Toont alle 4 resultaten

Active Filters: Clear Filters

Migraine is een veelvoorkomende aandoening. Veel mensen denken dat het gewoon een iets zwaardere hoofdpijn is. ‘Neem een paracetamolletje en het is zo weg’, wordt dan gezegd. Wie zelf aan migraine-aanvallen lijdt, weet wel beter. Migraine kan zó erg zijn dat je nergens anders meer aan kunt denken. Wil je meer weten over migrainemedicatie? Lees dan snel verder!

Wat is migraine?

Migraine is een aandoening in je hersenen waardoor je aanvallen met hevige, plotseling opkomende hoofdpijn krijgt. Deze aanvallen heten migraine-aanvallen. Volwassenen en kinderen kunnen beiden last van migraine hebben. 

Heb jij last van migraine?Ddan is de kans groot dat iemand anders in je familie ook regelmatig migraine-aanvallen heeft. Het is gedeeltelijk erfelijk en komt vaak voor bij meerdere mensen binnen een familie. Medicatie voor migraine helpt de aanvallen te verlichten of te voorkomen.

Wat zijn de symptomen van migraine?

Het is algemeen bekend dat migraine zeer hevige hoofdpijn veroorzaakt, maar dat is niet het enige symptoom. Wist je bijvoorbeeld dat je soms ook misselijk kan worden en moet braken? Een ander kenmerk is extra gevoeligheid voor prikkels zoals geluid, licht en geur. Moeite met zien komt bij een migraine-aanval ook voor.

Hoofdpijn is ongetwijfeld het belangrijkste kenmerk van migraine. Het wordt vaak beschreven als een bonkende, zware hoofdpijn die aan één kant van je hoofd zit. De hoofdpijn wordt nog erger wanneer je je hoofd beweegt, zelfs als je alleen maar loopt.

De symptomen van migraine zijn bij kinderen anders. Heeft een kind last van een migraine-aanval? Dan uit zich dat vooral in overgeven en misselijkheid. Kinderen krijgen wel hoofdpijn, maar in mindere mate.

Welke migrainemedicatie kun je nemen voor de behandeling van migraine?

Heb je het vermoeden dat je migraine hebt? Maak dan een afspraak met je huisarts. Stelt je dokter de diagnose dat het daadwerkelijk migraine is? Dan krijg je migrainemedicijnen voorgeschreven. Welke migrainemedicijnen het beste werken, verschilt per persoon.

Middelen tegen hoofdpijn

Veel mensen nemen medicijnen tegen hoofdpijn bij een migraine-aanval, zoals paracetamol of aspirine. Werkt dat niet bij een aanval – zoals vaak het geval is? Dan werkt ibuprofen iets beter. 

Het klinkt raar, maar als je teveel pijnstillers neemt, kan dat averechts werken. Laat je arts weten hoeveel pijnstillers je per week neemt.

Medicijnen om de migraine-aanval te behandelen

Medicijnen om de aanval tegen te gaan, heten triptanen. Neem deze medicijnen meteen nadat de aanval begint. 

Heb je vaker een migraine-aanval gehad? Dan weet je meteen wanneer er één opkomt. Er zijn namelijk tekenen die een migraine-aanval aankondigen, zoals tintelingen, een beeld van zicht missen of het zien van flitsen of sterretjes.

Triptanen werken gelukkig binnen twee uur. Veel mensen nemen deze medicijnen bij migraine en gaan dan in een donkere kamer liggen totdat de aanval afzakt. Werkt één triptaan niet goed? Vraag de dokter dan om een ander type migrainemedicatie.

Bestaat er ook migrainemedicatie om aanvallen te voorkomen?

Ben jij iemand die vaak last heeft van migraine-aanvallen? Dan kan je dokter je medicijnen voorschrijven die de aanvallen helpen te voorkomen. Krijg je ondanks de medicijnen toch een aanval? Dan is deze korter en niet zo hevig.

Kun je migraine oplossen?

Migraine verhelpen is helaas niet mogelijk. Het is een aandoening die niet te genezen is. Migrainemedicatie werkt dus alleen om de klachten te verhelpen – of in ieder geval te verlichten. 

Heb je last van migraine-aanvallen? Maak dan een afspraak bij de dokter. Hij of zij kan er met migrainemedicatie iets aan doen.