Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.
Active Filters: Clear Filters

Iedereen heeft zijn eigen ontlastingspatroon. Dit varieert van drie keer per dag tot drie keer per week. Dit is allemaal normaal. We spreken van obstipatie, een verstopping van de darmen, wanneer je minder dan drie keer per week kan poepen. Je lichaam houdt dan te veel ontlasting vast. Omdat de stoelgang te lang in de dikke darm blijft zitten, wordt hij harder en droger. Dit is niet alleen een vervelend gevoel, maar het is ook een zorgelijke medische klacht. Wil jij weten hoe je obstipatie kan verhelpen? Lees dan verder!

Een goede en regelmatige verwijdering van afvalstoffen is belangrijk voor het behoud van een goede gezondheid. Constipatie is een aandoening waarbij je een onregelmatige stoelgang hebt. 

Obstipatie verschilt van constipatie in die zin dat obstipatie optreedt wanneer een persoon geen ontlasting of gas kan passeren, meestal door een blokkade van ontlasting. Vaak is de oorzaak voeding met te weinig vezels en te weinig lichaamsbeweging. 

Meestal is er geen lichamelijke oorzaak voor verstopping. Soms zijn medicijnen nodig, maar vaak kun je het oplossen met een verandering van je levensstijl. 

Wat is obstipatie?

Obstipatie is een probleem waarvan je meestal al een lange tijd last hebt. Obstipatie wordt ook verstopping, constipatie of hardlijvigheid genoemd. Als je alleen moeilijk naar het toilet gaat en er verder geen andere klachten zijn, mag je gerust zijn dat er geen ziekte aan de basis ligt. 

Bij obstipatie heb je minder dan drie keer per week ontlasting. Je ontlasting is hard en droog en het kost je moeite om de ontlasting kwijt te raken. Je kunt last hebben van buikpijn en een opgezette buik. Soms ontstaan er scheurtjes aan de binnenkant van de anus. 

Hoe kan je obstipatie verhelpen?

Je kunt obstipatie vaak verhelpen met het veranderen van je levensstijl. Je huisarts geeft dit als eerste advies. De volgende tips helpen bij het oplossen van de verstopping van je darmen. 

  • Drink twee tot vier extra glazen water per dag;
  • Eet gezond, met genoeg vezels;
  • Beweeg minstens een half uur per dag actief;
  • Ga naar de wc als je voelt dat je moet poepen.

Kijk voor uitgebreidere tips op de site van stichting Darmgezondheid.

Hoe werkt een middel tegen obstipatie?

Helpen de bovenstaande tips niet tegen de verstopping van je darmen? Dan is er de mogelijkheid om een middel te gebruiken tegen obstipatie. Laxeermiddelen zijn veelgebruikte medicijnen voor de behandeling van obstipatie. Deze mogen slechts tijdelijk gebruikt worden. 

Er zijn verschillende soorten laxeermiddelen:

Bulkvormers

Bulkvormers zijn middelen die net als voedingsvezels het vocht opnemen. Ze zorgen voor een soepele ontlasting en een goede darmwerking. Bulkvormers los je op in water. Het is belangrijk dat je daarbij veel drinkt, anders werkt het verstoppend.

Klysma’s

Bij een klysma wordt er vloeistof via de anus in de endeldarm gespoten. Deze vloeistof maakt harde ontlasting zachter.

Darmprikkelende middelen

Darmprikkelende middelen zijn medicijnen die de darmbeweging door een chemische prikkeling van de darmwand activeren. Deze middelen zijn niet geschikt voor langdurig gebruik. 

Vochtbinders

Vochtbinders zijn middelen die vocht vasthouden in de darm, waardoor de ontlasting zachter wordt.

Movicolon

Movicolon is een zeer effectief laxeermiddel verkrijgbaar in poedervorm. Het zorgt er voor dat je darmen worden leeg gemaakt (darmspoeling). 

Wat kun je doen bij ernstige obstipatie?

Neem contact op met een arts als er acute verstopping optreedt met buikpijn, krampen en je als helemaal niet in staat bent om te poepen. Neem ook direct contact op met een arts als de obstipatie langer dan twee weken aanhoudt en als er bloed zit bij de ontlasting. De arts kan vervolgens met bepaalde tests de oorzaak van de obstipatie achterhalen, zoals een bloedonderzoek, colonoscopie of een test van de spieren in de anus.

Vrouwen hebben vaker last van obstipatie dan mannen. Het is een vaak voorkomende klacht tijdens de zwangerschap. Als er medicatie nodig is voor een verstopping tijdens de zwangerschap, gaat de voorkeur uit naar volume vergrotende laxeermiddelen, actulose of Macrogol. Raadpleeg altijd je arts vooraf aan het gebruik van deze medicijnen!