Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.

Active Filters: Clear Filters

Hiv is een virus dat je lichaam binnendringt en cellen kapot maakt. Het is een seksueel overdraagbare aandoening. In Nederland zijn er zo’n 20.000 mensen besmet met hiv. Het aantal besmettingen is de afgelopen jaren minder geworden. Het middel genaamd PrEP kan helpen om dit aantal nog meer te verminderen. 

De daling van het aantal hiv-besmettingen komt door regelmatig testen, het gebruik van condooms en de mogelijkheid tot vroege behandeling. Volgens het RIVM komen er toch ieder jaar nog veel infecties bij. Als je een hiv-infectie hebt en daar niet voor behandeld wordt, kun je aids krijgen. Dan is je afweersysteem zo verzwakt door het virus dat je lichaam je bijna niet meer beschermd tegen andere infecties. 

Wat is PrEP?

PrEP is een middel dat verkrijgbaar is in pilvorm. De pillen bestaan uit verschillende hiv-virusremmers, zoals emtricitabine en tenofovir. PrEP is bedoeld om hiv te voorkomen. Het middel wordt geslikt voordat iemand in seksueel contact komt met iemand die mogelijk een hiv-infectie heeft. 

Kun je PrEP gebruiken als hiv-medicatie?

PrEP is helaas geen hiv-medicijn. PrEP is puur hiv-medicatie ter preventie van hiv. Je slikt het voordat je seksueel contact hebt met een persoon die hiv heeft of een persoon die potentieel hiv heeft. Het is fijn het zekere voor het onzekere te nemen. PrEP zorgt ervoor dat je beschermd bent.

Je kunt PrEP op twee verschillende manieren gebruiken. Je kunt iedere dag een pil slikken of je slikt alleen voor en na seksueel contact de pillen. De manier waarop je het gebruikt is afhankelijk van de manier waarop je seks hebt. Raadpleeg voor gebruik eerst de bijsluiter of een professional. PrEP werkt alleen als je het op de juiste manier slikt.

PrEP-medicatie werkt alleen als je nog geen hiv hebt. PrEP beschermt tegen hiv, maar niet tegen andere soa’s. Gebruik een condoom om je te beschermen tegen andere soa’s.

Wat zijn de bijwerkingen van PrEP?

PrEP-hiv-medicatie geeft bijna nooit erge bijwerkingen. De bijwerkingen die je kunt hebben zijn meestal matig tot licht. Je kunt soms last krijgen van misselijkheid, maag- en darmproblemen en hoofdpijn. Deze klachten gaan vaak vanzelf weer over na verloop van tijd. 

Het komt weinig voor dat je toch nog hiv krijgt wanneer je PrEP-medicatie slikt. Slik PrEP op een goede manier en de kans dat je hiv krijgt, is bijna nihil. 

Waar haal ik PrEP vandaan?

Wil jij PrEP gebruiken en denk je dat dit iets voor jou is? Je kunt een afspraak maken bij je huisarts of de GGD. 

Je kunt met je dokter of de GGD-medewerker bespreken of je PrEP kunt krijgen om jezelf te beschermen tegen hiv. Is het middel geschikt voor jou en wil je het gebruiken – na het besproken te hebben met een professional? Dan krijg je een recept om het medicijn te halen bij de apotheek. Je krijgt bij de GGD de pillen gelijk mee.

Je kunt niet bij alle huisartsen PrEP krijgen. Kan jouw huisarts je hier niet mee helpen? Vraag dan advies bij de GGD of vraag aan je huisarts waar je wél terecht kunt.

Wat zijn de PrEP-kosten?

PrEP is verkrijgbaar van diverse merken en daarvan verschillen de prijzen. Je kunt soms PrEP-pillen van de GGD krijgen; deze hoef je dus niet allemaal zelf te betalen.