Toont alle 3 resultaten
Eczeem is een verzamelnaam voor een aantal huidaandoeningen. Het is niet eens een aandoening zelf, maar een symptoom van een huidaandoening. Eczeem komt vaak voor. We kennen daarom verschillende soorten eczeembehandeling in de vorm van zalf en crème die bijna allemaal goed werken.
Eczeem komt vaker bij kinderen voor dan bij volwassenen. De meeste kinderen groeien er rond de leeftijd van tien jaar overheen, waarna de eczeem in de meeste gevallen verdwijnt.
Mensen die op volwassen leeftijd last van eczeem hebben, houden er vaker last van. Een eczeem behandelinggericht op de jeuk wordt bij last aanbevolen.
Wat zijn de symptomen van eczeem?
Het hangt er een beetje af welke symptomen van eczeem je ervaart, afhankelijk van de fase waarin jouw eczeem zich bevindt. We onderscheiden twee fases eczeem: acuut en chronisch
Acuut eczeem
Acuut eczeem is net ontstaan op je huid. Het kan in deze fase ook net zo snel weer verdwijnen. Je huid ziet er bij acuut eczeem rood en gezwollen uit, met vochtblaasjes en sporen van het krabben. De blaasjes drogen daarna uit, waarna de huid schilfert. De roodhuid neemt gedurende de tijd af.
Chronisch eczeem
Chronisch eczeem houdt in dat je er al langer last van hebt: minstens zes weken. De huid is minder rood, maar wél schilferiger en dikker. De huidlijnen worden grover en harder en er kunnen pijnlijke kloofjes in ontstaan.
Jeuk
Jeuk is altijd een symptoom bij eczeem – en het is zeer vervelend. Het zorgt er namelijk voor dat je klachten verergeren. Je huid jeukt, dus je krabt, waardoor er kleine wondjes ontstaan die nog meer gaan jeuken, maar ook pijnlijk zijn.
Welke soorten eczeem zijn er?
We kennen veel verschillende soorten eczeem, maar atopisch eczeem en contactallergisch eczeem komen het meest voor. De meeste soorten eczeem geven vrijwel dezelfde symptomen, maar de verschillen zijn vooral gebaseerd op de locatie waar het eczeem verschijnt.
Welke eczeembehandelingen zijn er?
Een eczeembehandeling probeert vooral de jeuk te verminderen, zodat het eczeem niet erger wordt of uitspreidt. Dat lost het grootste probleem van het eczeem op.
Eczeemzalf
De meest gebruikelijke medicijnen om eczeem te behandelen, zijn crèmes en zalven. Een behandeling met eczeemzalf is voor alle vormen geschikt en doeltreffend.
Schrijft je dokter een eczeemzalf voor? Het is – in dat geval – vaak een zalf met corticosteroïden. Deze eczeemzalf vermindert de ontsteking in de huid. De huisarts kan antibiotica voorschrijven wanneer je huid ernstig ontstoken raakt.
Niet elke eczeemzalf is verkrijgbaar op recept. Sommige crèmes zijn bijvoorbeeld online, bij de drogist of bij de apotheek te koop. Dit zijn niet per se eczeemcrèmes, maar ze kunnen wel goed werken. Antihistaminecrème en hydrocortison, bijvoorbeeld. Deze crèmes werken tegen eczeem en andere huidirritaties.
Ben je op zoek naar een eczeemzalf om te proberen voordat je naar de dokter gaat? Vraag dan aan de apotheker welke zalf voor jouw eczeem geschikt is.
Is er een ander middel tegen eczeem?
Wil je geen eczeem zalf gebruiken, dan zijn er een aantal middelen die je zelf thuis kan proberen. Je hebt vast wel een moisturizer in je badkamerkastje staan. Dat kun je op je eczeem smeren om te jeuk en droge huid te verlichten. Je kunt ook calamine op je eczeem smeren, want dat verlicht de jeuk goed.
Je kunt daarnaast havermelk in je bad doen – of zelfs havervlokken in het water strooien. Haver heeft namelijk een zachte werking op je huid.
Koude natte kompressen gemaakt van kleding, verband of gaasjes kunnen verkoelend werken.