Toont alle 3 resultaten

Active Filters: Clear Filters

Een hoge bloeddruk komt voor bij mannen en vrouwen en vormt een groot probleem. Onderzoek van de Hartstichting laat zien dat één op de drie mensen in Nederland een hoge bloeddruk heeft en daar bloeddrukverlagers voor gebruikt. 40 procent van deze groep weet niet dat ze een hoge bloeddruk hebben en dus risico lopen.

Je bloeddruk verhoogt normaal gesproken naarmate je ouder wordt. Je loopt meer risico op een te hoge bloeddruk – ook wel hypertensie genoemd – vanaf de leeftijd van 45 jaar. 

Een hoge bloeddruk is vooral gevaarlijk omdat je het kunt hebben zonder het te weten. Het is gelukkig te voorkomen en te behandelen met hoge bloeddrukmedicijnen, oftewel bloedrukverlagers (antihypertensiva).

Wat is hoge bloeddruk?

Je bloed wordt door je hart rondgepompt in je aderen. Dit pompen zorgt ervoor dat er altijd druk op de aderen staat. 

De wanden van je bloedvaten kunnen echter te lang onder een te hoge druk staan wanneer deze bloeddruk té hoog wordt. Dit veroorzaakt verschillende problemen. Bloedvaatjes kunnen kleine uitstulpingen krijgen, je hart kan groter worden omdat de druk opbouwt en de kans op een hartinfarct neemt toe. Je nieren kunnen stoppen met werken wanner de bloedvaatjes in je nieren beschadigd raken en de bloedvaten in je ogen worden kwetsbaarder, wat weer kan leiden tot problemen met je zicht. Je kunt zelfs blind worden.

Een hoge bloeddruk kan dus ernstige beschadigingen aanbrengen in je gehele lichaam. Het is daarom belangrijk om je bloeddruk in de gaten te houden, ook al voel je je gezond.

Is een hypertensie behandeling met bloeddrukverlagers nodig?

Artsen hebben gelukkig een groot arsenaal aan hoge bloeddrukmedicijnen tot hun beschikking, zoals hypertensiebehandelingen om je bloeddruk te verlagen. Hij of zij kijkt echter eerst hoe hoog jouw risico op hart- en vaatziekten is. De arts controleert hierbij onder meer je levensstijl en of je andere kenmerken hebt die het risico verhogen, zoals roken, stress, suikerziekte of een te hoog cholesterol.

De arts adviseert je vervolgens een gezondere leefstijl aan te nemen wanneer het risico niet gevaarlijk hoog is. Voorbeelden: gezond eten, meer bewegen, stoppen met roken en voldoende rust nemen. Deze veranderingen kunnen je bloeddruk weer naar een veilig niveau brengen. Hoge bloeddrukmedicijnen zijn dan niet nodig zijn.

Mensen met een hoog risico kunnen wél starten met een behandeling met hoge bloeddrukmedicijnen. Dit zijn verschillende soorten medicijnen, maar ze worden gegroepeerd als bloeddrukverlagers. Bloeddrukverlagers kunnen alleen door een huisarts worden voorgeschreven. 

Welke hoge bloeddrukmedicijnen zijn er?

De vijf belangrijkste soorten bloeddrukverlagers zijn plaspillen, bètablokkers, ACE-remmers, Angiotensine-II-antagonisten en calcium-antagonisten. Het hangt van jouw situatie af welke medicijnen de dokter je voorschrijft. De dokter geeft meestal één soort hoge bloeddrukmedicijnen, maar het kan ook een combinatie van meerdere medicijnen zijn.

Plaspillen

Deze pillen laten je meer plassen, waardoor de druk in je bloedvaten daalt.

Bètablokkers

Bètablokkers zijn bloeddrukverlagers die je hart een klein beetje langzamer laten kloppen. Dit zorgt voor een daling van je bloeddruk.

ACE-remmers

Deze bloeddrukverlagers maken je bloedvaten wijder en laten zo de bloeddruk dalen.

Angiotensine-II-antagonisten

Deze werken ongeveer hetzelfde als ACE-remmers

Calcium-antagonisten

Deze hoge bloeddrukmedicatie heeft een tweevoudige werking, waarbij de werkingen van bloeddrukverlagers als bètablokkers en ACE-remmers worden gecombineerd. Deze medicijnen laten je hart iets langzamer kloppen en verwijden je bloedvaten tegelijkertijd.