stoppen met roken

Stoppen met roken… een weloverwogen beslissing!

Waarschijnlijk denken alle rokers er wel eens over na om te stoppen. En het ligt ook voor de hand dat alle rokers op een bepaald punt in hun leven, een poging hebben gedaan om te stoppen met roken. Wat in ieder geval een vaststaand feit is, is dat alle rokers ooit een bewuste keuze hebben gemaakt om te beginnen met roken. Want niemand vindt een eerste sigaret, sjekkie of sigaar echt lekker.

Beslissen om te beginnen en beslissen om te stoppen

Naar alle waarschijnlijkheid ging het eerste haaltje gepaard met een verstikkende hoestbui. U hebt vast even moeten wennen aan de smaak van tabak en het gevoel dat u krijgt, zodra u de rook inademt. Kortom, ooit hebt u in uw leven bewust gekozen om te gaan roken. En nu is wellicht de tijd gekomen om er mee te stoppen. Misschien denkt u er al een tijdje over na en bent u zich aan het oriënteren over uw aanpak en/of mogelijke hulpmiddelen die u kunnen ondersteunen bij uw stoppoging. Al met al, een beslissing om daadwerkelijk te stoppen met roken komt niet spontaan uit de lucht vallen. Het is een weloverwogen beslissing…

Redenen om te stoppen

Er zijn ontzettend veel redenen om te beslissen dat u wilt stoppen met roken, waarbij gezondheidswinst als één van de belangrijkste kan worden gekenmerkt. Toch blijkt dat dit enorme voordeel alleen, vaak niet voldoende is om de sigaret te laten liggen.

Stoppen voor gezondheidswinst

De winst die u behaalt op gezondheid wanneer u stopt met roken, is echt niet klein. Iedere roker weet dat het slecht is voor lijf en leden, maar bent u ook op de hoogte van de volgende risico’s…

Roken verlaagt het goede cholesterol gehalte (HDL). De ratio tussen het slechte en goede cholesterol raakt hierdoor verstoort en wordt het risico op hart- en vaatziekten verhoogd.

Roken heeft een negatief effect op het (lichaamseigen) vermogen tot wondgenezing.

Roken zorgt ervoor dat tandvlees zacht wordt en minder doorbloedt raakt, zodat er gemakkelijker gaatjes en tandvleesproblemen ontstaan. Hierdoor kunnen tanden en kiezen onherstelbaar beschadigen en zelfs los gaan zitten.

Roken maakt de huid dof en onttrekt vocht waardoor rimpels ontstaan.

En zo heeft roken eigenlijk direct, maar altijd ook indirect, een negatief effect op de algehele gezondheid. En toch is dit voor veel mensen niet voldoende om te beslissen om te stoppen.

Stoppen om andere redenen

“Gelukkig” zijn er nog een heleboel andere redenen waarom u zou kunnen beslissen om te willen stoppen. Het is hierbij van belang om voor u zelf te bepalen welke reden aansluit bij uw persoonlijke overtuiging. Want wat voor de één een valide reden is om te stoppen, kan voor de ander totaal onbelangrijk zijn.

Andere (mogelijke) redenen om met roken te stoppen zijn:

  • Roken kost veel geld en zal in de toekomst alleen maar duurder worden.
  • Roken is slecht voor uw omgeving en de personen die zich daarin bevinden.
  • Roken ruikt vies (uw kleding, uw adem, de ruimte waarin u rookt, de tabak zelf).
  • Roken is een gewoonte die steeds vaker wordt gezien als sociaal onwenselijk/onacceptabel.
  • Een verslaving (iedere verslaving) beperkt u in uw persoonlijke vrijheid.
  • De gewoonte om te roken geeft een slecht voorbeeld voor de volgende generatie.

De beslissing om te stoppen met roken

Het uiteindelijke besluit om daadwerkelijk met roken te stoppen, is persoonlijk en door niemand afdwingbaar. Niemand kan deze beslissing voor u nemen. Iedere stoppoging waar u zelf niet 100% achter staat, is gedoemd te mislukken.

