Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.
Active Filters: Clear Filters

Je hebt misschien nog nooit van ashwagandha gehoord. We moeten daarbij toegegeven dat wij het ook pas recent hebben ontdekt. Ashwagandha, oftewel Indiase ginseng, is een traditioneel kruidenpreparaat dat al eeuwenlang in India wordt gebruikt. Het is erg populair als voedingssupplement.

De Ayurveda, de traditionele Indiase geneeskunde, wijst ashwagandha aan een van de belangrijkste kruiden. Het heeft namelijk een revitaliserende werking op je lichaam. Dit kruid ligt tegenwoordig ook als voedingssupplement bij ons in de natuurwinkels, waardoor het in de Westerse wereld eveneens veel wordt gebruikt.

Wat is ashwagandha? 

Het is een kruid genaamd Indiase ginseng. De wortel van dit kruid ruikt een beetje naar paarden. De naam ashwagandha komt uit het Sanskriet en is een combinatie van ashva (paard) en gandha (geur). 

De naam ashwagandha is misschien voor ons moeilijk te onthouden, maar het verkoopt vast beter dan een potje paardengeur.

Waar is ashwagandha goed voor?

Ashwagandha is bekend om zijn anxiolytiche (anti-ongerustheid) en stressverlagende eigenschappen. Het lijkt het stresshormoon cortisol in het lichaam te verminderen. Studies leveren bovendien steeds meer bewijs dat het mensen langer laat slapen. Mensen die aan slapeloosheid lijden, slapen beter met ashwagandha.

Atleten tonen ook steeds meer interesse in het Indiase kruid. Sommige sporters geloven dat ashwagandha de VO2max verbetert. Dit is de hoeveelheid zuurstof die lichaam maximaal per minuut op kan nemen. Een hogere VO2max betekent dat je een betere conditie hebt. 

Het kruid verbetert daarnaast de lichaamskracht en het herstel na inspanning. Ashwagandha schijnt ook de kwaliteit van sperma te verbeteren bij mannen met vruchtbaarheidsproblemen.

Hoe gebruik je ashwagandha?

Ashwagandha is een voedingssupplement. Neem het daarom in met een beetje water. Het wordt zo via de maag in het lichaam opgenomen. 

De aanbevolen hoeveelheid is tussen de 250 en de 600 milligram per dag. De hoogste dosis van 600 milligram is bevorderlijk voor mensen met slaapproblemen. Sommige mensen nemen hogere doses, tot 1000 milligram per dag.

Hoe is ashwagandha verkrijgbaar?

Het is verkrijgbaar in de vorm van ashwagandha-poeder en ashwagandha-pillen of capsules. Iedereen kan het gebruiken. Bijwerkingen zijn niet bekend, maar sommige mensen hebben gerapporteerd dat het ze na inname een milde slaperigheid ervaarden.

Ashwagandha-poeder

Koop je ashwagandha-poeder, dan krijg je pure gemalen en gedroogde Indiase ginsengwortel zonder toevoegingen. Weeg voor de juiste dosering de hoeveelheid ashwagandha-poeder om te weten hoeveel je per dag kan nemen.

Ashwagandha-pillen

Wil je liever wat meer gemak – en wil je niet steeds poeder wegen voor inname? Kies dan voor ashwagandha-pillen.

Je krijgt, als je een potje ashwagandha-pillen of ashwagandha-capsules koopt, een precies afgemeten hoeveelheid ginsengwortelextract. Dit is meestal 500 milligram voor ashwagandha-pillen. 

Ashwagandha-capsules koop je meestal in dezelfde sterkte van 500 milligram, maar we hebben ook sterktes van 1200 milligram per capsule gezien.

Waar kan ik ashwagandha kopen?

Dit natuurlijke geneesmiddel kun kopen je bij de bekende natuurwinkels bij jou in de buurt. Je kunt ook bij sommige drogisten ashwaganda kopen. Het is eveneens verkrijgbaar online. Kijk wel goed naar de hoeveelheid ashwagandha-supplement in pillen, zodat je niet te veel of te weinig neemt.

Zijn er risico’s?

Dit natuurlijke supplement kan door vrijwel iedereen gebruikt worden, want er zijn in onderzoeken geen duidelijke bijwerkingen geconstateerd. Pas wel op als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Het is als je een auto-immuunziekte hebt  eveneens verstandig om eerst je dokter te raadplegen alvorens je dit voedingssupplement gebruikt.