Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.
Active Filters: Clear Filters

Laxeermiddelen zijn vaak het onderwerp van grappen in slapep comedy’s. Het slachtoffer rent dan haastig naar een wc en zit urenlang op de pot, om er vervolgens achter te komen dat het toilet niet doorspoelt. We vergeten daardoor dat laxeermiddelen ook belangrijke medicijnen zijn.

Laxeermiddel helpen namelijk bij verstopping. Je hebt hierbij moeite om te poepen óf gaat minder dan drie keer per week naar de wc. 

Verstoppingen zijn vaak zelf op te lossen, maar soms heb je een laxeermiddel van de apotheek nodig.

Hoe krijg je verstopping?

Iedereen heeft weleens last van verstopping. Dit komt meestal niet door een ziekte, maar door een andere oorzaak:

  • Te weinig vezels in je dieet;
  • Niet genoeg drinken;
  • Niet genoeg beweging;
  • Slecht werkende darmen door een genetische aanleg;
  • Stress en spanning;
  • Niet meteen naar het toilet gaan als je aandrang krijgt;
  • Zwangerschap;
  • Medicijngebruik;
  • Een probleem met de spieren in je bekken.

Het gaat meestal om een tijdelijke verstopping die met laxerende middelen verholpen kan worden.

Welke laxerende middelen kun je nemen?

Je hoeft niet meteen voor laxeermiddel naar de apotheek. Verstoppingen oplossen kun je ook doen met een natuurlijke hulpmiddelen.

Eet vezelrijk

Het eten van pruimen en ontbijten met zemelen kan laxerend werken bij verstopping. Eet ook volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten. Dit bevat namelijk veel vezels. 

Drink veel water

Probeer elke dag anderhalf tot twee liter te drinken. Eet je veel vezels? Drink dan genoeg water, thee of koffie, zodat ze goed kunnen werken.

Neem veel warme dranken

Je dag beginnen met een warme drank, zoals thee, is goed voor je darmen en kan verstopping oplossen.

Beweeg voldoende

Je darmstelsel komt ook in beweging wanneer jij beweegt. Neem dus de fiets in plaats van de auto en vermijd de lift, maar pak de trap. Wandelen, schoonmaken of tuinieren geven je ongemerkt ook voldoende beweging.

Welk laxeermiddel van de apotheek moet ik nemen?

Werken de bovenstaande laxeermiddelen niet? Kies dan voor een laxeermiddel van de apotheek. Deze laxerende medicijnen hebben vaak een tweevoudige werking. Ze laten je darmen sneller werken én maken je ontlasting zachter. 

Psylliumzaad of sterculiagom

Deze natuurlijke vezels zorgen ervoor dat je darm meer vocht kan vasthouden. De laxeermiddelen neem je ’s ochtends bij het ontbijt, gemengd door je ontbijtgranen of yoghurt. Je merkt na maximaal drie dagen dat je beter kunt poepen. 

Zorg er wél voor dat je genoeg drinkt wanneer je deze medicijnen neemt.

Lactulose en macrogol

Dit middel is zonder recept verkrijgbaar. Ook deze medicijnen zijn vochtinbrengend voor je darmen, zodat je ontlasting zachter wordt. Macrogol is een poeder; Lactulose is als poeder en siroop verkrijgbaar. 

Je neemt deze medicijnen elke dag bij je ontbijt. Je moet ze twee tot drie maanden gebruiken.

Darmprikkelende medicatie

Je darm moet geprikkeld worden wanneer je last van verstopping hebt. Het gaat daarbij om een tijdelijke prikkeling, want een prikkelbare darm geeft weer andere klachten. 

Medicijnen die dit effect geven, zijn bisacodyl, sennosiden of magnesiumoxide. Deze middelen kunnen goed werken, maar er is weinig bekend over de bijwerkingen op lange termijn. Raadpleeg daarom altijd eerst je huisarts als je deze medicijnen wilt gebruiken.

Wat is een snelwerkend laxeermiddel?

Laxeermiddelen die in de anus worden ingebracht, werken sneller dan medicijnen die je inneemt. We noemen dit ook wel een snelwerkend laxeermiddel.

Een voorbeeld van een snelwerkend laxeermiddel is bisacodyl als zetpil. Gebruik deze pil en je zit binnen een uur op de wc; soms zelfs na vijftien minuten.

Een klysma werkt nóg sneller. Dit is een tube met een vloeistof die je direct in je anus spuit. De vloeistof maakt de ontlasting zacht en werkt als een glijmiddel.