Toont alle 3 resultaten
Wratten kunnen overal op je lichaam voorkomen en worden veroorzaakt door diverse virussen. We spreken van genitale wratten wanneer ze voorkomen in je schaamstreek. Ze worden dan veroorzaakt door het Humaan Papillomavirus, oftewel HPV.
HPV is in Nederland na chlamydia de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening (soa). Het kan één tot drie maanden duren voor de wratten verschijnen wanneer je bent geïnfecteerd met het HPV-virus, maar het kan ook langer duren. Sommige mensen hebben HPV, maar krijgen geen genitale wratten.
HPV is meestal niet gevaarlijk. Je merkt er soms niets van, maar er zijn vormen waarvan je jaren later baarmoederkanker, anuskanker of keelkanker kunt krijgen.
Hoe zien genitale wratten eruit?
Genitale wratten zijn huidkleurige, rode of roze knobbeltjes op de huid rondom en in de geslachtsorganen. Sommige wratten zijn heel klein en nauwelijks zichtbaar, terwijl anderen een beetje de structuur van bloemkool hebben.
Ze verschijnen meestal in groepjes van drie of vier wratten en kunnen snel groeien en zich nóg sneller verspreiden. Ze zijn gelukkig niet heel pijnlijk, maar kunnen soms wel een beetje zeer doen, bloeden of jeuken.
Wat zijn de symptomen van genitale wratten?
Het Humaan Papillomavirus is, net zoals veel andere soa’s, niet altijd zichtbaar, maar als symptomen verschijnen, is het altijd in de schaamstreek. De wratten groeien bij vrouwen aan de binnen- en buitenkant van de vagina, op de baarmoederhals of rondom de anus. Ze groeien bij mannen op het topje van de penis, de schaft, op het scrotum en rond de anus.
Zowel mannen als vrouwen kunnen ze ook in de mond of keel krijgen. Dit is bijvoorbeeld het geval als je orale seks hebt gehad met iemand die al genitale wratten heeft.
Iemand die geen wratten krijgt, maar wel geïnfecteerd is met HPV moet toch behandeld worden voor wratten, omdat je niet weet of ze later verschijnen.
Wat gebeurt er bij de dokter?
Ontdek je wratten op je genitaliën? Ga dan naar de dokter voor een eventuele behandeling van de genitale wratten. De dokter onderzoekt je om te kijken of je HPV hebt. Dit bestaat uit de volgende stappen:
- Het bekijken van de wratten om vast te stellen of het om genitale wratten gaat;
- Het aanbrengen van een mild zuur, dat zeer kleine wratten zichtbaar maakt;
- Een uitstrijkje en bekkenbodemonderzoek (bij vrouwen);
- Een test om te kijken of het om een hoge-risicovariant van HPV gaat, die kans geeft op kanker;
- Een biopsie van baarmoederweefsel, om abnormale cellen die kanker kunnen veroorzaken uit te sluiten;
- Een rectaal onderzoek.
Wat is de behandeling voor genitale wratten?
We moeten je teleurstellen: er is helaas geen behandeling mogelijk voor het HPV-virus dat genitale wratten veroorzaakt. Het blijft voor altijd in je lichaam wanneer je het eenmaal hebt.
De wratten zelf zijn gelukkig niet gevaarlijk voor je gezondheid. Je hoeft niets aan te doen en ze verdwijnen vanzelf, meestal binnen twee jaar.
Wratten zien er natuurlijk niet fris uit – en al helemaal niet op je geslachtsdeel. Je kunt genitale wratten zelf behandelen. De behandeling van genitale wratten bestaat meestal uit een crème die je direct op de wratten smeert.
De crèmes voor de behandeling van genitale wratten worden door je huisarts voorgeschreven. De behandeling is vaak op en af, dus bijvoorbeeld drie dagen crème opsmeren en vervolges drie dagen niet. De meest voorgeschreven crèmes zijn podofyllotoxine, imiquimod en sinecatechine.
Smeer de crème alleen op de wratten zelf, nooit op de huid eromheen. We raden je tevens aan om eerst wat vaseline rondom de wrat te smeren. Dit voorkomt dat je per ongeluk crème op de gezonde huid smeert.
Wat als je genitale wratten niet genezen?
Werkt de crème niet? Ga dan terug naar je huisarts. De arts bepaalt dan of een verdere behandeling van genitale wratten nodig is. Genitale wratten verwijderen kan door aantippen met trichloorazijnzuur, vloeibare stikstof of door elektrocutie met een elektrisch naaldje. De huisarts kan ook je ook aanraden om te wachten tot de wratten vanzelf weggaan.