Enig resultaat

Active Filters: Clear Filters

Gordelroos komt per jaar bij ongeveer drie op de duizend mensen voor. Het wordt vooral gezien bij mensen met een verlaagde weerstand. Gordelroos is een huidaandoening die wordt veroorzaakt door een virus. Het kenmerkt zich door blaasjes die ontstaan op de huid. Iedereen kan gordelroos krijgen, maar de ziekte treedt vooral boven het zestigste levensjaar. Het is niet al te ernstig, maar het is wel een pijnlijke aandoening. Lees hier meer over gordelroos en de behandeling ervan.

Wat is gordelroos?

Gordelroos is een vervelende en pijnlijke huidaandoening die wordt veroorzaakt door het varicella-zostervirus. Dit is het virus dat bij kinderen de waterpokken veroorzaakt. Iemand met waterpokken maakt antistoffen aan tegen dit virus. Het virus trekt zich dan terug, maar blijft altijd in het lichaam aanwezig. Op latere leeftijd kan dit virus plotseling weer actief worden. Dit resulteert zich in gordelroos.

Het virus kan echter pas weer een infectie geven als de afweer ver genoeg gedaald is. Dan ontstaat de gordelroos. Dit komt het meeste voor bij mensen van zestig jaar of ouder óf bij mensen die een lage weerstand hebben, bijvoorbeeld door kanker of bepaalde medicijnen.

Gordelroos is besmettelijk. Door contact met het vocht uit de blaasjes kan iemand het virus krijgen. Inenting tegen het virus is mogelijk, maar het is niet opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.

Wat zijn de symptomen van gordelroos?

Gordelroos begint met een flinke pijn die brandend of stekend aanvoelt. Je kan je ziek voelen en koorts hebben. Na een paar dagen ontstaan op de pijnlijke plekken kleine blaasjes. De huid wordt rood en gaat jeuken. Weer een paar dagen later drogen de blaasjes uit en komen er korstjes op. Na het eraf vallen van de korstjes kunnen er littekens ontstaan.

Gordelroos komt aan één kant van het lichaam tot uiting, bijvoorbeeld…

  • …op een deel van de schouder en de arm;
  • …als een band om de buik of borstkas;
  • …op een deel van je benen/rug/nek;
  • …of op een helft van het gezicht.

Soms kan de huidafwijking zich uitbreiden over het hele lichaam, maar dit komt zelden voor. Gordelroos kan wél resulteren in ernstige complicaties, bijvoorbeeld een ontsteking van de aangezichtszenuw.

Na de symptomen kan iemand last houden van (zenuw)pijn en tintelingen op de plekken waar de gordelroos actief was.

Wat is de behandeling van gordelroos?

Voor gordelroos is bij gezonde mensen geen behandeling nodig. Het geneest spontaan. Eventueel kunnen de blaasjes worden behandeld met zinkoxideolie. Dit maakt ook de kans op een infectie met bacterie kleiner.

Bij gordelroos in het gezicht wordt de aandoening behandeld met antivirale geneesmiddelen. Meestal wordt aciclovir, valaciclovir of famciclovir voorgeschreven. Zovirax is een gordelroosmedicijn die je bij Apotheek Online kunt kopen zonder hiervoor een recept nodig te hebben van je huisarts. Dit medicijn is een virusremmer om een koortslip en gordelroos mee te behandelen. Het bevat de werkzame stof Aciclovir – een antiviraal middel.

Tegen de jeuk helpt zalf, zoals zinkzalf of lanettezalf.

Tegen de pijnklachten kun je pijnstillers innemen. Is dit niet voldoende? Vraag je arts dan om meer pijnstilling. Bij erge pijn die lang blijft, krijg je het medicijn amitriptyline.