5-MTHF

Foliumzuur, ofwel vitamine B11, is een van de weinige vitamines waarvan men niet altijd genoeg binnenkrijgt. Je vraagt je nu waarschijnlijk af – waar zit foliumzuur nou eigenlijk in en waar is het goed voor? En wat is dan folaat? Of de vreemde term quatrefolic? Lees snel verder om antwoorden te krijgen op je vragen. Wij brengen graag verheldering in de troebele vijver die foliumzuur heet. 

Wat is foliumzuur?

Foliumzuur is een in water oplosbare vitamine en één van de vitamines uit het B-complex. Het speelt een belangrijke rol in het celdelingsproces en de weefselgroei van de moeder tijdens de zwangerschap. 

Deze vitamine is niet alleen belangrijk tijdens de zwangerschap van een vrouw, maar draagt ook bij aan een normale vorming van bloedcellen, de werking van het immuunsysteem en het metabolisme van homocysteïne. Het helpt ook bij depressie en verschillende neurologische aandoeningen. 

Bij een tekort aan foliumzuur ontstaat bloedarmoede. Bij het ongeboren kind is er een verhoogde kans op een open ruggetje, hazenlip en gespleten verhemelte. 

Wat is folaat?

Folaat is de natuurlijke vorm van vitamine B11 die we in voeding vinden. Het is een essentiële voedingsstof en wordt niet gesynthetiseerd door het menselijk lichaam. Het is aanwezig in voedingsmiddelen, zoals groene (blad)groenten, fruit, volkoren granen, peulvruchten en – in mindere mate – melk(producten). Folaat is dus wat in voeding voorkomt en door het lichaam wordt gebruikt.

Foliumzuurfolaat moet door het lichaam worden omgezet in tetrahydrofolaat en vervolgens in 5-MTHF. Onderzoek toont aan dat dit complexe omzettingsproces in het lichaam erg traag en inefficiënt verloopt. Het slikken van een supplement met 5-MTHF omzeilt dit probleem. 

Wat is 5-MTHF?

Er wordt al een tijd onderzoek gedaan naar de rol van vitamine B11 bij het in stand houden van een goede gemoedstoestand. 5-MTHF (quatrefolic), een specifieke vorm van foliumzuur, lijkt hier een goede invloed op te hebben. Het is nu algemeen verkrijgbaar als supplement om geestelijke veerkracht te behouden in tijden van spanning en stress. 

In ons spijsverteringskanaal wordt het grootste deel van het natuurlijke folaat en synthetische foliumzuur omgezet in quatrefolic voordat het in de bloedsomloop terecht komt. Het reist ongeschonden door de zure omgeving van de maag en wordt direct opgenomen in de dunne darm. Het hoeft niet nog een keer omgezet te worden. Daardoor is een hogere opname van folaat mogelijk. Het wordt dus goed opgenomen. 

Diverse onderzoeken laten zien dat een goede bloedspiegel van folaat een gunstige invloed heeft op de gemoedstoestand en de geestelijke weerstand. Het beïnvloedt de niveaus van serotonine, et gelukshormoon. 

Uit onderzoek blijkt dat 5-MTHF effectiever is dan foliumzuur om een deficiëntie te corrigeren en de vruchtbaarheid bij mensen met een MTHFR-polymorfisme te verbeteren. In andere woorden, bij een tekort aan foliumzuur in combinatie met een vruchtbaarheidsbehandeling blijkt dat 5-MTHF een effectievere werking heeft dan foliumzuur. 

De voordelen van 5-MTHF in het kort

  • Het draagt bij aan de normale werking van het immuunsysteem;
  • Het draagt bij aan de normale vorming van rode bloedcellen;
  • Het draagt bij aan het goed functioneren van het zenuwstelsel;
  • Het draagt bij aan de groei van de foetus tijdens de zwangerschap;
  • Het helpt bij het verminderen van vermoeidheid;
  • Het draagt bij aan een normaal homocysteïne metabolisme

Wat is het voedingsadvies met betrekking tot foliumzuur/vitamine B11?

Vitamine B11 (foliumzuur) is een veilig product.

Met een gezond en gevarieerd voedingspatroon krijgen de meeste mensen voldoende foliumzuur binnen. 

Ben je zwanger? Dan krijg je het advies om extra foliumzuurpillen te slikken. 

De aanbevolen hoeveelheid foliumzuur voor een volwassen persoon is 300 microgram. Bij een zwangere vrouw is het 400 microgram, met een aanvulling van een supplement van 400 microgram vanaf het moment dat je zwanger wil worden tot tien weken zwangerschap. Raadpleeg de website van het voedingscentrum voor een uitgebreider overzicht per categorie of leeftijd. 

Waar kan ik 5-MTHF/folaat kopen?

Je koopt foliumzuursupplementen bij natuur- en reformwinkels of bij sommige drogisten, maar je kunt het ook makkelijk online bestellen op Apotheek Online.