Toont alle 2 resultaten

Active Filters: Clear Filters

Tussen de opvliegers, gewichtstoename en nachtelijk zweten kan de overgang een uitdagende rit zijn  om nog maar te zwijgen over de wilde hormonale schommelingen! Twintig van de honderden vrouwen hebben geen klachten door de overgang, de rest wel. Bij sommige vrouwen zijn de klachten niet erg, bij andere zijn ze ernstiger. Lees verder over de overgang, de klachten en de medicijnen die je kunt gebruiken tegen deze klachten!

De meeste westerse vrouwen krijgen hun laatste menstruatie tussen hun veertigste en zestigste jaar. De laatste menstruatie wordt ook wel menopauze genoemd. Voor en na de menopauze is er een periode van de overgang.

Wat is de overgang?

De overgang is een periode waarin de hormonen een nieuw evenwicht zoeken. Een vrouw gaat van een vruchtbare naar een onvruchtbare periode. 

De overgang ontstaat doordat de eicellen in de eierstokken opgaan. Als er geen eitje meer loskomt, maakt je lichaam minder oestrogeen (vrouwelijk hormoon) aan. Het slijmvlies in de baarmoeder groeit daardoor anders dan eerst. 

Tijdens de overgang heb je last van een onregelmatige ongesteldheidscyclus. Je ongesteldheid kan te laat komen, helemaal niet komen of heel onregelmatig zijn. De menstruale bloeding kan heviger of lichter worden. 

Hoelang de overgang duurt, verschilt per vrouw. 

Wat merk je van de overgang?

De overgang is een natuurlijk proces waarbij de klachten uiteindelijk ook zonder medicijnen verdwijnen. De overgang kan de volgende klachten hebben:

  • Veranderingen in de ongesteldheid;
  • Warmte-aanvallen (opvliegers);
  • Klachten bij de vagina;
  • Schommelingen van emoties;
  • Pijn in de spieren en gewrichten;
  • Vergeetachtigheid en moeite met je aandacht erbij houden.

Welke medicijnen kun je gebruiken voor de overgang? 

Wanneer je de klachten erg vervelend vindt, kan er een reden zijn om medicijnen te gaan gebruiken. Hormoonpillen kunnen helpen bij klachten door de overgang. 

Oestrogeen- en het progestageenhormoon zijn vrouwelijke geslachtshormonen; zij regelen samen de menstruatiecyclus. Het tekort aan oestrogenen wordt met een overgangspil aangevuld. Deze pil zorgt er door middel van het gebruik van dydrogesteron (een progestageenhormoon) voor dat de estradiol (een oestrogeenhormoon) geen bijwerking heeft op de baarmoeder. Overgangsklachten als opvliegers, zweetaanvallen en stemmingswisselingen nemen hierdoor af. 

Artsen schrijven dit middel voor bij ernstige overgangsklachten. Het is namelijk bekend dat vrouwen die deze hormonen gebruiken een verhoogd risico op borstkanker hebben.

Of je hormonen wenst te gebruiken of niet, is een afweging die je uiteindelijk zelf moet maken. Het belangrijkste argument hierbij is de hoeveelheid hinder die je ondervindt. 

Ook is het belangrijk om te kijken naar je situatie. Bespreek met je arts de voor- en nadelen van hormoonbehandelingen in je eigen situatie. 

Met de anticonceptiepil kun je de overgang niet uitstellen. De pil helpt ook niet tegen overgangsklachten. Wel merk je door de pil minder goed wanneer je de menopauze hebt bereikt en wanneer je in de overgang bent. Tijdens je overgang heb je vaak last van een onregelmatige ongesteldheid. Je bent tijdens deze periode nog steeds vruchtbaar.

Wil je niet zwanger raken? Gebruik dan een voorbehoedmiddel.