Enig resultaat

Active Filters: Clear Filters

Heb je weleens last gehad van een ontzettende jeuk aan je huid die maar niet wegging? Leek deze jeuk erger te worden na het douchen, zwemmen of sporten? Je hebt waarschijnlijk te maken gehad met een schimmelinfectie. Het klinkt altijd een beetje naar, maar schimmelinfecties zijn een van de meest voorkomende huidaandoeningen bij mensen. Een schimmelinfectie behandelen met medicijnen is gelukkig goed mogelijk.

Schimmelinfecties kunnen jeuken en enorm irriteren, maar gelukkig zijn ze zelden ernstig. Veelvoorkomende infecties, zoals zwemmerseczeem, kalknagels of ringworm, worden door schimmels veroorzaakt en zijn erg besmettelijk. Ze verspreiden zich normaal gesproken niet verder dan het huidoppervlak en zijn daardoor makkelijk te behandelen. 

Hoe kan ik schimmelinfecties voorkomen?

Een schimmelinfectie behandelen is goed mogelijk, maar het beste is altijd om te voorkomen dat je er één krijgt. De kans is echter groot dat je ooit een schimmelinfectie krijgt in je leven – hoe voorzichtig je ook bent. Het is een risico van het delen van openbare ruimtes, maar het hoort er nu eenmaal bij. 

Ben je vaak in het zwembad of de sportschool? Neem dan stappen om een schimmelinfectie te voorkomen.

Hou je lichaam schoon en droog

Droog jezelf goed af na het zwemmen en douchen. Schimmels houden van een vochtige omgeving. Je krijgt daardoor vaak schimmelinfecties onder je haar, in je liezen en tussen je tenen.

Deel geen persoonlijke voorwerpen

Een schimmelinfectie zoals ringworm (wat overigens geen worm is) krijg je van andere mensen die het hebben. Zorg dat je persoonlijke hygiëne in orde is en dat je geen handdoeken, scheermesjes of borstels en kammen deelt.

Verzorg je voeten

Zwemmerseczeem loop je makkelijk op in zwembaden en kleedkamers. Zorg ervoor dat je slippers draagt in openbare douches en kleedkamers. Was je voeten elke dag, droog ze volledig en draag elke dag schone sokken.

Hou je lichaam koel en droog

Je kunt makkelijk een schimmelinfectie in je liezen krijgen. Voorkom dit door niet te strakke kleding te dragen, vooral niet als het warm is. Draag elke dag schoon ondergoed en droge, schone kleding.

Kleed je om

Ga jij in je bezwete sportkleding naar huis? Je kunt dit beter niet doen, want gebruikte sportkleding is een broedplaats voor schimmels. Kleed je gelijk na het sporten om en was je sportkleding na elk gebruik.

Kan ik een schimmelinfectie behandelen met medicijnen?

Volg de bovenstaande adviezen op en je hebt zo min mogelijk kans op een schimmelinfectie. Het is echter waarschijnlijk dat je er ooit één krijgt – of je onze tips nu wel of niet opvolgt. Zorg er in dat geval altijd voor dat je een schimmelinfectie behandelt.

Een schimmelinfectie behandelen is niet moeilijk, maar je moet er wel snel mee beginnen. Onbehandelde schimmelinfecties kunnen zich namelijk uitspreiden over je lichaam. Het lijkt er daarbij op dat schimmelinfecties verdwijnen, maar ze komen zonder behandeling altijd terug.

Crème of zalf: een oppervlakkig schimmelinfectiemedicijn

Een milde schimmelinfectie behandelen, waarbij je jeuk ervaart en schilfers of rode plekken op je huid ziet, kan vaak met een anti-schimmelcrème of zalf. Smeer dit, afhankelijk van welk medicijn je gebruikt, meerdere malen per dag op de getroffen plek. Zorg er daarbij voor dat je goed je handen wast voor en na gebruik van de crème. 

Een crème moet je vaak twee weken gebruiken. Probeer de crème voor de volle aangewezen tijd te gebruiken. Een schimmelinfectie behandelen werkt namelijk alleen als je het medicijn ook blijft gebruiken. Het lijkt er soms op dat de schimmel na een paar dagen is verdwenen, maar als je dan met de crème stopt, komt de infectie terug. 

Crèmes tegen schimmel kun je zonder recept bij de drogist, apotheek of online kopen.

Pillen: een schimmelinfectiemedicijn om in te nemen

Het kan gebeuren dat een schimmel te diep in je huid zit. Dit is het geval wanneer de schimmel niet wordt veroorzaakt door het gebruik van openbare ruimtes, maar wordt overgebracht via huisdieren.

Ga met een diepere schimmelinfectie naar de huisarts. Je krijgt dan pillen voorgeschreven met een medicijn tegen schimmelinfectie. Het kan dan nog een aantal weken duren voor je eraf bent.