Toont alle 2 resultaten

Active Filters: Clear Filters

Hiv is een virus dat je lichaam binnendringt en cellen kapot maakt. Het is een seksueel overdraagbare aandoening. In Nederland zijn er zo’n 20.000 mensen besmet met hiv. Het aantal besmettingen is de afgelopen jaren minder geworden. Het middel genaamd PrEP kan helpen om dit aantal nog meer te verminderen.

PrEP kopen

Je kunt 2 soorten PrEP kopen, de generieke variant en het merkmedicijn Truvada.

Wat is PrEP?

PrEP staat voor Pre Exposure Prophylaxiasis, een generiek geneesmiddel om HIV-besmetting te voorkomen. Dit middel bevat emtricitabine en tenofovir. U kan PrEP kopen in tabletten van 200 mg emricitabine en 245 mg tenofovir.

Waar wordt dit medicijn voor gebruikt?

U gebruikt dit medicijn om het risico op HIV-besmetting te voorkomen. HIV is human immunodeficiency virus, een virus dat AIDS kan veroorzaken. Dit virus wordt overgedragen via onveilig vrijen en het gebruik van naalden of spuiten van iemand anders. Het virus verspreidt zich via het bloed, voorvocht uit de penis en vaginaal vocht.

Een HIV-besmetting heeft als enig symptoom een griepachtig gevoel. Hierdoor wordt de aandoening niet steeds opgemerkt. U kan een SOA-test laten uitvoeren om de diagnose te stellen. Indien HIV overgaat in AIDS, tast dit het immuunsysteem van het lichaam aan. Het lichaam kan zich dan niet meer verdedigen tegen andere ziektes en virussen. Tot vandaag bestaat er nog geen middel om HIV en AIDS te genezen.

Hoe werkt PrEP?

PrEP bevat emtricitabine en tenofovir. Het HIV-virus plant zich voort met behulp van het natuurlijk enzym: reverse transcriptase. De werkzame stoffen in PrEP blokkeren de werking van dit enzym. Hierdoor zal het virus zich niet verder kunnen vermenigvuldigen en langzaam afsterven. Tenofovir zal de hoeveelheid HIV-virus in het bloed doen dalen. Zo zal het aantal witte bloedcellen stijgen en zal de afweer van het immuunsysteem terug kunnen opbouwen.

Wat zijn de bijwerkingen van PrEP?

PrEP-hiv-medicatie geeft bijna nooit erge bijwerkingen. De bijwerkingen die je kunt hebben zijn meestal matig tot licht. Je kunt soms last krijgen van misselijkheid, maag- en darmproblemen en hoofdpijn. Deze klachten gaan vaak vanzelf weer over na verloop van tijd. 

Het komt weinig voor dat je toch nog hiv krijgt wanneer je PrEP-medicatie slikt. Slik PrEP op een goede manier en de kans dat je hiv krijgt, is bijna nihil. 

Hoe effectief is dit medicijn?

Dit medicijn is effectief om het risico op HIV-besmetting te verlagen. Het medicijn zal na 7 dagen werken indien u het dagelijks gebruikt. Aids komt veel voor. Zo zijn er wereldwijd 9,6 miljoen mensen met HIV/AIDS (cijfers van 2017). Zowel kinderen als volwassenen krijgen de aandoening.

Waar haal ik PrEP vandaan?

Wil jij PrEP gebruiken en denk je dat dit iets voor jou is? Je kunt een afspraak maken bij je huisarts of de GGD. 

Je kunt met je dokter of de GGD-medewerker bespreken of je PrEP kunt krijgen om jezelf te beschermen tegen hiv. Is het middel geschikt voor jou en wil je het gebruiken – na het besproken te hebben met een professional? Dan krijg je een recept om het medicijn te halen bij de apotheek. Je krijgt bij de GGD de pillen gelijk mee.

Je kunt niet bij alle huisartsen PrEP krijgen. Kan jouw huisarts je hier niet mee helpen? Vraag dan advies bij de GGD of vraag aan je huisarts waar je wél terecht kunt.

Wat zijn de PrEP-kosten?

PrEP is verkrijgbaar van diverse merken en daarvan verschillen de prijzen. Je kunt soms PrEP-pillen van de GGD krijgen; deze hoef je dus niet allemaal zelf te betalen.