Toont alle 2 resultaten

Active Filters: Clear Filters

Malaria is een tropische ziekte die wordt overgebracht door een parasiet. Deze parasiet komt je lichaam binnen via een steek van de malariamug. De parasiet kan je behoorlijk ziek maken en in de ergste gevallen zelfs tot de dood leiden. Het is dus erg belangrijk om te voorkomen dat je malaria krijgt op reis. Dit kan met malariapillen.

We onderscheiden vijf verschillende soorten malariaparasieten die je ziek kunnen maken. De verschijnselen en klachten zijn per soort malaria anders. De meest gevaarlijke vorm is malaria tropica. Het kan zelfs tot de dood leiden wanneer je malaria tropica onbehandeld laat. 

De andere vormen van malaria kun je goed overleven, maar die kunnen je wel maanden- tot jarenlang ziek laten voelen.

Wat zijn de verschijnselen van malaria?

Je krijgt de eerste symptomen van malaria tussen de tien en de veertien dagen nadat je door een malariamug bent gestoken. Het lijkt eerst op een griepje – vooral in het begin. Je krijgt daarna echter flinke koorts, koude rillingen, spierpijn over je hele lichaam en hoofdpijn. Je bent vaak ook erg moe. 

Sommige soorten malaria staan bekend om een steeds terugkerende koorts – elke 48 of 72 uur. Malaria is niet besmettelijk voor andere mensen.

Waar komt malaria voor?

Malaria komt vooral voor in subtropische en tropische gebieden, omdat het daar warm en vochtig is. Een heel land kan een risicogebied zijn, maar het kunnen ook slechts bepaalde gebieden in een land zijn. 

Malaria komt veel voor in:

  • West Afrika
  • Centraal Afrika
  • Oost Afrika (Gambia, Kenia en Ghana)
  • Zuid-Afrika (Krugerpark)
  • Zuidoost-Azië (delen van Indonesië)
  • Zuid-Amerika (Amazonegebied en Suriname)

Je hebt geen malariapillen nodig wanneer je verblijft op meer dan tweeduizend meter hoogte. Malaria is op die hoogte erg zeldzaam

Het reisadvies verandert altijd. Check voordat je op reis gaat even met de reisdokter of je malariapillen moet slikken of eventuele andere inentingen nodig hebt.

Welke malariapillen zijn er?

De drie meestgebruikte malariapillen zijn Malarone (proguanil), Lariam (mefloquine) en Doxocycline. Ze werken alle drie tegen andere parasieten, dus je krijgt Malarone, Lariam of Doxocycline afhankelijk van naar welk gebied je gaat. 

Je neemt malariapillen ter voorkoming van malaria, niet als behandeling.

Malarone

Neem de eerste pil één dag voordat je in het malariagebied komt. Neem daarna elke dag één malariapil. Slik deze pil nog een week door wanneer je uit het malariagebied bent. 

De bijwerkingen van Malarone zijn buikpijn, diarree, misselijkheid of hoofdpijn. 

Lariam

Deze pil neem je één keer per week. Lariam is wél sterker dan Malarone. Begin drie weken voor vertrek met het slikken van Lariam en doe dit tot een maand na je terugkomst.

De bijwerkingen van Lariam kunnen heftig zijn, inclusief slapeloosheid, gejaagdheid en onrust.

Doxocycline

Deze malariapillen neem je dagelijks. Neem één pil op de dag dat je in het malariagebied arriveert. Slik vervolgens elke dag één tablet. Neem ze bij terugkomst een maand lang iedere dag.

De bijwerkingen van doxocyline zijn een droge mond, misselijkheid en huiduitslag.

Kunnen deze pillen ook worden gebruikt als malariabehandeling?

Malarone kan worden gebruikt om malaria te behandelen, maar dan zijn de doseringen anders. Je kunt het soms als noodmedicijn voorgeschreven krijgen wanneer je naar een gebied reist waar niet veel malaria heerst.