Stoppen met roken vergt voorbereiding, planning en motivatie. Ter voorbereiding kunt u zich verdiepen in mogelijke middelen en/of methodes die u kunnen ondersteunen bij uw stoppoging. Want er zijn verschillende handreikingen. Zelfs vanuit de zorgverzekeraar. En soms zijn ook werkgevers bereid om bij te dragen aan uw verbeterde levensstijl.

Het plannen van uw voornemen om te stoppen met roken is eveneens een belangrijke stap. Als u van te voren kunt aannemen dat een bepaalde periode stressvol zal zijn, of als u een drukke agenda tegemoet gaat met veel sociale bijeenkomsten, dan is dat waarschijnlijk niet de meest voor de hand liggende periode om te stoppen.

Uw motivatie is uiteraard het allerbelangrijkste. Zolang u telkens, bij ieder moment, het belang kunt onderstrepen van uw stopredenen, dan blijft u gemotiveerd om het roken achterwege te laten.

Middelen die helpen bij het stoppen

Er zijn verschillende middelen die u kunnen ondersteunen. Zo kunt u uw lichamelijke nicotinebehoefte onderdrukken door het gebruik van nicotinekauwgom of nicotinepleisters. U zult hierdoor minder ongemak ervaren wanneer u uw lichaam vrijmaakt van nicotine.

Medicatie die helpt bij het stoppen

Als het gebruik van nicotine vervangende middelen onvoldoende helpt, dan kunt u via de huisarts ook medicatie voorgeschreven krijgen die kan helpen om uw stoppoging tot succes te brengen.

Champix

Het middel Champix heeft als werkzame stof ‘Varenicline’. Deze stof onderdrukt uw trek in een sigaret. Daarbij komt dat dit middel ervoor zorgt dat u niet van uw sigaret geniet, wanneer u tijdens het gebruik toch rookt. Het heeft dus een dubbele werking. Champix is speciaal ontwikkeld om u te helpen om van uw nicotineverslaving af te komen.

Zyban

In Zyban zit ‘Bupropion’ als werkzame stof. Dit heeft een anti-depressief effect en Zyban wordt daarom ook gebruikt als antidepressiva. Het helpt u om de onrust en het gemis die ontstaat bij het stoppen, te beheersen en/of weg te nemen.

Voor zowel Champix als Zyban geldt dat u start met de medicatie vóórdat u met roken stopt. Ongeveer zo’n één tot twee weken. De behandelduur ligt tussen de 12 en maximaal 24 weken voor Champix en 7 tot 9 weken voor Zyban. Ook geldt voor beide middelen dat u deze het best gebruikt in combinatie met een behandelplan die u met uw huisarts hebt opgesteld.

Stoptherapieën

Uiteraard bestaan er ook therapieën die u kunnen helpen. Hypnose therapie, lasertherapie, cognitieve gedragstherapie en ook andere therapieën die succesvol zijn ingezet bij andere verslavingen. Sommige van deze therapieën kunnen (deels) vergoed worden via een aanvullende module in de zorgverzekering.

Welke hulpmiddelen u wenst in te zetten om van uw rookverslaving af te komen, en of u hier überhaupt gebruik van wilt maken, is natuurlijk helemaal afhankelijk van uw eigen voorkeur. Houdt u in ieder geval in gedachte dat roken een echte verslaving is en dat het afleren van bepaalde gewoontes vaak moeilijker is dan het aanleren van bepaald gedrag. Het kan dus lonend zijn om het roken te vervangen door een andere bezigheid. Bij voorkeur dan eentje die minder schadelijk is.

Tot slot, het is geen zwaktebod wanneer u gebruik maakt van nicotine vervangende middelen, medicatie of therapieën om uw stoppoging te ondersteunen. Ook hoeft u zich niet te schamen als het stoppen niet direct lukt en u een terugval heeft. U kunt iedere dag opnieuw ervoor kiezen om te stoppen. En de enige manier om definitief met roken te stoppen, is er geen één meer opsteken…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Add to cart