Toont alle 3 resultaten

Active Filters: Clear Filters

Het virus herpes simplex wordt verspreid door intiem contact met andere mensen die het virus hebben. We doelen hiermee op geslachtsgemeenschap, maar ook op simpelweg kussen. We onderscheiden twee soorten herpes simplex: type 1 (HSV-1) en type 2 (HSV-2). Een herpesbehandeling is bij beide varianten mogelijk om de klachten te bestrijden.

Het is hetzelfde virus, maar herpes type 1 zie je vooral in en om je mond, waar het zich uit in blaasjes of een koortslip. Type 2 verschijnt vooral op of rondom je geslachtsorganen en anus. Deze laatste soort wordt ook wel herpes genitalis genoemd.

Hoe krijg je herpes?

Herpes type 1 wordt verspreid door speeksel of wondjes in de huid. Het kan dus worden verspreid door te kussen, maar ook door het delen van tandenborstels of bestek. 

Herpes type 2 kan alleen verspreid worden door geslachtsgemeenschap met iemand die besmet is. Het is belangrijk om te weten dat herpes altijd besmettelijk is, ook als de persoon op dat moment geen blaasjes of zweertjes heeft.

Wat zijn de symptomen van herpes simplex?

Je herkent herpes aan enkele blaasjes op de betroffen plekken rondom de mond of de geslachtsorganen. Dit kunnen soms groepen blaasjes zijn. De blaasjes knappen en laten pijnlijke zweertjes achter. 

Veel mensen die besmet zijn met het herpesvirus kunnen lange klachtenvrije periodes hebben, maar er zijn factoren die een plotselinge uitbraak van blaasjes en zweertjes kunnen veroorzaken:

  • Algemene ziekte;
  • Vermoeidheid;
  • Lichamelijke of emotionele stress;
  • Een verzwakt immuunsysteem;
  • Menstruatie;
  • Verwonding van de getroffen plek.

Kun je herpes genezen?

Je kunt van herpes niet genezen. Wie het virus eenmaal heeft, moet daar de rest van z’n leven rekening mee houden. Het is wél mogelijk om er jarenlang geen last van te hebben, met af en toe een periode van klachten. 

Herpes genezen is dus niet mogelijk, maar er is voor de klachten wél een herpesbehandeling mogelijk.

Welk herpesmedicijn kun je gebruiken?

Je kunt dus geen herpesbehandeling voor het virus zelf vinden, maar er met behulp van een herpesmedicijn wél voor zorgen dat de klachten, zoals blaasjes en zweertjes, behandeld kunnen worden. Een herpesmedicijn zorgt ervoor dat de pijn verminderd wordt en dat de zweertjes en blaasjes sneller helen. Ze kunnen er zelfs voor zorgen dat je bij een uitbraak minder blaasjes krijgt.

Bekende herpesmedicijnen zijn Famvir, Zovirax en Valtrex. Dit zijn crèmes die op en rond de zweertjes gesmeerd worden. Een herpescrème werkt verzachtend en genezend. Je koopt ze bij de apotheek of drogist, zonder recept.

Zijn er huismiddeltjes tegen herpesklachten?

Herpesmedicatie is normaal gesproken zeer effectief is, maar er zijn thuismiddeltjes waarmee je de klachten van herpes kunt behandelen. Baat het niet, dan schaadt het niet.

Koude of warme kompressen

Kou en warmte kunnen de zwellingen van de zweertjes doen verminderen. Denk aan een nat washandje uit de koelkast of een warme kruik.

Baking soda

Zuiveringszout, of baking soda, vermengd tot een papje is een herpesbehandeling. Smeer dit op de blaasjes, zodat het ze kan uitdrogen en de jeuk kan verminderen. Baking soda heeft trouwens ook ontzettend veel andere toepassingen.

Maiszetmeel

Maiszetmeel vermengd met water kan hetzelfde effect geven als baking soda wanneer dit papje op de betroffen huid wordt gesmeerd.

Knoflook

Knoflook heeft een bewezen antivirale werking op beide types van het herpes simplex-virus. Stamp een teentje knoflook fijn en meng het met een beetje olijfolie.

Appelazijn

Appelazijn heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Verdun de azijn met drie delen water en dep het op je huid.