Enig resultaat

Active Filters: Clear Filters

Heb jij veel last van je maag of ziet je ontlasting er anders uit dan normaal? Dan heb je misschien last van een worminfectie – lintworm, aarsmaden of een andere vorm. Dit is gelukkig niet schadelijk en makkelijk te behandelen. Een aarsmadenmedicijn is vaak niet eens nodig.

Het klinkt misschien een beetje vies – wormpjes in je ontlasting. Toch komt het vaak voor, zeker bij kinderen die dit probleem snel overbrengen. Het is goed tegen te gaan, namelijk met goede hygiënemaatregelen, geduld en – als het nodig is – een wormkuurtje. 

Wat zijn worminfecties?

Worminfecties zijn infecties van parasieten die bij mensen voorkomen in weefsels of de darmen. Je kunt verschillende soorten wormen hebben, zoals aarsmaden, lintwormen en spoelwormen. 

Wormen kunnen ontstaan door besmettingen van dieren of van mens op mens. Symptomen van wormen zijn buikpijn, misselijkheid, diarree of jeuk rond de anus. Je kunt lintwormen tegengaan door goede hygiëne en anti-wormmiddelen.

Bij huisdieren, zoals honden en katten, kunnen ook lintwormen voorkomen. Zorg ervoor dat je dit laat behandelen.

Wat is het verschil tussen aarsmaden en lintwormen?

Aarsmaden komen veel voor, vooral bij kinderen. Deze wormpjes kun je zien bewegen in je poep. Aarsmaden zijn erg besmettelijk, maar kunnen geen kwaad voor je gezondheid. Je krijgt aarsmaden wanneer je de eitjes van de wormpjes inslikt, bijvoorbeeld via rauw vlees. 

Kinderen geven de maden snel door, omdat ze met hun handen vaker aan dingen zitten en minder goed wassen. Door goede hygiëne verdwijnt de worminfectie vanzelf; vaak is een aarsmadenmedicijn niet eens nodig. Binnen zes weken zijn de wormpjes weg.

Lintwormen kun je krijgen door het binnenkrijgen van lintwormblaasjes. Dit gaat vaak via rauw rundvlees, zoals filet americain, tartaar en niet-doorbakken biefstuk. Lintwormen zijn vaak langer dan aarsmaden en zijn niet besmettelijk van mens op mens. Ze geven meestal geen klachten en zijn alleen op te merken door opvallende stukjes in je poep.

Hoe moet je aarsmaden bestrijden?

Aarsmaden bestrijden gaat eigenlijk erg makkelijk. De wormpjes verdwijnen vanzelf als er geen eitjes meer in je mond komen en je goede hygiënemaatregelen treft. De aarsmaden zijn weg binnen vier tot zes weken. Een aarsmadenmedicijn is dus niet eens echt nodig. 

Heb je een gezin met kinderen? Dan is een goede hygiëne belangrijk voor iedereen – als aarsmadenbehandeling. Hierdoor verdwijnen de eitjes uit je huis. Je voorkomt dat je steeds weer besmet raakt.

Een aantal aanvullende adviezen om aarsmaden te bestrijden:

  • Was je handen na ieder toiletbezoek en voor het eten om besmetting te voorkomen;
  • Knip je nagels en de nagels van je kinderen kort;
  • Gebruik altijd schone handdoeken of washandjes;
  • Was kleding op een hoge temperatuur en trek iedere dag schoon ondergoed aan.

Het is tot slot van belang om plekken die vaak aangeraakt worden in huis goed schoon te maken, zoals speelgoed van kinderen, toiletbrillen, deurknoppen en kastdeuren. 

Wat is de beste behandeling en medicatie voor lintwormen?

Lintwormen kun je goed voorkomen door geen rauw vlees te eten. Eet je toch rauw vlees, omdat je nu eenmaal houdt van filet americain of steak? Wees er dan zeker van dat het niet over de houdbaarheidsdatum is en dat het uit een schone keuken komt. 

Het is bij lintwormen ook belangrijk goed je handen te wassen na ieder toiletbezoek en voor het eten.  Heb je erg last van lintwormen? De huisarts kan een wormdodend middel voorschrijven.  

Wat is de behandeling voor spoelwormen?

Spoelwormen geven meestal geen klachten en komen minder snel voor dan lintwormen of aarsmaden. Deze wormen kunnen maandenlang in de darmen zitten, vaak met meerdere wormen tegelijk. Je kunt tegen spoelwormen een wormenkuur gebruiken. Raadpleeg voor gebruik van een wormenkuur eerst een arts.