Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.
Active Filters: Clear Filters

Ben jij één van die mensen die na vijf minuten tranend en niezend in de huiskamer zit bij iemand met katten? Stofzuig je twee keer per dag omdat je benauwd wordt van huisstof? Trek je het niet meer als de bomen in bloei staan? Je hebt hoogstwaarschijnlijk een allergie. Het goed nieuws is dat je niet de enige bent en dat er allergiemedicijnen bestaan die je kunnen helpen.

25 procent van alle Nederlanders kampt met een allergie, variërend van lichte allergieën als hooikoorts en intoleranties voor huisstofmijt, zuivel en kattenhaar tot ernstigere allergieën waarbij de luchtwegen belemmerd worden, zoals pinda- en notenallergieën, sesamallergieën of latexallergieën. Het aantal mensen met een allergie is in sommige landen nóg hoger.

Een allergie houdt in dat je lichaam overgevoelig is en een allergische reacties geeft wanneer je in aanraking met een bepaalde stof komt. Dit wordt veroorzaakt door je immuunsysteem.

Hoe krijg je een allergie?

De wetenschap is er nog niet over uit hoe iemand precies een allergie krijgt, maar meestal zit allergie in de familie en is het erfelijk. Mensen met een allergie hebben vaak last van een sterk gerelateerde aandoening, zoals astma en eczeem.

Het aantal mensen met een allergie groeit elk jaar. De medische wetenschap denkt dat dit komt omdat onze omgeving steeds schoner wordt. Denk hierbij aan relatief nieuwe fenomenen als vaker je handen wassen, schoonmaken met anti-bacteriële doekjes en een individuele samenleving. 

Wat is een allergische reactie?

Een allergische reactie komt voort uit het immuunsysteem, wanneer je lichaam in aanraking komt met een stof die normaal gesproken onschadelijk is. Je lichaam produceert histamine – en dat uit zich in een allergische reactie. 

Voorbeelden van allergische reacties:

  • Niezen;
  • Loop of verstopte neuzen;
  • Rode, tranende en jeukende ogen;
  • Benauwdheid en hoesten;
  • Rode, jeukende uitslag;
  • Steeds erger wordende astma of eczeem.

Deze reacties zijn mild en kunnen met allegiemedicijnen behandeld worden, maar in het ergste geval kan je een anafylactische shock krijgen. Dit kan levensbedreigend zijn en moet onmiddellijk behandeld worden.

Allergische reactie: wat zijn behandelingen en medicatie?

Ben je allergisch? Voorkom dan in eerste instantie dat je in aanraking komt met allergenen, oftewel stoffen waar jij allergisch voor bent. Allergische reacties zelf kun je behandelen met verschillende soorten allergiemedicijnen.

Allergiemiddelen met antihistamines

Dit zijn de bekende allergietabletten die je over de toonbank kunt kopen. Je neemt ze zodra je een milde reactie hebt óf ter voorkoming als je weet dat je wordt blootgesteld aan allergenen.

Decongestivum

Een decongestivum is een allergiemedicijn dat zwelling vermindert. Denk aan medicijnen die kunnen helpen tegen een verstopte neus door een allergie, zoals tabletten, neussprays of vloeistoffen. Dit is een kortetermijnoplossing.

Vochtinbrengende producten 

Vochtinbrengende lotions of crèmes kunnen een jeukende en rode huis verzachten in het geval van een allergische reactie.

Steroïden

Medicijnen tegen een allergie met steroïden, zoals sprays, druppels, crèmes, inhalers en tabletten, kunnen een rode huid en hevigere allergische zwelling verlichten.

Immunotherapie

Mensen met een ernstige allergie kunnen baat hebben bij immunotherapie, waarbij je aan een zeer kleine, onschadelijke hoeveelheid van het allergeen blootgesteld wordt. De hoeveelheid wordt dan steeds verder verhoogd.

Wil je meer weten over je allergieën of medicijnen tegen een allergie? Maak dan een afspraak met je huisarts.