Toont alle 2 resultaten

Active Filters: Clear Filters

Veel verschillende schimmels en gisten leven in een nauwkeurig evenwicht in je vagina. Ze kunnen geen kwaad, omdat het slijmvlies in je vagina tegen schimmels beschermt. Neem dat evenwicht weg en er ontstaan wél problemen. Schimmels verspreiden zich dan in en rondom de vagina en veroorzaken allerlei klachten. We spreken dan van een vaginale schimmelinfectie.

Een vaginale schimmelinfectie is gelukkig niet ernstig, maar het kan voor veel ongemakken zorgen. Het jeukt en veroorzaakt pijn tijdens het plassen of de seks. De jeuk wordt bovendien erger wanneer je krabt. Zo’n vaginale schimmelinfectie is gelukkig goed te behandelen.

Hoe herken je vaginale schimmel?

Een schimmelinfectie in de vagina herken je aan de volgende klachten:

  • Jeuk in je vagina;
  • Een witte afscheiding die brokkelig en geurloos is;
  • Een pijnlijk of branderig gevoel tijdens het plassen of de seks;
  • Een rode en gezwollen binnenkant van je vagina.

Kun je zelf een vaginale schimmelinfectie behandelen?

Een vaginale schimmelinfectie kan geen kwaad en is ook niet besmettelijk. Een vaginale schimmelinfectie behandelen is zelfs niet altijd nodig, omdat hij vanzelf verdwijnt. Je kunt wel een aantal dingen proberen om sneller van de schimmel af te zijn.

Laat je vagina met rust

Probeer de binnenkant van je vagina met rust te laten, zodat deze weer in evenwicht komt.

Gebruik alleen water

Was je vagina alleen onder de douche met lauw water – meer niet. Je vagina heeft niets anders nodig. De binnenkant houdt zichzelf schoon. 

Je hoeft jezelf met vaginale schimmel ook niet vaker of beter te wassen.

Gebruik geen spoelingen

Spoelingen tegen vaginale schimmel bestaan niet. Gebruik dit dan ook niet in je vagina, want je irriteert hiermee het slijmvlies.

Gebruik natuurlijk glijmiddel

Ben je van plan om seks te hebben? Raak dan eerst goed opgewonden. Wacht tot je vagina vochtig is of gebruik glijmiddel. Het is beter om geen zaaddodende crème te gebruiken, want die irriteert je vagina.

Welk vaginale schimmelmedicijn kun je gebruiken?

Wil je je vaginale schimmel behandelen met een medicijn? Koop dan clotrimazol. Clotrimazol is een plaatselijk en vaginaal schimmelmedicijn, verkrijgbaar in de vorm van een vaginale capsule, zetpil of crème. Elke vorm van toediening van dit vaginale schimmel medicijn heeft voordelen en nadelen, maar ze werken allemaal even goed.

Vaginale schimmelcapsule

Het voordeel van de vaginale schimmelcapsule is dat je er maar één hoeft te gebruiken om je vaginale schimmelinfectie te behandelen. Het werkt alleen niet tegen de jeuk aan je schaamlippen. De vaginale zetpil – of ovule – werkt hetzelfde als de vaginale schimmelcapsule.

Vaginale schimmelcrème

De clotrimazolcrème moet je zes dagen lang gebruiken, maar het werkt wel tegen jeuk veroorzaakt door vaginale schimmel. Je brengt de crème één keer per dag aan in je vagina. Jeukt het daarna nog? Smeer dan twee keer per dag de crème op je schaamlippen. Je klachten moeten daarna binnen enkele dagen aanzienlijk minder aanwezig zijn. De gehele schimmelinfectie is na een week verdwenen. 

Houden je klachten langer aan – ondanks het gebruik van clotrimazol? Neem dan even contact op met je huisarts voor een afspraak.