze omzetting in beperkte mate plaats, waardoor minder eicosanoïden (hormoonachtige stoffen) worden gevormd. Factoren die hierbij een rol kunnen spelen zijn een te hoge consumptie van verzadigde vetten, suiker, alcohol, koolhydraten en transvetzuren en een tekort aan essentiële voedingsstoffen. 

GLA draagt onder andere bij aan:

  • De gezondheid van huid en bloedvaten;
  • Betere gewrichten en botten;
  • Een normale en regelmatige menstruatiecyclus;
  • Het zenuwweefsel;
  • Een bevordering van een normale celdeling;
  • De geestelijke balans.

Is borageolie gevaarlijk?

Borageolie is verre van gevaarlijk. Die claim komt waarschijnlijk uit het feit dat borageolie naast GLA’s ook pyrrolizidine-alkaloïden (PA’s) bevat. Dit zijn gifstoffen die planten aanmaken om ze te beschermen tegen natuurlijke vijanden. 

Het aantal PA’s is in kleine hoeveelheden echter niet schadelijk voor de mens, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. 

Borageolie wordt bovendien gewonnen uit de zaden van de bernagieplant door middel van koude persing. Tijdens dit proces wordt de olie geraffineerd, zodat de substantie van alle mogelijk schadelijke stoffen, waaronder PA’s, wordt gezuiverd. 

Supplementen met borageolie zijn dus veilig te gebruiken wanneer ze koud geperst zijn. 

Hoe gebruik ik borageolie?

Je kan en mag borageolie zowel ’s ochtends als ’s avonds gebruiken. De borageoliecapsules hebben vaak een aanbevolen dosering van één capsule per dag, maar dit kan verschillen door de dosering per capsule. Neem de capsule bij de maaltijd, tenzij anders aanbevolen. Doe dit met voldoende water en slik de capsule geheel door. 

Je hebt borageolie ook in de vorm van vloeibare olie voor cosmetische doeleinden. Druppels van dit product kun je dagelijks aanbrengen op de huid. 

Waar moet ik op letten wanneer ik borageolie wil kopen?

Supplementen met borageolie wordt verkocht in de vorm van capsules. De dosering per borageoliecapsule kan flink uiteenlopen tussen verschillende producten. Daarnaast geeft de hoeveelheid borageolie niet meteen aan hoeveel procent daarvan daadwerkelijk de werkzame stof GLA is. Let dus bij het kopen van dit product goed op de hoeveelheid borageolie en GLA per capsule. Vergeet ook niet te controleren of de olie koudgeperst is.

Waar kan ik borageolie kopen?

Borageolie in de vorm van capsules is bij ons te koop – op Apotheek Online.