Weleens last gehad van een koortslip? Je weet dan hoe vervelend het gevoel is. De jeukende, pijnlijke blaasjes en zweertjes kunnen hardnekkig zijn. Een koortslip is helaas ook besmettelijk, dus je moet oppassen in je omgang met anderen. Het behandelen van een koortslip is gelukkig niet heel moeilijk.
Je kunt een koortslip zelf niet genezen als het virus eenmaal in je lichaam zit, maar de klachten kun je met een koortslipbehandeling verhelpen. We onderscheiden hiervoor verschillende thuismiddeltjes en medicijnen.
Wat is een koortslip?
Een koortslip is een infectie van de lippen of de huid eromheen. Je krijgt pijnlijke en jeukende blaasjes rondom je mond.
Zo’n koorslip is een veelvoorkomende aandoening. Eén op de drie mensen in Nederland krijgt in zijn leven een koortslip.
Hoe wordt een koortslip veroorzaakt?
Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Het fenomeen wordt daardoor soms ook wel herpes labialis genoemd.
Het virus zit in het vocht van de blaasjes en is dus erg besmettelijk. Je kunt anderen besmetten als je iemand een hand geeft, knuffelt of kust, maar ook via voorwerpen als je tandenborstel, bestek, bekers een handdoek of lippenbalsem. Kijk dus goed uit en was je handen vaak.
Het virus blijft, wanneer je het eenmaal hebt opgelopen, inactief in je lichaam. Je krijgt af en toe oplevingen, waarbij je opnieuw een koortslip krijgt.
Hoe worden koortslippen behandeld?
Een koortslip geneest vanzelf binnen tien dagen, maar sommige koortslipbehandelingen kunnen dit versnellen. De meest populaire methode? Koortslipzalf.
Medicijn tegen een koortslip: hoe werkt koortslipzalf?
Koortslipzalf is meestal een zalf die de blaasjes uitdroogt en de huid samentrekt. Het werkzame bestanddeel is zinksulfaat of zinkoxide. Koortslipzalf verlicht bovendien pijn en jeuk. Bekende merken crème tegen een koortslip zijn Zovirax en Compeed.
Deze zalf gebruik je als de blaasjes al zijn ontstaan.
Medicijn tegen een koortslip: hoe werkt de koortslapzalf Aciclovir?
Het koortslipmedicijn Aciclovir komt voor als zalf, maar ook als drankjes en tabletten. De Aciclovir-tabletten worden alleen door een arts voorgeschreven als je normaal gesproken ernstige klachten krijgt. Ze worden ook voorgeschreven wanneer een koortslip na twee weken nog niet is genezen.
De zalf gebruik je als je het gevoel hebt dat je een koortslip krijgt.
Hoe kan ik besmetting voorkomen?
Het is belangrijk dat je meer besmettingen voorkomt wanneer je eenmaal een koortslip hebt. Het herpesvirus kan namelijk voor sommige mensen erg gevaarlijk zijn. Neem daarom de volgende maatregelen in acht.
- Probeer de koortslip niet aan te raken.
- Was je handen goed met water en zeep, vooral als je de blaasjes hebt aangeraakt of crème hebt opgesmeerd;
- Was glazen en bestek dat je hebt gebruikt goed schoon en laat anderen ze niet gebruiken;
- Gebruik je eigen handdoek en tandenborstel;
- Zoen en knuffel niet zolang je blaasjes hebt;
- Vermijd orale seks – dit kan leiden tot herpes genitalis;
- Krab niet aan de korstjes als de blaasjes zijn uitgedroogd.
Wanneer naar de dokter voor een koortslipbehandeling?
Ervaar je, ondanks het gebruik van de crèmes, geen verlichting van je klachten? Is je koortslip na twee weken niet vanzelf genezen? Breng dan een bezoek aan je huisarts.