Een wondermiddel dat goedkoop is, vervelende luchtjes laat verdwijnen, je gootsteen ontstopt, je tanden parelwit houdt, je kleding wast, een ingrediënt is voor perfecte koekjes en zelfs je gootsteen ontstopt. Klinkt als fictie? Het bestaat echt – en je hebt er waarschijnlijk een potje van in je keukenkastje staan. Baking soda, of zuiveringszout, is één van de meest veelzijdige producten die we kennen.
Zuiveringszout heeft veel verschillende eigenschappen die van pas komen bij het huishouden. Het heeft ook minstens zoveel verschillende namen: baking soda, sodium bicarbonaat, zuiveringszout, natriumbicarbonaat, maagzout, bakzout, steenzout dubbelkoolzure soda of baksoda.
Een snelle scheikundeles
De scheikundige naam van zuiveringszout is natriumbicarbonaat. De bi is erg belangrijk in de naam, want als je die weglaat krijg je natriumcarbonaat. Klinkt vrijwel hetzelfde, maar het is een heel ander product: de gewone huishoudsoda, die je gebruikt om je huis mee schoon te maken.
Baking soda kan dat trouwens ook, maar natriumcarbonaat is bijtend en dus absoluut niet geschikt voor consumptie. Zuiveringszout is dus eigenlijk een beter product dan huishoudsoda, omdat het hetzelfde kan doen, maar voor nog veel meer gebruikt kan worden. Baking soda is bovendien volkomen natuurlijk en veilig voor consumptie.
Wat is het verschil tussen baking soda en bakpoeder?
Bakpoeder en baking soda zijn allebei ingrediënten die gebruikt worden bij het bakken – om de deeg te laten rijzen. Het zijn desondanks twee verschillende producten. Baking soda is een natuurlijk, mineraal product, terwijl bakpoeder een samengesteld product is.
Bakpoeder bevat een carbonaat en een zuur, plus een zetmiddel. Voeg hier vocht aan toe en het vormt een koolzuurgas. Koolzuurgas bubbelt en laat je deeg rijzen. Het is hetzelfde principe als een badbruisbal die je badwater laat bruisen.
Baking soda is alleen een carbonaat, dus je moet een zuur toevoegen om hetzelfde effect te krijgen. Dat is bij het bakken bijvoorbeeld citroensap, azijn of yoghurt.
Sommige recepten vergen zowel baking soda en bakpoeder. Het zuur in het bakpoeder activeert dan de baking soda.
Wat zijn de toepassingen van baking soda?
Zuiveringszout is, zoals eerder genoemd, ontzettend veelzijdig. Je kunt het voor het volgende gebruiken:
- Tanden poetsen;
- Brandend maagzuur kalmeren;
- Insectenbeten en aanraking van brandnetels behandelen;
- Geurtjes laten verdwijnen in je huis of auto.
- Alles behalve hout schoonmaken;
- Een deodorant maken;
- Je mond spoelen;
- Je kleding wassen en witter maken;
- Vlekken uit het tapijt halen;
- Pesticiden van groente en fruit wassen;
- Je zilverwerk polijsten;
- Een oliebrand blussen;
- Onkruid verdelgen;
- Zweertjes in je mond verzachten.
We kunnen nóg meer dingen noemen die je met baking soda kunt doen, maar het geeft je een goed beeld van hoe ontzettend veelzijdig dit wondermiddeltje is. Het goede nieuws is dat zuiveringszout ook nog eens goedkoop is.
Waar kun je zuiveringszout kopen?
Dit is ook zoiets: het veelzijdig middel is gewoon in de supermarkt verkrijgbaar. Je vindt potjes zuiveringszout of baking soda bij de bakproducten.
Je kunt het ook online kopen – natuurlijk. Een potje uit de supermarkt gaat namelijk niet heel lang mee als je het spul, net als wij, voor van alles gebruikt. Online kun je echter zakken van 1 kilogram kopen.
Hou je zelf niet zo van bakken en heb je daardoor nog nooit van baking soda gehoord? Het is het absoluut waard om eens een potje mee naar huis te nemen en het te gebruiken tijdens je dagelijkse schoonmaakbeurt. Het werkt net zo goed als alle als schoonmaakmiddelen, maar zonder alle ongezonde en milieuvervuilende chemicaliën.