Enig resultaat

Active Filters: Clear Filters

Je hebt vast weleens van jicht gehoord. Jicht is een vorm van artritis in je gewrichten, waarbij je teveel urinezuurkristallen aanmaakt. De ziekte heeft altijd het stigma dat het een ouderwetse ziekte is die vroeger veel vaker voorkwam, maar is tegenwoordig weer erg in opkomst. Jicht is gelukkig goed te behandelen.

Jicht komt meestal voor in je grote teen. Denk je jicht te hebben? Ga er dan meteen mee naar de dokter. De aandoening komt namelijk meestal voor in één gewricht, maar onbehandelde jicht kan zich op meerdere plekken manifesteren. Voorbeelden zijn je knie, voet, enkel, pols, hand of elleboog.

Een zogenoemde jichtaanval kan tien dagen duren, waarvan de eerste 36 uur het meest pijnlijk is.

Hoe herken je jicht?

Jicht ontstaat binnen één dag – vaak ’s nachts of ’s ochtends vroeg. Je krijgt plotseling heel veel pijn in een gewricht, meestal daar waar je grote teen aan je voet hecht. Je merkt dat het betreffende gewricht…

  • …heel erg pijn doet;
  • …opgezwollen is;
  • …rood is;
  • …warm aanvoelt.

Mensen met jicht hebben soms kleine witgele knobbeltjes onder hun huid, bijvoorbeeld in de oorschelpen, vingers, tenen, knieën of ellebogen. Dit zijn opgehoopte urinezuurkristallen die daar geen kwaad kunnen. Je kunt echteer nierstenen krijgen wanneer de kristallen zich rondom je urinebuis ophopen.

Hoe ontstaat jicht?

Een jichtaanval krijg je wanneer urinezuurkristallen in een gewricht gaan zitten. Ze veroorzaken daar een ontsteking. Slechts 10 procent van de mensen met een hoog urinezuurgehalte krijgen jicht. Het is niet bekend waarom en het is ook niet bekend waarom sommige mensen meer urrinezuurkristallen hebben dan anderen.

Hoe gaat een jichtbehandeling in zijn werk?

Je kunt een aantal medicijnen zelf kopen en innemen, maar andere medicijnen voor een jichtbehandeling moeten worden voorgeschreven door je huisarts. We lichten er hieronder een aantal toe.

Ontstekingsremmende pijnstillers

Pijnstillers met een ontstekingsremmende werking, zoals ibuprofen, diclofenac en naproxen, kunnen je pijn binnen een paar dagen verminderen. Je kunt ze gebruiken tot de klachten weg zijn.

Prednisolon

Je huisarts kan er ook voor kiezen om prednison uit te schrijven als jichtbehandeling – in plaats van pijnstillers. Je krijgt dan een kuur van vijf dagen en zo nodig een tweede kuur. 

Een prednisolonkuur biedt je ook een maagbeschermend medicijn. 

Colchicine

Een dokter schrijft meestal twee- tot driemaal per dag een tablet colchicine voor wanneer pijnstillers en prednisolon als jichtbehandeling géén resultaten geeft. 

Corticosteroïde-injectie

Werkt geen van de bovenstaande tabletten tijdens een jichtbehandeling? Vraag de dokter dan om een injectie met corticosteroïden. Deze worden direct in het getroffen gewicht geïnjecteerd, zodat ze precies op de juiste plek aan het werk gaan. Ze verminderen de pijn en remmen de ontsteking, vaak binnen 24 uur. De werking van de injectie duurt tot wel drie maanden lang.

Welke jichtmedicatie kies ik bij terugkerende aanvallen?

Krijg je meerdere lichtaanvallen per jaar, dan kan de huisarts ervoor kiezen om je een medicijn te geven dat je urinezuurgehalte omlaag brengt. Neem deze elke dag in en je krijgt minder vaak een jichtaanval. Je urinezuurknobbeltjes verdwijnen daarnaast.

Dit medicijn heet allopurinol en is zeer geschikt om voor een lange periode dagelijks te slikken, mocht dit nodig zijn. Slik deze jichtmedicatie elke dag en de arts roept je iedere maand op controle voor een bloedtest. Hij of zij kan zo zien of het medicijn werkt en of je urinezuurgehalte daadwerkelijk naar beneden is gegaan.