Enig resultaat

Active Filters: Clear Filters

Heb je last van buikpijn, diarree of obstipatie, een opgeblazen gevoel en overmatige winderigheid? Dan zou het zomaar kunnen dat je last heb van PDS: het Prikkelbare Darm Syndroom. PDS is een veelvoorkomende aandoening die invloed heeft op de dikke darm (colon). 

Een gezonde basis start bij je darmen. Onze darmen nemen voedingsstoffen op en scheiden afvalstoffen uit. Als de darmen verstoord zijn, kunnen ze hun werk niet goed doen. Je kunt dan klachten krijgen die passen bij PDS.

Wat is PDS?

Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is een veelvoorkomende spijsverteringsstoornis en een mix van buikklachten of pijn en problemen met stoelgang. Het kan hierdoor zijn dat je meer of minder vaak naar het toilet gaat dan normaal (diarree of constipatie) of een ander soort ontlasting hebt (dun, hard, zacht of vloeibaar).

PDS is niet gevaarlijk en het vergroot de kans op andere aandoeningen van de dikke darm niet. Het kan echter wel een langdurig probleem zijn dat je manier van leven verandert. Mensen met PDS missen mogelijk vaker werk of school en voelen zich minder in staat om deel te nemen aan dagelijkse activiteiten. Sommige mensen moeten hun leefsituatie aan passen aan dit syndroom. 

Het is een veelvoorkomende chronische darmaandoening en komt naar schatting voor bij ruim tien procent van de Nederlanders. De oorzaak van PDS is niet precies bekend. Wel is de kennis over oorzaken en het ontstaan van PDS de laatste jaren toegenomen. De medische wereld doet nog veel onderzoek naar de oorzaken van PDS. 

Wat zijn de klachten bij PDS?

PDS is een verstoring van het spijsverteringskanaal. Het omvat onder andere de volgende klachten:

  • Maagpijn
  • Buikkrampen
  • Opgeblazen gevoel
  • Diarree
  • Darmkrampen
  • Obstipatie

De symptomen die spelen bij PDS verschillen per persoon. Na verloop van tijd kunnen de symptomen veranderen. Twijfel jij of je PDS hebt? Dan kun je het best overleggen met je huisarts. Die kan je hierover uitsluitsel geven.

Hoe ziet de behandeling van PDS eruit?

Omdat het niet duidelijk is wat de oorzaak van het syndroom is, is de prikkelbare darm syndroombehandeling gericht op vermindering van de symptomen, zodat je zo normaal mogelijk kan leven. 

Medicijnen

Er zijn effectieve behandelmogelijkheden voor het verlichten van PDS-gerelateerde symptomen. Je kunt hierbij eventueel medicijnen voor darmen gebruiken om je klachten te verminderen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Antidepressiva
  • Antispasmodicum – een darmspierverslapper;
  • Bulkvormers – voor een soepele ontlasting;
  • Contactlaxantia: middelen die de darmbeweging stimuleren en daardoor een laxerende werking hebben;
  • Diarreeremmers;
  • Maagzuurremmers;
  • Magnesiumhydroxide;
  • Mebeverine: een middel tegen darmklachten. Het verbetert de beweging van de darm en kan darmkrampen verminderen;
  • Vochtbinders. Deze houden vocht vast in de darm, waardoor de ontlasting zachter wordt.

Als de medicatie na vier tot zes weken niet tot een verbetering leidt, moet bij ernstige klachten naar een andere behandeling worden gezocht. 

Cognitieve gedragstherapie

Op lange termijn kun je PDS behandelen met een cognitieve gedragstherapie. Met deze therapie leer je op een andere manier naar je klachten te kijken. Je leert dan om met de klachten om te gaan, zodat je er wat minder last van hebt. 

Verandering in de levensstijl

In veel gevallen kun je de klachten van PDS verminderen door een verandering in je voeding en levensstijl. Zo kun je experimenteren met vezels, voeding vermijden die de klachten verergeren en op geregelde tijden eten. 

Ook kun je ervoor zorgen dat je voldoende drinkt en cafeïne en koolzuurhoudende dranken vermijden. Het is verder belangrijk dat je dagelijks dertig minuten beweegt.