Toont alle 2 resultaten

Active Filters: Clear Filters

Uitslag in het gezicht komt vaak voor. Vaak ziet uitslag in je gezicht er rood uit en jeukt het. Het kan zelf soms gaan schilferen en er kunnen bultjes of zweertjes ontstaan. Geen prettige ervaring. Een van de meest voorkomende huidaandoeningen in het gezicht is rosacea. Dit kun je vaak weghalen door middel van een rosacea-crème. Lees snel verder en kies voor de juiste behandeling tegen jouw rosacea. 

Je gezicht is het aanzicht van jezelf. Het is dan ook vervelend als dit wordt verstoord met een ongewenste uitslag. Gelukkig trekt uitslag vaak snel weg, maar bij een huidaandoening, zoals rosacea, komt er qua behandeling méér bij kijken. Een rosacea-crème, bijvoorbeeld.

Wat is rosacea?

Rosacea is een veelvoorkomende chronische huidaandoening in het gezicht. Het is kenmerkend door de felrode kleur van de wangen en de neus. Rosacea betekent dan ook letterlijk rood als een roos. 

De aandoening lijkt op acne, de bekende jeugdpuistjes. Het verschil is dat rosacea ook op latere leeftijd voorkomt, meestal niet voor het dertigste jaar. Vooral vrouwen krijgen er last van. Bij mannen komt het minder vaak voor. 

De aandoening kenmerkt zich met roodheid, kleine uitgezette bloedvaatjes (couperose), bultjes en puistjes. Oogafwijkingen komen ook veelvuldig voor bij rosacea; deze kunnen ernstig zijn. Over het algemeen bedreigt rosacea de gezondheid echter niet. De behandeling wordt veelal gedaan in verband met cosmetisch storende afwijkingen. 

Hoe wordt rosacea veroorzaakt?

De oorzaak van rosacea is nog onbekend. Wel kan het wellicht een erfelijke aanleg hebben. Het komt ook vaker voor bij lichtere huidtypes en kan worden uitgelokt door warmte, zonlicht, sterke kruiden, geneesmiddelen met cortisone of alcohol. 

Wat kan ik zelf doen tegen rosacea?

Probeer het volgende om de klachten te verminderen:

  • Probeer uitlokkende factoren te identificeren en te vermijden;
  • Vermijd blootstelling aan zonlicht en gebruik zo nodig een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor;
  • Gebruik geen huidcrème met cortisone;
  • Zorg voor een goede verzorging en reiniging van het gezicht met een mild en zeepvrij reinigingsproduct;
  • Vermijd waterproof make-up, vette dagcrème, huidtonics en cosmetica die natriumlaurylsulfaat, parfum, fruitzuren of glycolzuur bevatten.

Wat is de behandeling tegen rosacea?

Rosacea is goed te behandelen, maar niet te genezen. Binnen zes maanden na het stoppen van de behandeling treedt bij de helft van de mensen weer verergering op. 

Bij lichte rosacea wordt eerst gekozen voor een crème of gel. Wanneer dit onvoldoende helpt, wordt er gekozen voor een behandeling met tabletten of capsules. Vrij ernstige rosacea wordt direct met zowel uitwendige als inwendige therapie behandeld. 

Uitwendige behandeling tegen rosacea

Meestal wordt er gekozen voor een crème of gel tegen rosacea. Het gaat hier om crèmes met ivermectine of azelaïnezuur of een crème of gel met metronidazol. Ivermectine-crème schijnt net iets beter werkzaam dan de andere twee. 

Ivermectine-crème wordt één keer per dag toegepast. Metronidazol-crème of -gel en azelaïnezuur-crème worden twee keer per dag gebruikt. 

Tegen de roodheid in het gezicht kun je gel met brimonidine proberen. Dit middel zorgt ervoor dat de bloedvaatjes samentrekken, wat tijdelijk de roodheid vermindert. Het effect is zichtbaar na ongeveer dertig minuten en blijft tot ongeveer drie tot zes uur actief. 

Inwendige behandeling tegen rosacea

Bij ernstige rosacea kan er gekozen worden voor een behandeling met antibiotica, zoals doxycycline, minocycline of tetracycline. Dit kan een gunstig effect hebben op de huid- en oogafwijkingen van rosacea. De behandeling wordt vaak voor twee of drie maanden gegeven. Na één tot twee maanden wordt er al een vermindering van de roodheid en het aantal puistjes gezien. 

Mochten de antibiotica tegen rosacea niet helpen, dan kan het middel isotretinoïne geprobeerd worden. Dit middel wordt gebruikt bij acne. 

Hoe kun je rosacea stoppen?

Helaas gaat rosacea niet over. De klachten worden meestal wel veel minder erg na de behandeling, maar het geneest niet. Als je stopt met de behandeling, komen de klachten soms terug. Bij de ene helft van de mensen blijven ze weg, bij de andere helft komen ze terug. Blijven de klachten aanhouden? Raadpleeg dan je huisarts.