Toont alle 2 resultaten

Active Filters: Clear Filters

Kalknagels worden veroorzaakt door een schimmelinfectie in je tenen. De schimmel nestelt zich in scheurtjes in je nagel of kleine sneetjes in je huid. Je teennagel kan hierdoor een andere kleur krijgen of er dikker uitzien. Het kan ook pijn doen. Is er voor kalknagels een behandeling?

Tenen zijn meestal warm en vochtig, waardoor je voet een ideale broedplaats voor schimmels is. Verschillende soorten schimmels en gisten tasten verschillende delen van je nagel aan. Ze kunnen zich bovendien verspreiden naar andere teennagels en zelfs je vingernagels wanneer je kalknagels géén behandeling krijgen.

Hoe herken je kalknagels?

Nagels met een schimmelinfectie zijn normaal gesproken dikker dan normaal. Ze kunnen ook een andere vorm hebben. De kalknagel is bovendien erg zwak en brokkelt gemakkelijk af. 

Sommige kalknagels zien er geel uit – met soms een witte plek op de nagel zelf. Een schimmelinfectie kan er ten slotte voor zorgen dat de nagel los komt te zitten en zelfs uit kan vallen.

Wie hebben er last van kalknagels?

Mannen hebben vaker last van kalknagels dan vrouwen. Dat geldt ook voor mensen met een hogere leeftijd.

Andere groepen mensen die een hogere kans op kalknagels hebben, zijn mensen met diabetes, zwemmerseczeem of een zwak immuunsysteem. Mensen die roken of wiens familie last heeft van kalknagels kunnen er eveneens gevoeliger voor zijn.

Wanneer is het tijd om naar de dokter te gaan?

Kalknagels lijken soms op andere aandoeningen, zoals psoriasis. Het is daarom verstandig om je arts naar je tenen te laten kijken. De dokter schraapt dan waarschijnlijk een klein beetje van je nagel af en stuurt dat naar het laboratorium, waar men kan zien waar je mee te maken hebt.

Welke kalknagelsbehandeling is mogelijk?

De keuze voor een specifieke kalknagelsbehandeling is afhankelijk van het soort schimmel waar je mee te maken hebt. Schimmelnagels worden soms zelfs helemaal niet behandeld. Dit is het geval wanneer ze verder geen kwaad kunnen. Veel mensen kiezen desondanks voor een behandeling, omdat ze de kalknagels lelijk vinden.

Wil je je kalknagel behandelen? Weet dan dat een anti-schimmelcrème niet werkt, omdat de schimmel daarvoor te diep in de nagel zit. 

Welke schimmelnagelmedicatie kies ik?

Een kalknagelbehandeling met pillen werkt het beste. Het zorgde er bij 63 procent van de mensen met kalknagels voor dat de infectie met deze schimmelnagelmedicatie verdween. De pillen die de arts hierbij kan voorschrijven, zijn itraconazol of terbinafine. 

Je moet de pillen meestal wel een maand of drie slikken. Het is belangrijk dat je alle pillen opmaakt en niet eerder stopt – ook niet als de klachten weg lijken te zijn. 

Pillen werken zeer goed tegen kalknagels, maar kunnen een aantal bijwerkingen hebben.

Nagellak tegen schimmelnagels

Wil je geen pillen gebruiken? Kies dan voor een speciale nagellak. Deze lak bevat een middel tegen kalknagels dat miconazol heet. Je kunt de nagellak gewoon bij de drogist of apotheek kopen, zonder dat je daar een recept van je huisarts voor nodig hebt. 

Je gebruikt de lak één of twee keer per dag op kortgeknipte nagels. Maak je nagels goed schoon met nagellak-remover voordat je er een nieuw laagje lak op smeert.

Onthoud wel: de behandeling met nagellak werkt minder goed dan pillen: bij ongeveer 17 procent van de mensen die het probeerden.

Wat doe ik als de kalknagels zijn verdwenen?

Ben je van je kalknagels af? Zorg er dan voor dat je goed op je voeten past. Was ze niet met zeep, droog goed tussen je tenen na het douchen en draag elke dag schone, droge en katoenen sokken. Dit verlaagt de kans op een schimmelinfectie.