Toont alle 3 resultaten

Active Filters: Clear Filters

COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Het is een chronische aandoening van de longen. COPD is eigenlijk een verzamelnaam voor twee afzonderlijke ziektes: chronische bronchitis en longemfyseem.

Mensen met COPD hebben continu te maken met een ontsteking van de longen. COPD behandelingen- en COPD-medicatie bestaan vooral uit het verminderen van de klachten, want de aandoening is helaas niet te genezen. De ziekte is in het ergste geval fataal.

De term CARA werd voorheen gebruikt om COPD aan te duiden. Dit was de verzamelnaam voor bronchitis, longemfyseem en astma. Astma wordt niet meer tot deze groep gerekend, omdat dit een andere oorzaak heeft dan de andere twee ziektes.

Wat zijn de oorzaken van COPD?

Roken is vaak de hoofdoorzaak van COPD, omdat bij roken je longen voortdurend geprikkeld worden. Je hoeft daarvoor niet eens een roker te zijn. De kans op COPD is ook hoger wanneer je jaren geleden bent gestopt. Ook andermans rook kan je longen ziek maken.

Andere oorzaken van COPD zijn:

Omgeving

Jarenlang werken in een vervuilde omgeving met stofdeeltjes, uitlaatgassen of chemische stoffen kan je COPD geven.

Erfelijkheid 

Een erfelijke aandoening waarbij je lichaam een bepaald eiwit mist dat normaal gesproken voorkomt dat longweefsel wordt afgebroken. Dit heet Alpha-1.

Longaandoeningen

Een longontsteking, maar ook onbehandelde astma kunnen ervoor zorgen dat je longen zodoende beschadigd raken dat je COPD krijgt.

Welke symptomen merk je bij COPD?

COPD heeft duidelijke symptomen die de meeste patiënten ervaren. Deze symptomen probeert de arts met een COPD-behandeling te verminderen. 

Benauwdheid

Je longen werken niet goed meer, waardoor je constant het gevoel hebt niet genoeg lucht binnen te krijgen. Dit is soms zo erg dat je zuurstof toegediend moet krijgen.

Hardnekkige hoest

Het vastzittende slijm in je longen geeft je een constante hoest. Dit wordt in het beginstadium vaak een rokershoestje genoemd.

Lusteloosheid

Ademhalen gaat lastig, waardoor je geen fut hebt en je jezelf lusteloos voelt. Je spierkracht neemt ook af. Je verbruikt tenslotte de meeste energie aan ademhalen en hoesten.

Kortademigheid

Je benauwdheid en hoest leiden tot kortademigheid naarmate de COPD je longen steeds verder beschadigd. Je raakt sneller buiten adem en kan weinig activiteiten doen.

Welke COPD-behandelingen en -medicatie zijn er?

Een dokter onderzoekt je nadat hij of zij, door middel van verschillende testen, COPD heeft vastgesteld. Dit onderzoek moet bepalen in welk stadium je zit. Dat is namelijk van invloed op wat de COPD-behandeling in jouw geval inhoudt.

Klachten kunnen niet goed worden behandeld wanneer je in het laatste stadium van COPD. Een behandeling vindt dan plaats in het ziekenhuis waar men de klachten draaglijk maakt, oftewel palliatieve zorg.

De behandeling bestaat uit twee soorten medicijnen wanneer je een lichtere vorm van COPOD hebt. Deze medicijnen voor COPD zijn nagenoeg hetzelfde als astmamedicatie.

Luchtwegverwijders voor COPD

Deze medicijnen werken vrijwel meteen. Ze ontspannen de spieren in de bronchiën, zodat de verkramping verdwijnt en je meer lucht krijgt. Ze werken helaas wel tijdelijk. De werking neemt na ongeveer vier uur af. 

Je neemt deze luchtwegverwijders in de vorm van een inhaler en wanneer het nodig is.

Ontstekingsremmers voor COPD

Dit zijn ook inhalers, zodat de COPD-medicatie op de plaats werkt waar het nodig is: in de longen. De ontstekingsremmers zorgen ervoor dat de ontsteking in de longen minder wordt en het slijm oplost. 

Deze inhaler neem je elke dag, bijvoorbeeld ’s ochtends en ‘avonds. De medicijnen bevatten vaak ook een langdurige luchtwegverwijder die je klachten in toom houdt. 

Kun je COPD genezen?

Nee: de COPD-behandeling is vaak levenslang. De juiste medicijnen en doseringen maken je ziekte goed te managen. Het is belangrijk om, ondanks je COPD, veel te blijven bewegen. Inactiviteit kan je ziekte snel erger maken.