Enig resultaat

Active Filters: Clear Filters

Geef je borstvoeding en heb je de laatste tijd last van een stekende pijn in je tepels? Het kan zijn dat je last hebt van spruw. Je merkt dan ook vaak dat je baby onrustig is en veel huilt, terwijl hij daarvoor altijd rustig aan de borst lag. Spruw is een vervelende aandoening die niet makkelijk weggaat. Spruw behandelen is gelukkig makkelijk. Dat verlicht in ieder geval de klachten die je hierbij ervaart.

Spruw komt vaak voor, net als andere schimmelinfecties, maar gelukkig is er spruwmedicatie die over het algemeen goede resultaten geeft. De schimmel kan zich van het ene naar het andere lichaamsdeel verplaatsen, maar ook naar andere personen of objecten. Die kunnen het dan weer naar andere mensen verspreiden.

Wat is spruw?

Spruw is een schimmelinfectie die veroorzaakt wordt door candida albicans. Deze schimmel is onschuldig en bevindt zich in je mond, waar het doorgaans geen last veroorzaakt, net als vele andere schimmels en gisten die in evenwicht op je huid leven.

Dit evenwicht kan uit balans raken, waardoor de schimmel zich dieper verspreidt in de huid of slijmvliezen. Hij kan zich ook naar andere plekken verspreiden. Je hebt dan een schimmelinfectie.

Spruw is een specifieke candida-infectie van het het mondslijmvlies. Baby’s hebben er vaak last van, omdat hun afweersysteem nog niet is ontwikkeld. Ze krijgen dan witte plekjes in hun mond. Dit gaat meestal vanzelf over, maar als je baby hierdoor veel huilt of niet goed meer drinkt, kun je spruw behandelen met medicijnen.

Spruw kan schimmelinfecties in je tepels, borsten of vagina veroorzaken wanneer het niet vanzelf wordt behandeld. Dit is ook het geval wanneer het niet vanzelf geneest.

Hoe kan ik zelf spruw behandelen?

Spruw kan zonder medicijnen genezen. Het gaat vaak vanzelf over, maar je moet wel de volgende maatregelen in acht nemen. 

Kleed je licht en luchtig

Schimmel gedijt goed in donkere, vochtige plekken. Hou je kleding daarom licht en luchtig om de schimmelgroei af te remmen.

Ga op een dieet

Probeer suikervrij te eten en drinken. Zorg dat je voldoende vitamines binnenkrijgt om je weerstand te verhogen. 

Het is ook goed om zo min mogelijk gist binnen te krijgen, wat in brood, wijn, sommige vruchten en kaas zit. Eet zo weinig mogelijk zuivel, maar wel veel yoghurt. Yoghurt bevat namelijk bacteriën die de groei van schimmel tegengaan.

Zorg voor een goede hygiëne

Was altijd je handen voor en na borstvoeding, na het verschonen van luiers en als je naar de wc bent geweest. Was altijd met warm water en zeep en gebruik elke keer een schone handdoek tijdens het afdrogen.

Steriliseer je spenen

Zorg ervoor dat de spenen die je baby gebruikt altijd schoon zijn. Het werkt het beste om ze te steriliseren – als dat mogelijk is.

Verhit ingevroren melk

Kolf jij je moedermelk en vries je het in? Dat is geen probleem, maar besef wel dat bevriezing de candida-schimmel niet doodt. Het kan dus opnieuw zorgen voor een besmetting, zelfs na al het harde werk om een spruw te behandelen.

Ingevroren melk moet daarom altijd tot net onder het kookpunt worden verhit om de schimmel te doden.

Kan ik spruw behandelen met een middel tegen schimmel op de tong?

De meeste baby’s ondervinden gelukkig geen klachten als ze spruw hebben. Weerhoudt de schimmelinfectie je baby van het krijgen van borstvoeding? Kies er dan voor om spruw te behandelen met medicijnen. Deze behandelingen werken doorgaans goed: medicatie kan de spruw snel verhelpen.

Spruwmedicatie

Je kunt spruw behandelen via je baby of jezelf. Medicatie tegen spruw voor baby’s bestaat meestal uit een middel voor schimmel op de tong. Het medicijn is een middel tegen spruw dat je in de mond van je baby smeert. 

Het mondschimmelmedicijn voor jezelf bestaat uit een crème die je op je tepels smeert. Deze crème is uiteraard veilig voor de baby, zodat je borstvoeding kunt blijven geven. 

Deze medicijnen zijn zonder recept bij de apotheek of online verkrijgbaar.