Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.
Active Filters: Clear Filters

We leven in een steeds schonere wereld waarin we onze handen vaak wassen, voedsel met strikte hygiëneregels wordt bereid en we alles ontsmetten tegen schadelijke bacteriën. Wetenschappers denken dat dit de reden is waarom er steeds meer mensen met allergieën te maken hebben. Onze leefomgeving is té schoon! We hebben gelukkig allergietabletten…

Allergisch voor huisdieren, melkproducten, noten of pollen? Je bent absoluut niet de enige. Sterker nog: één op de vier mensen in Nederland heeft een allergie. Dit zijn gelukkig veelal allergieën die via een milde allergische reactie uiten. Deze allergieën kunnen zelf behandeld worden met allergietabletten.

Hoe werken allergiepillen?

Een allergische reactie houdt dat je immuunsysteem vecht tegen een stof die voor de meeste mensen heel normaal en onschadelijk is. Je lichaam ziet het als een vijandige stof en maakt histamine aan om de stof te bestrijden. Histamine geeft je een allergische reactie, zoals niezen, tranende ogen, benauwdheid, hoesten, of een uitslag en zwelling op je huid.

Allergietabletten verminderen de histamine die je lichaam aanmaakt. Ze worden daarom ook wel anti-histaminetabletten genoemd.

Wat is de werkzame stof in allergietabletten?

Verschillende, werkzame ingrediënten in dit soort tabletten kunnen je allergische reactie verlichten. Ze kunnen over het algemeen worden onderverdeeld in tabletten die je slaperig maken én tabletten die je niet slaperig maken.

Antihistamine die je slaperig maakt

Allergiepillen die je slaperig maken, bevatten een van deze werkzame bestanddelen: Chlorphenamine (Piriton) 

  • Cinnarizine
  • Diphenhydramine
  • Hydroxyzine 
  • Promethazine 

Onthoud goed dat je met deze allergietabletten géen voertuigen of machines mag besturen.

Antihistamine die je niet slaperig maakt

De andere groep anti-allergiepillen is favoriet, omdat ze je niet slaperig maken. Ze bevatten de volgende bestanddelen:

  • Acrivastine
  • Cetirizine
  • Fexofenadine
  • Loratadine

Het is een beetje uitproberen welke allergietabletten het beste voor jou werken. Ze werken allemaal op vrijwel dezelfde manier. Je kunt gelukkig eerst een kleine verpakking kopen om ze uit te proberen.

Voor welke allergieën kan ik allergietabletten gebruiken?

Anti-histaminetabletten kun je in principe voor elke allergie nemen, omdat ze de histamine-aanmaak in het lichaam stoppen, ongeacht waar ze allergisch voor bent. Het hangt wel af van de soort reactie hoe goed ze werken.

Je kunt ze bijvoorbeeld gebruiken bij milde allergische reacties, zoals niezen, hoesten, jeukende huid en tranende ogen. Tabletten helpen goed bij dit soort reacties en kunnen de klachten volledig verhelpen. Dit helpt vaak bij overgevoeligheid voor huisstofmijt, huisdieren en hooikoorts.

Anti-allergiepillen kunnen bij iets hevigere reacties, zoals benauwdheid, misselijkheid, uitslag op de huid, een verstopte neus en gezwollen ogen, de klachten verlichten. Het is, om de klachten te verhelpen, vaak óók nodig om een combinatie van andere allergiemedicijnen te gebruiken.

De tabletten werken niet bij een levensbedreigende reactie, zoals een anafylactische shock, waarbij je moeite met ademen hebt en het bewustzijn kan verliezen. Adrenaline moet worden geïnjecteerd en een ambulance moet worden gebeld.

Weet je niet zeker of allergietabletten werken voor jouw allergische reacties? Neem dan even contact op met de huisarts. De arts kan jouw advies geven over de medicijnen die je kunt proberen.