Toont alle 3 resultaten

Active Filters: Clear Filters

Pijn is niet fijn, maar kan wel nuttig zijn. Ons lichaam laat ons op deze manier weten dat er iets beschadigd is of wordt. Pijn zorgt ervoor dat we iets doen om (meer) schade te voorkomen. Wanneer je klachten hebt en de pijn wilt stillen met een pijnstiller, is het natuurlijk belangrijk om te weten welke pijnstiller je moet nemen. Lees hier verder over de verschillende soorten pijnmedicatie die je kunt kopen. 

Pijn wordt meestal veroorzaakt door een beschadiging in het lichaam, waardoor een ontstekingsreactie optreedt. Pijnstillers nemen daarbij de pijnprikkel weg. De werkzame stoffen komen in het bloed terecht en zoeken zelf hun weg naar de pijn. 

Het is belangrijk om te weten dat het gebruik van pijnstillers het ziekteproces niet beïnvloedt. Het kan alleen de pijn onderdrukken die voor een hinder zorgt in het dagelijks leven. Het geneest deze pijn niet, maar zorgt voor een pijnstilling – zoals de naam al zegt. 

Welke pijnstillers zijn er?

Pijnstillers die je zonder recept kunt kopen, zijn met een gerust gevoel te gebruiken. Deze koop je online of bij de apotheek. We onderscheiden hierin drie soorten – aan de hand van de werkzame stoffen:

Paracetamol

Paracetamol is wereldwijd de meest gebruikte pijnstiller. Het is de eerste keus bij pijn. De pijnstiller is vrij licht en werkt pijnstillend en koortswerend. Wanneer je je aan de aanbevolen dosering houdt, is de kans op bijwerkingen klein. 

Paracetamol is in verschillende vormen verkrijgbaar: als tablet, bruistablet, zetpil of vloeibaar. Paracetamol helpt het best als je het verspreid op de dag op vaste tijden inneemt. De maximale dosering is drie gram per dag (bijvoorbeeld zes keer daags 500 milligram) met een interval van vier tot zes uur.

Aspirine

Aspirine is een ontstekingsremmende pijnstiller en werkt ook als antistollingsmiddel. De werkzame stof in aspirine is acetylsalicylzuur. Deze stof werkt pijnstillend, koortsverlagend en ontstekingsremmend. 

Het is populair bij pijn bij griep en verkoudheid, omdat het tijdelijk een gevoel van algehele zwakte weg neemt. Je kunt het medicijn ook gebruiken bij pijn, zoals hoofdpijn, rugpijn en kiespijn. Aspirine heeft verder een bloedverdunnende eigenschap. Gebruik het dus niet in combinatie met andere bloedverdunners. 

Je kunt aspirine als tablet innemen, maar het kan ook als injectie worden toegediend. 

NSAID’s

Pillen met ibuprofen, naproxen en diclofenac horen bij een groep pijnstillers: NSAID’s (non-steroïdal anti-inflammatory drugs). Dit zijn de drie bekendste varianten en ze zijn verkrijgbaar zonder recept. 

NSAID’s zorgen ervoor dat je je gewrichten beter kunt gebruiken doordat je minder last van pijn en stijfheid hebt. Ontstekingsremmende pijnstillers nemen, naast de pijn, ook de typische symptomen die bij een ontsteking komen kijken weg, zoals een zwelling, roodheid, jeuk en pijn. Dit gebeurt door de werking van prostaglandine, een stof die ontstekingen veroorzaakt, tegen te gaan. 

Ontstekingsremmers zijn verkrijgbaar in de vorm van tabletten, bruistabletten of zetpillen. Ze hebben twintig tot dertig minuten nodig om in te werken en blijven een aantal uren na inname werkzaam. 

De belangrijkste bijwerkingen van NSAID’s zijn maag- en darmklachten. Om dit te voorkomen, wordt aangeraden om de pillen het beste tijdens of na het eten in te nemen. 

Hoe gebruik ik pijnstillers?

Lees voor het gebruik van pijnstillers altijd de bijsluiter. Gebruik pijnstillers niet als je allergisch bent voor een van de bestanddelen van het product, als je in de laatste drie maanden van je zwangerschap bent, lijdt aan maag- of darmzweer, lijdt aan nier-, lever- of hartfalen of een verhoogde bloedingsneiging hebt.