Enig resultaat

Active Filters: Clear Filters

Sommige mensen hebben moeite om iedere avond in slaap te vallen. Anderen slapen vroeg, maar zijn in de nachtelijke uren juist weer klaarwakker. Beide situaties zijn voorbeelden van slapeloosheid. Je wordt er overdag minder alert van, hebt stemmingswisselingen en krijgt een kort lontje. Slapeloosheid kan een serieus probleem zijn als het niet wordt behandeld. Een slaapmiddel kan je eventueel helpen.

Inderdaad: een slaapmiddel kan helpen om deze problemen te verhelpen. Sommige slaapmiddelen helpen je in slaap te vallen, waar andere varianten ervoor zorgen dat je goed doorslaapt.

Hoe krijg je slapeloosheid?

Slapeloosheid kan veel verschillende oorzaken hebben. We onderscheiden daarbij twee officieuze categorieën: lichamelijke én geestelijke redenen voor slapeloosheid. 

Fysieke klachten

Pijn, jeuk, benauwdheid, hoesten, rusteloze benen of zweten. Allemaal voorbeelden van fysieke klachten die je nachtrust kunnen verstoren.

Psychische klachten

Heb je veel zorgen aan je hoofd, bijvoorbeeld over je familie, je relatie, geldzorgen of je werk? Hou er dan rekening mee dat dit ervoor kan zorgen dat je je ’s nachts niet goed kunt ontspannen. Dat leidt dus tot slapeloosheid.

Depressies en angstaanvallen kunnen er ook zorgen dat je structureel niet goed slaapt.

Hoe werkt een slaapmiddel?

Een slaapmiddel helpt je in slaap te vallen of om door te slapen. Het is, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, niet zo dat je direct als een blok in slaap valt wanneer je zo’n middel neemt. Slaapmiddelen helpen je eerder bij het ontspannen, zodat de nachtrust beter wordt.

Zo’n slaapmiddel remt je zenuwstelsel af, waardoor je sloom en slaperig wordt. Ze kalmeren ook, waardoor je rustiger wordt en minder afgeleid. Ze verslappen eveneens je spieren, maar niet zo erg dat je niet kan bewegen, mocht je wakker worden.

Welke slaapmiddelen zijn er?

Kortwerkende slaapmiddelen

Kortwerkende slaapmiddelen worden vaak gebruikt als mensen niet in slaap kunnen vallen. Ze werken alleen op het moment dat je in slaap moet vallen, waarna je zelf doorslaapt.

Voorbeelden van kortwerkende middelen zijn temazepam, zolpidem en zopiclon.

Langwerkende slaapmiddelen

Deze slaapmiddelen zijn juist voor mensen die geen probleem hebben met in slaap vallen, maar vaak ’s nachts urenlang wakker zijn en niet meer kunnen slapen. 

Een langwerkend slaapmiddel neem je in voordat je naar bed gaat. Het medicijn wordt dan vertraagd afgegeven aan je lichaam, waardoor je ’s nachts doorslaapt. 

Een voorbeeld is het hormoon melatonine, maar ook de medicijnen diazepam en oxazepam. Deze medicijnen kunnen alleen door de huisarts worden voorgeschreven.

Zijn slaapmiddelen veilig?

Het is prima om een slaapmiddel te nemen om enkele nachten goed door te slapen, vooral als je al een lange tijd last hebt van slapeloosheid. Het probleem is echter dat je lichaam aan slaapmiddel gewend kan raken. Je lichaam heeft dan steeds meer nodig, zonder dat het effect heeft.

Neem slaapmiddelen daarom niet langer dan twee weken. Besef dat een slaapmiddel een kortetermijnoplossing is en dat de oorzaak van je slapeloosheid daarmee niet wordt aangepakt.

Heb je langdurige slapeloosheid en werkt een slaapmiddel niet goed? Controleer dan of er niet iets anders aan de hand is. Je kunt bijvoorbeeld een slaapstoornis hebben. Het is daarom altijd goed om met slaapproblemen bij je huisarts langs te gaan, hoe onschuldig ze ook lijken.

Waar koop ik slaappillen?

Je kunt slaappillen bij de apotheek kopen – zonder recept. Dit zijn de kortwerkende slaapmiddelen. De langwerkende slaapmiddelen zijn alleen met een recept van de huisarts te verkrijgen.