Enig resultaat

Active Filters: Clear Filters

Ringworm is geen daadwerkelijke worm, maar een schimmelinfectie van de huid. Het is besmettelijk en kan worden verspreid door direct contact met mensen of dieren en kleding of meubelen. Heb jij er last van en wil je de ringworm behandelen? Lees snel verder over ringworm en de behandeling van deze schimmelinfectie.

Schimmelinfecties komen in de natuur veel voor; niet alleen bij mensen en dieren, maar ook bij planten en voedsel. Een schimmelinfectie is een infectie die ontstaat door een schimmel. Om ons heen leven, in de lucht, op de grond en ook op onze lichamen, vele soorten schimmels. Op en in een gezond lichaam bevinden zich normale schimmels die in principe geen kwaad kunnen en een goede werking hebben op onze darmen en immuunsystemen. Maar soms krijgt zo’n schimmel de overhand – zoals bij ringworm.

Wat is ringworm?

Een ringworm is de meest voorkomende huidschimmelinfecties onder patiënten in zowel Nederland als België. Ringworm wordt ook wel tinea corporis genoemd en is een schimmelinfectie van de huid. De schimmel dringt de bovenste lagen van de huid binnen, begint daar te groeien en sporen te vormen. Het kan overal op het lichaam voorkomen en start als een ronde plek die langzaam groter wordt. De rand van de plek is iets verheven, toont rood en kan schilferen. De plek is rond en ziet er dus uit als een ring, vandaar de naam ringworm. Naast uitslag kun je ook last hebben van jeuk, zwelling van de huid en afscheiding van vocht. 

Iedereen kan de schimmelinfectie oplopen, maar het komt vaker voor bij kinderen en jong volwassenen. Ringworm is besmettelijk; gezinsleden kunnen besmet raken. Door goede hygiëne toe te passen en contact met verdachte plekken op de huid te vermijden, kun je een besmetting voorkomen. 

Hoe moet ik ringworm behandelen?

De behandeling van ringworm hangt af van de locatie en hoe ernstig de infectie is. In de meeste gevallen raad je arts een ‘over the counter ringworm treatment’ aan. Dit houdt in dat je een medicijn gebruikt dat je bij je lokale drogist zonder recept kan halen. Denk hierbij aan een lotion, crème of zalf tegen ringworm (zoals Daktarin) die je kunt kopen zonder voorafgaand bezoek aan je huisarts.  

Er zijn twee soorten behandelingen tegen ringworm:

Uitwendige middelen

Ringworm wordt in veruit de meeste gevallen behandeld met anti-schimmelgeneesmiddelen die direct op de huid worden aangebracht. Deze bestaan in de vorm van crèmes, lotions en zalven. Ze pakken de schimmels die de infectie veroorzaken grondig aan, waardoor je huid kan genezen. 

Zalf tegen ringworm smeer je twee keer per dag op de plek – met een rand van twee centimeter er omheen. Dit doe je minimaal twee weken lang. 

Anti-schimmelcrèmes kun je krijgen op recept van de huisarts of de dermatoloog. Er zijn echter ook anti-schimmelcrèmes die je zonder recept kunt kopen. Een voorbeeld hiervan is Daktarin, een medicijn in poeder- of crèmevorm. Dit middel tegen ringworm bevat miconazolnitraat en helpt bij het bestrijden van schimmels op de huid en genitaliën. 

Inwendige middelen

Als de lokale producten zoals crèmes, lotions en zalf tegen ringworm niet voldoende helpen, heb je nog een ander middel tegen huidschimmel. Je kunt dan namelijk anti-schimmeltabletten innemen. Voorbeelden zijn Trisporal, Lamisil en Diflucan. 

Dit medicijn kun je alleen krijgen op recept van je huisarts of dermatoloog. Het is een behandelkuur van minimaal drie maanden. In hardnekkige gevallen kan een behandeling tot zelfs zes maanden duren.