Je weet ongetwijfeld dat er nogal veel verschillende soorten anticonceptie bestaan. Het Nederlandse gebruik van anticonceptie is hoog: ruim tweederde van alle vruchtbare vrouwen in Nederland gebruikt een voorbehoedmiddel. De pil is hierbij het populairst met een aandeel van 42 procent. Het probleem is dat vrouwen de pil weleens vergeten te nemen. De anticonceptiepleister kan de oplossing zijn.
Alle goedgekeurde voorbehoedmiddelen in Nederland zijn volkomen betrouwbaar, mits ze goed worden gebruikt. We zijn echter ook maar mensen en dus wordt de pil soms vergeten in te nemen, wordt een spiraaltje of anticonceptiering soms niet op tijd vervangen en gebruikt de man soms een condoom verkeerd. Een ongeluk zit in een klein hoekje.
We kunnen stellen dat het risico om contraceptie te vergeten lager is wanneer je er niet te vaak aan hoeft te denken. De anticonceptiepleister moet je wekelijks vervangen en blijft dus langer in je geheugen circuleren. Een pleister voor anticonceptie is bovendien makkelijk in gebruik.
Wat is een anticonceptiepleister?
De anticonceptiepleister is een pleister van ongeveer 4,5 bij 4,5 centimeter die twee verschillende hormonen bevat. De merknaam van de anticonceptiepleister in Nederland is Evra. Het is perfect voor vrouwen die controle willen over hun menstruatie, maar er niet elke dag aan willen denken.
Hoe gebruik je de anticonceptiepleister?
Je plakt de pleister op je huid en kunt hem daarna gewoon onder je kleding dragen. Hij is bovendien zweet- en waterbestendig, zodat hij goed blijft zitten als je sport, onder de douche staat of gaat zwemmen.
De anticonceptiepleister geeft de hormonen geleidelijk af, zodat ze elke dag goed werken. Het bevat het progestageen norelgestromin en het oestrogeen ethinylestradiol. Je hebt er dus geen omkijken naar. Voor een week, tenminste. De pleister moet dan vervangen worden.
Hoevaak vervang je de anticonceptiepleister?
Je gebruikt de pleister drie weken lang, gevolgd door één stopweek. Eén pleister geeft een week lang hormonen af; daarna moet hij vervangen worden. Je vervangt de pleister tijdens je cyclus wekelijks op dezelfde dag. Je gebruikt dus drie pleisters per cyclus.
Waar plak je de anticonceptiepleister?
Je kan de pleister niet overal plakken, want op plekken waar de vetlaag te dik is, werkt hij niet, zoals op je borsten of bovenbenen. Plak de anticonceptiepleister op je billen, rug, armen of buik. Let er wel goed op dat de huid schoon en droog is. Crème, bodylotion en poeder kunnen ervoor zorgen dat de pleister niet goed plakt.
Plak de anticonceptiepleister elke week op een andere plek, zodat je huid niet geïrriteerd raakt.
Is de anticonceptiepleister betrouwbaar?
Ja: de pleister is zeer betrouwbaar, mits deze goed gebruikt wordt. Hij verkleint de kans op een zwangerschap bij zorgvuldig gebruik tot slechts 0,3 procent. Dit is een kleinere kans dan bij de pil.
De betrouwbaarheid neemt af als je een te lange stopweek neemt óf wanneer je een pleister langer dan een week laat zitten.
De pleister kan soms loslaten, door gebruik van lotion of crème. Vervang de pleister dan zo snel mogelijk: binnen 24 uur. Het is het beste om er een gewoonte van te maken om iedere dag even te checken of de pleister nog goed zit.
De pleister is niet geschikt voor vrouwen die boven de 90 kilogram wegen.
Waar kan ik de anticonceptiepleister kopen?
De anticonceptiepleister is meestal op recept te verkrijgen. Het is verstandig om eerst met je arts te overleggen als je van anticonceptiemethode wilt veranderen.
Je kunt de anticonceptiepleister bij sommige online apotheken ook zonder recept kopen. De prijs ligt dan rond de €70,00 voor een voorraad van drie maanden.