Enig resultaat
Op reis gaan brengt veel stress met zich mee. De ene persoon wordt wagenziek, de ander krijgt een complete meltdown. Maar er zijn nog meer klachten die kunnen voorkomen bij het begin of tijdens je reis. In het buitenland is de kans op diarree groter dan thuis, omdat de hygiëne in een ander land anders is dan je gewend bent. Ga met een gerust hart op reis en voorkom reizigersdiarree. Lees snel verder over reizigersdiarree en hoe je dit kunt voorkomen.
Iedereen die weleens een verre reis maakt, krijgt er vroeg of laat mee te maken: je wordt ziek. Reizigersziektes kunnen heel vervelend zijn, maar soms ook erg gevaarlijk. Ruim veertig procent van de mensen die reist, heeft weleens last van reizigersdiarree. Maar hoe kun je reizigersdiarree voorkomen?
Wat is reizigersdiarree?
Reizigersdiarree wijst op een infectie van het maagdarmkanaal en wordt meestal veroorzaakt door een bacterie in het eten – vaak in een warm land. Soms kan een virus of parasiet echter ook de oorzaak zijn. Besmet drinkwater is eveneens een veelgenoemde oorzaak van een infectie die leidt tot reizigersdiarree.
De bacteriën die hiermee gemoeid gaan, zijn voor de inwoners normaal. Een reiziger die de bacterie niet gewend is, kan er echter diarree van krijgen. De infectie tast de darmwand aan, waardoor deze niet meer voldoende vocht uit je ontlasting haalt. Hierdoor wordt de ontlasting dunner en neemt je lichaam minder vocht op.
Waaraan herken ik reizigersdiarree?
We spreken van reizigersdiarree waneer je tijdens of na een reis last krijgt van meer dan drie keer brijachtige of waterige ontlasting binnen 24 uur. Dit gaat gepaard met minimaal één van de volgende klachten:
- Bloed bij de ontlasting
- Braken
- Buikkrampen
- Koorts
- Misselijkheid
Reizigersdiarree kan in principe geen kwaad en gaat na drie of vier dagen weer over. Het is in de volgende gevallen echter verstandig om je huisarts in te schakelen:
- Je hebt geen krampen, maar wel doorlopend buikpijn;
- Je hebt de klachten langer dan vier dagen;
- Je bent jonger dan twee of ouder dan zeventig jaar oud;
- Je moet naast diarree ook vaak overgeven;
- Je ziet bloed of slijm in je ontlasting;
- Je voelt je suf of valt bijna flauw;
- Je hebt langer dan 24 uur niet geplast;
- Je gebruikt medicatie.
Hoe kun je diarree voorkomen op vakantie?
Je kunt een aantal dingen zelf doen om reizigersdiarree te voorkomen. Zo is het belangrijk dat je voldoende drinkt, zodat je niet uitgedroogd raakt. Twijfel je aan het kraanwater in het buitenland? Koop dan flesjes water in de supermarkt. Was al je glaswerk en servies goed af, zodat de bacteriën geen kans krijgen. Vermijd geschild of ongewassen voedsel en was tot slot vaak je handen.
Welke behandeling helpt reizigersdiarree voorkomen?
In de minst erge gevallen kun je gebruik maken van het medicijn loperamide tegen je reizigersdiarree. Dit middel zorgt ervoor dat de poep minder vaak op komt zetten. Het geneest de diarree niet, maar de darm wordt even wat rustiger. Neem niet teveel van dit medicijn, anders kun je een verstopping van je darmen krijgen. Gebruik het alleen wanneer je onderweg bent en het liefst niet meer dan twee of drie dagen achter elkaar.
Helpen de bovenstaande tips en behandeling niet en blijft je reizigersdiarree je reis beïnvloeden? Kies dan voor een reizigersdiarreebehandeling. Een vroege behandeling met antibiotica tegen reizigersdiarree is gewenst bij reizigers die last hebben van een ziekte waarbij de kans op ernstige gezondheidsschade door diarree bestaat. Aan deze personen wordt een vroege behandeling met een antibioticum geadviseerd. Dit leidt tot minder ernstige diarree van kortere duur. Deze behandeling is niet geschikt voor zwangere vrouwen en kinderen jonger dan twee jaar.
Waar kan ik reizigersdiarree-antibiotica kopen?
Bij Apotheek Online koop je Xifaxan. Dit is een medicijn om reizigersdiarree mee te behandelen. Het bevat het antibioticum rifaximine, dat inwerkt op de maag en darmen en de bacterie doodt. Koop het online zonder recept van je eigen huisarts, maar met een online consult door een aangesloten arts.