Enig resultaat

Active Filters: Clear Filters

Heb je soms moeite met het ophouden van je plas? Merk je dat je soms wat druppels voelt, zonder dat je moet plassen? Je hebt dan last van urineverlies of incontinentie. We kijken in dit artikel naar de oorzaken en de behandeling van incontinentie.

Nederland telt ruim 3,5 miljoen mensen die last hebben van incontinentie, maar we denken dat het cijfer veel hoger ligt, omdat niet iedereen hiermee naar de dokter gaat. Misschien uit schaamte, misschien leren mensen ermee te leven. Mogelijkheden tot een behandeling van incontinentie zijn er echter volop.

Welke soorten urineverlies zijn er?

We onderscheiden verschillende soorten urineverlies en ze komen bij zowel mannen als vrouwen voor. De drie meestvoorkomende soorten urine-incontinentie zijn inspanningsincontinentie, aandrangsincontinentie en gemengde incontinentie.

Inspanningsincontinentie

Lek je plotseling urine als je hoest, niest of lacht? Dit heet inspanningsincontinentie – of stressincontinentie. Het kan ook gebeuren wanneer je de trap op loopt, bukt, rent of springt. Deze vorm van urineverlies komt het meest voor.

Aandrangincontinentie

Voel je vanuit het niets dat je ontzettend nodig moet plassen en is het onmogelijk om het op te houden totdat je bij de wc bent? Dit is aandrangincontinentie.

Gemengde incontinentie 

Deze soort uit zich middels een combinatie van aandrang- en inspanningsincontinentie. 

Wat zijn de oorzaken van incontinentie?

Urineverlies kent meerdere oorzaken, maar vaak leiden ze allemaal tot een verzwakte bekkenbodemspier, sluitspier of bindweefsel als hoofdoorzaak van incontinentie. Het komt vaak voor op hogere leeftijd.

Oorzaken bij vrouwen

  • Zwangerschap en bevalling
  • Menopauze
  • Operaties van of bij de blaas
  • Verzakking van de blaas of vagina

Oorzaken bij mannen

  • Operaties aan de prostaat
  • Overactieve blaas

Kan incontinentie kwaad?

Incontinentie is niet gevaarlijk en kan het geen schade aan je lichaam aanbrengen. Het kan natuurlijk wel ontzettend vervelend zijn. Veel vrouwen en mannen schamen zich ervoor. Ze zijn bang dat andere mensen het kunnen zien of ruiken.

Mensen die zich schamen voor hun incontinentie, kunnen steeds minder vaak weg met vrienden. Ze blijven liever thuis, dicht bij een toilet. Het gevaar is dan dat mensen geïsoleerd raken. De huisars kan gelukkig helpen met een behandeling van incontinentie.

Inspannings- óf stressincontinentiebehandeling: welke behandeling helpt?

De huisarts kiest bij de meest voorkomende incontinentiesoorten uit één van de volgende drie behandelingen kiezen.

Oefeningen

Sommige oefeningen versterken de bekkenbodemspieren en de sluitspier van de blaas. Deze oefeningen moet je dagelijks doen – voor een vrij lange tijd. Je kunt de oefeningen thuis doen of onder begeleiding van een fysiotherapeut.

Pessarium

Een pessarium is een ring die je in de vagina draagt. Je kunt hem zelf inbrengen en eruit halen als dat nodig is. 

Een pessarium werkt zeer goed bij een verzakking van de vagina of blaas. Je kunt de ring dragen tijdens het sporten: een activiteit waarbij stressincontinentie tot urineverlies leidt.

Plasbuisbandje

Heb je erg veel last van je incontinentie, dan kan de arts je doorverwijzen naar het ziekenhuis. De specialist kan hier met een kleine operatie een bandje om je plasbuis plaatsen. Dit helpt bij de meeste vrouwen zeer goed.

Wat is de behandeling van aandrangincontinentie?

De enige behandeling van deze vorm van incontinentie is het doen van oefeningen, waarbij je het plassen steeds uitstelt. Een bekkenfysiotherapeut kan je hierbij begeleiden. Je moet deze oefening voor een lange tijd elke dag doen. Vrouwen die deze oefeningen goed doen, ervaren meestal dat de klachten verminderen of stoppen.

Zijn er ook medicijnen tegen incontinentie?

De behandeling van inspanningsincontinentie kent geen medicijnen. We onderscheiden wél een aantal medicijnen tegen incontinentie voor een andere soort: aandrangincontinentie. Een huisarts kan het medicijn tolterodine voorschrijven. Dit medicijn ontspant je blaasspieren, waardoor er meer plas in je blaas past.