Toont alle 4 resultaten

Active Filters: Clear Filters

Psoriasis is één van de bekendste chronische huidaandoeningen. Het woord psoriasis is afgeleid van het Griekse woord psore, dat schub betekent. Meer dan 300.000 mensen van de Nederlandse bevolking heeft deze aandoening. De aandoening wordt gekenmerkt door rode plekken die bedekt zijn met dikke, schubachtige schilfers. Heb jij last van psoriasis? Behandel je aandoening met een psoriasiszalf. Lees verder over psoriasis en hoe een zalf kan helpen!

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een chronische huidziekte waarbij rode en schilferende plekken ontstaan op het lichaam. Bij psoriasis is er een ontsteking in de huid gaande. Cellen van het afweersysteem, de witte bloedcellen, zijn verhoogd actief in de huid. Hierbij krijg je rode plekken en witte schilfers van verschillende groottes op diverse delen van het lichaam. De plekken gaan gepaard met jeuk, pijn of gewrichtsklachten.

Het fenomeen is niet besmettelijk, maar de kwaliteit van leven van vele patiënten met deze aandoening is erg verstoord. Psoriasis kan bij iedereen optreden, maar je moet er wel aanleg voor hebben. De aandoening komt zowel bij mannen als vrouwen voor.  Vaak wordt de aandoening zichtbaar tijdens de puberteit, maar het kan op elke leeftijd beginnen. Bij psoriasis op jonge leeftijd moet je denken aan een familiaire aanleg.

Psoriasis komt in verschillende vormen voor. Psoriasis vulgaris is de meest voorkomende variant. Rode, verheven, witte of zilverachtige schilferende plekken verschijnen hierbij verspreid over het lichaam.

Hoe wordt psoriasis behandeld?

Je hebt verschillende medicijnen tegen psoriasis, maar we onderscheiden in beginsel drie soorten behandelingen

  • Lokale therapieën
  • Psoriasisbehandelingen met licht
  • Systematische therapieën

Lokale therapieën

Het insmeren van de plekken met een crème, zalf, gel of lotion. Deze bevatten een medicijn dat de psoriasis onderdrukt.

Psoriasisbehandeling met licht

Deze behandelingen onderdrukken de psoriasis met licht – soms in combinatie met medicijnen.

Systematische therapieën

Een psoriasisbehandeling met zwaardere medicijnen, zoals tabletten of injecties.

Is een psoriasisbbehandeling met een crème of zalf tegen psoriasis mogelijk?

Lokale therapie is vaak voldoende wanneer er sprake is van slechts enkele plekken psoriasis. Het smeren van zalf of crème op de plekken waar psoriasis optreedt, is dan genoeg om de bijbehorende jeuk en irritatie tegen te gaan.

Het vet houden van de huid is eveneens een slim idee. Dit gaat namelijk de schilfering tegen en herstelt de huid. 

Welke crèmes en zalven zijn er?

Je hebt verzachtende en beschermende crèmes en zalven, maar er zijn ook crèmes en zalven met medicijnen tegen psoriasis erin verwerkt. We onderscheiden de varianten:

  • Corticosteroïden
  • Dithranol
  • Producten voor dikkere schilferingen
  • Vitamine D3-preparaten

Corticosteroïden

Corticosteroïden zijn de meest gebruikte middelen tegen psoriasis. Zalf met dit middel worden ook wel hormoonzalf genoemd. 

De corticosteroïden, ofwel bijnierschorshormonen, remmen de ontstekingen, verminderen schilfering, stillen de jeuk en verminderen de zwelling doordat het de bloedvaten vernauwt. De huid kan zich herstellen, wordt soepeler en gaat er beter uitzien.

Dithranol

Dithranol is een synthetisch product dat voorkomt uit een plantaardig medicijn. Het wordt al heel lang met succes gebruikt tegen psoriasis. Het remt hierbij de celdeling. 

Dithranol kan lang- of kortdurend op de huid worden aangebracht. De kortdurende methode houdt in dat je het product vijftien tot twintig minuten laat onttrekken en wordt het meeste gebruikt. De plekken verdwijnen hierdoor meestal na vier tot zes weken.

Het heeft als nadeel dat het de huid kan irriteren en dat het vlekken geeft in kleding of beddengoed.

Producten voor dikkere schilferingen

Op de hoofdhuid, maar ook op de romp, de handpalmen en de voetzolen kunnen de schilferlagen dikker zijn. Er zijn speciale producten om deze lagen los te kweken. Voor de hoofdhuid bestaan er lotions en crèmes die je kunt uitwassen. Vaak wordt er aan deze medicijnen salicylzuur of ureum toegevoegd. 

Vitamine D3-preparaten

Vitamine D3-preparaten, calcipotriol en calcitriol, werken in op de celdeling en celgroei in de opperhuid, maar minder op de ontsteking. De plekken moeten één tot twee keer per dag met deze zalf tegen psoriasis worden ingesmeerd.

Waar kan ik psoriasiszalf kopen?

Je kunt psoriasiszalf of -crème kopen bij Apotheek Online. Dit kan zonder recept van je arts of dokter. Vraag je arts of dokter voor advies over welke behandeling past bij je klachten.