Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.
Active Filters: Clear Filters

Bijna iedereen krijgt tijdens de puberteit last van acne. Soms kan acne ook na de puberteit blijven bestaan – of pas op volwassen leeftijd beginnen. De huidaandoening verschilt zodoende per persoon. Belangrijker: hoe kom ik er vanaf? We geven je hieronder antwoord op deze veelvoorkomende vraag.

Wat is acne?

In essentie is elke huid hetzelfde. Iedereen heeft te maken met talgproductie, hormoonschommelingen en bacteriën die acne veroorzaken. Dit leidt van tijd tot tijd tot onzuiverheden in de huid. 

We spreken pas van acne wanneer de talgklieren van de huid zijn ontstoken. Het is de medische term voor (jeugd)puistjes.

Hoe ontstaat acne?

Bij het ontstaan van acne spelen verschillende factoren een rol. In de meeste gevallen komt acne voor in de puberteit. Dit komt doordat de huid onder invloed van hormonen veranderingen ondergaat. De talgklieren worden groter en produceren meer talg. De talg kan zich ophopen en de uitvoergang kan verstopt raken. Deze talgophopingen worden ook wel mee-eters, pukkels of puistjes genoemd.

Acne komt niet alleen voor in het gezicht, maar ook in gebieden waar de meeste talgklieren zich bevinden.

Wat is de behandeling van acne?

Acne geneest uiteindelijk vanzelf. Medicijnen kunnen de acne wel verminderen. Meestal hoef je niet aan de pillen tegen acne, maar helpt een crème of lotion al. Hieronder vind je per vorm van acne de juiste behandeling. 

Behandeling van lichte acne

Lichte vorm van acne kun je behandelen door het aanbrengen van lotions en crèmes met benzoylperoxide of retinoïden. Sommige van deze geneesmiddelen kun je zonder recept kopen bij de apotheek of drogist. 

Door deze middelen schilfert de huid af. De talg kan daardoor makkelijker naar buiten. 

Behandeling van matig ernstige acne

Je kunt matig ernstige acne behandelen met een crème met antibiotica. Werkt dit middel niet? Dan kan je tabletten met antibiotica slikken. Deze pillen tegen acne moet je drie tot zes maanden slikken. 

Antibiotica zijn alleen op recept verkrijgbaar. Soms helpt bij vrouwen de anticonceptiepil tegen acne. 

Behandeling van ernstige acne

Bij ernstige vormen van acne is niet alleen de huidaandoening een gevaar, maar ook het gevaar van littekenvorming die grotendeels onherstelbaar is. Daarom is het soms nodig om over te stappen naar een zwaardere behandeling. Een kuur met isotretinoïde geeft een sterke remming van de talgproductie. De kuur duurt zes maanden. 

Isotretinoïne kan ernstige bijwerkingen hebben. Je kan dit recept daarom alleen krijgen via je arts of dermatoloog. Hij of zij neemt dan de ernst van je acne en de voor- en nadelen van het slikken van dit medicijn met je door.

Wat kun je zelf tegen acne doen?

  • Knijp je puistjes niet zelf uit;
  • Ga niet onder de zonnebank als je acne hebt;
  • Vermijd voeding waarvan jij denkt dat het de acne verergert. Let wel: acne heeft niks te maken met het eten van vette voeding.